Snap
  • zwanger
  • 34weken
  • Kalender

34 weken zwanger

Week 34: Meest gestelde vragen door moeders in deze week:

Hoe groot is de foetus?

Jouw kleintje is nu 42,5 centimeter en weegt 2250 gram. Dat is alweer een heel stuk zwaarder dan de week ervoor (+250 gram). Dat heb je vast aan je energielevel gemerkt?

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De baby is nu zo groot als een ananas. Dit is ook direct het fruit waar veel vrouwen tijdens hun zwangerschap van houden!

Hoe ziet de baby er nu uit?

Hij of zij is weer een beetje ronder en boller. Dit zorgt ervoor dat je kindje dadelijk buiten de baarmoeder zijn of haar eigen temperatuur kan gaan reguleren. Ook ontstaat het echte zachte babyhuidje in deze week.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Weer een belangrijke mijlpaal: kindjes geboren vanaf week 34 blijken net zo gezond als kindjes geboren met 40 weken. Geen zorgen dus mocht je baby eerder willen komen. Wel is er een kans dat er iets langer in het ziekenhuis gebleven moet worden.

Wat doe je in je verlof?

Dat hangt natuurlijk af van je fysieke gesteldheid. Wanneer je al vanaf 20 weken niet lekker fit bent is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je in je verlof vrij weinig hoeft te doen. Zo kun je gaan aansterken voor de bevalling, want dat is een hele klus. Ben je al een tijdje erg fit? Dan kun je in je verlof fijn door met jullie nestje in orde maken. Denk bijvoorbeeld aan kleertjes wassen en strijken en lekker wat opruimen in huis.

Of je nu fit bent of wat minder fit, zorg ervoor dat je geniet in je verlof. Pak je rust, spreek af en toe af met vriendinnen, kijk een mooie serie, lees een boek. Pak je rust en geniet nog even van het ‘alleen zijn’.

Ik ben kortademig, wat moet ik doen?

Regel 1: blijf rustig. Wanneer je paniekerig wordt doordat je kort van adem bent, is de kans groot dat je nog minder lucht krijgt. Wat je wel kunt doen is het volgende, probeer rustig te ademen richting je flanken (zijkant van je buik). Je kunt dit ondersteunen door je handen in je zij mee te bewegen. Bij een inademing geef je jouw flanken de ruimte en bij een uitademing druk je jouw zij in met beide handen.

Kortademigheid hoort er wel een beetje bij rond het einde van de zwangerschap. Echt voorkomen of verhelpen kan helaas niet.

Mijn borsten lekker is dit normaal?

Ja, dit komt geregeld voor. Niet alle vrouwen hebben hier last van maar een aantal wel. Het kan zijn dat wanneer er een baby in de buurt huilt, er een druppel melk uit jouw tepel komt. Dit is heel natuurlijk en een goed teken: de melkproductie komt langzaam op gang. Wanneer je hier veel last van hebt kun je gebruik maken van zoogcompressen. Zodat je geen natte plekken in je shirt hebt.

Extreme nesteldrang, moet ik hieraan toegeven?

Voor in hoeverre jouw lichaam het toelaat en het realistisch is, kun je je er gewoon aan overgeven. Probeer niet te overdrijven: met een tandenborstel de magnetron van binnen schoonmaken is hier een voorbeeld van…

Je kunt door toe te geven aan je nesteldrang ook lekker rustig worden en je blijft lekker in beweging. Niets mis mee dus!

Kan mijn kindje nu al geboren worden?

Ja, dat kan zeker. Er is dan wel sprake van een vroeggeboorte en thuis bevallen behoort niet tot de mogelijkheden. Wanneer je last krijgt van weeën in dit stadium zal je verloskundige met je mee naar het ziekenhuis gaan om daar de bevalling te begeleiden. Liever houd je jouw kindje natuurlijk nog lekker even binnen zodat het kan aansterken en wat meer vetjes kan ontwikkelen maar mocht het toch zover komen, maak je dan niet te veel zorgen. Met 34 weken is een kindje prima in staat om zonder problemen oud te worden. Wel is er een kans dat er nog een tijdje in het ziekenhuis gebleven moet worden.

Help slaapgebrek, hoe kom ik in slaap?

Probeer eerst de oorzaak van je slapeloosheid te achterhalen. Komt dit bijvoorbeeld doordat je erg vaak moet plassen? Probeer dan voordat je gaat slapen minder te drinken. Komt het doordat je gaan goede slaaphouding kunt vinden? Probeer dan eens ondersteuning te vinden met behulp van een voedingskussen. Heb je angst voor de bevalling die gaat komen? Probeer hier hulp voor te zoeken. Kan bijvoorbeeld door een zwangerschapscursus te volgen.

Er zijn natuurlijk wel duizend redenen waarom je niet zou kunnen slapen. Belangrijk is om de oorzaak te achterhalen (hoewel de overkoepelende oorzaak vast ‘zwanger zijn’ zal zijn, is er ook een iets specifiekere oorzaak waarschijnlijk) en hier op in te spelen. Is je baby rond bedtijd erg druk? Achterhaal hoe jouw kindje rustig wordt, bijvoorbeeld door een korte meditatie of lekkere warme douche. Wellicht lukt het slapen nu een stuk beter?

Ik kan mijn plas niet meer goed ophouden, komt dit vaker voor?

Ook dit een fijn zwangerschapskwaaltje, maar niet heus. Wel heel makkelijk te verklaren. Jouw lichaam is langzaam wat weker aan het worden zodat het kindje wat makkelijker geboren kan worden. Daardoor werken jouw spieren niet meer 100%. Dit kan er dus voor zorgen dat je soms een beetje plas verliest. Niets aan te doen! Mocht het redelijk veel zijn kun je altijd een inlegkruisje in je onderbroek doen om het op te vangen.

Hoe kom ik van mijn dikke enkels af?

Houd je benen omhoog. Zo wordt de doorbloeding makkelijker. Probeer ook voldoende te drinken. Dikke enkels zitten namelijk vaak vol met vocht. Draag ook niet te strakke sokken of schoenen, of loop lekker op je blote voeten als dat mogelijk is.

Wat zijn voorweeën en indalingsweeën?

Een voorwee is ook wel een harde buik en betekent niet meer dan dat je lichaam aan het voorbereiden is op de komende bevalling. Met een voorwee wordt de baarmoedermond alvast zacht gemaakt. Een mooie natuurlijke vorm van voorbereiding van je lichaam op wat komen gaat. Deze harde buiken komen ongeveer vanaf week 24 voor. Bij de ene vrouw wat vaker als bij de andere. Op zich hoef je je geen zorgen te maken bij een harde buik, probeer rustig door te ademen en leg eventueel een kruikje op je buik tegen de pijn.

Indalingsweeën komen minder regelmatig voor en treden pas op wanneer een baby indaalt in je bekken. Dit kan vanaf ongeveer week 32 tot aan het einde van je zwangerschap voorkomen. Indalingsweeën zijn soms lastig te onderscheiden van harde buiken. Probeer ook bij deze soort wee rustig te blijven. Zowel de voorwee als de indalingswee heeft als kenmerk niet heviger te worden qua pijn. Is dit wel het geval? Dan heb je de kans dat de echte bevalling in gang is. Bij twijfel altijd even contact opnemen met je verloskundige.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.