
10 weken zwanger
Week 10: Meest gestelde vragen door moeders in deze week
Hoe groot is de foetus?
Deze is ongeveer 4,5 gram en heeft een lengte van 3 centimeter
Waarmee kun je de grootte vergelijken?
Je kunt dit vergelijken met een cherry tomaatje.
Hoe ziet de baby er nu uit?
De baby begint steeds meer op een mensje te lijken. Nog steeds is het hoofdje vrij groot.
Welke ontwikkeling maakt mijn baby door in week 10?
- placenta wordt gevormd
- voeding verloopt via de navelstreng
- organen rijpen verder
- kaken ontstaan
- bovenlip wordt gevormd
- oogjes zijn nog open
- oor wordt gevormd
- vingertjes worden gevormd
- urinewegen worden aangelegd
Hoeveel kilo kom je gemiddeld aan in een zwangerschap?
Heb je een gezond gewicht, dan komt een vrouw gemiddeld tussen de 9 en 12 kilo aan.
IJzertekort, wat houdt dat in?
Er zijn bepaalde symptomen die erop kunnen wijzen dat je te maken hebt met een ijzertekort. Dit zijn onder andere:
- moe
- bijna flauwvallen
- bleek gezicht
- kortademig
- duizelig
- hartkloppingen
Een IJzertekort komt geregeld voor bij zwangeren. Door de placenta en door de baby wordt er ijzer onttrokken aan jouw lichaam. De huisarts of verloskundige kan meten of je daadwerkelijk te maken hebt met ijzertekort. Is dat het geval dan kun je met ijzersupplementen of met ijzerrijke voeding het ijzertekort aanvullen.
Is hoofdpijn normaal?
Hoofdpijn in week 10 van je zwangerschap is heel normaal. Veelal heeft het te maken met een sterke stijging van hormonen en een toename van de hoeveelheid bloed in je lichaam.
Eerste echo, wat kan ik verwachten?
Heb je een echo met 10 weken dan zie je kindje voor de eerste keer. Het kindje heeft armpjes, beentjes, een hoofdje en kan zich al goed bewegen. Alle organen zijn ook al aangelegd waardoor de kans op een miskraam erg gedaald is.
Vaak is het moment van de 10 weken echo het moment dat de aanstaande ouders aan de buitenwereld vertellen dat ze zwanger zijn.
Wat is prenataal onderzoek?
Tijdens een prenataal onderzoek kan worden onderzocht of de vrouw een verhoogde kans heeft op een kindje met een aangeboren afwijking.
Wat is een combinatie test?
De combinatietest is een onderzoek, waarbij wordt onderzocht of je kindje kans heeft om geboren te worden met het syndroom van Down. Tijdens dit onderzoek worden verschillende dingen onderzocht: de leeftijd van de moeder, de dikte van de nekplooi en de bloedwaarden.
Wanneer is de uitslag van de combinatietest zorgwekkend?
Als uit de uitslag blijkt dat je een verhoogde kans hebt op een kindje met het syndroom van Down moet je op korte termijn een afspraak maken met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Je bespreekt dan de volgende stappen.
Wanneer wordt de combinatie test uitgevoerd?
Een combinatietest kan worden uitgevoerd in de 11e tot 14e week.
Wat is een NIPT-test?
De NIPT-test is een vervolgscreening gedurende de zwangerschap. Ook deze test kan onderzoeken of het kindje het syndroom van Down heeft.
Hoe weet ik zeker dat mijn baby gezond is?
Tijdens je zwangerschap kun je prenataal onderzoek laten doen, ofwel: onderzoek voorafgaand aan de geboorte van de baby. Een prenataal onderzoek onderzoekt de gezondheid van je ongeboren baby.
Wat is een nekplooimeting?
Een nekplooimeting vindt ook tussen de 11e en 14e week plaats. Er wordt tijdens deze meting gemeten of de nekplooi van het baby’tje verdikt is. Normaal gesproken hoort de nekplooi 3,5 mm dik te zijn. Is de nekplooi dikker? Dan heeft het kindje risico op het syndroom van Down.
Wat is een vruchtwaterpunctie?
De naam zegt het eigenlijk al. Tijdens dit onderzoek wordt er een punctie van het vruchtwater genomen. Er wordt dan gekeken of er een te grote hoeveelheid eiwit aanwezig is in het vruchtwater. Is dit zo? Dan kan het zijn dat de baby wordt geboren met een afwijking zoals een open ruggetje.
Wat is een vlokkentest?
Tijdens een vlokkentest wordt er onderzocht of je kindje een stofwisselingsziekte of het syndroom van Down heeft. Tijdens dit onderzoek wordt er een stukje weefsel van de moederkoek weggenomen.
Wat wordt er wel en niet vergoed?
De combinatietest wordt in sommige gevallen (voor zwangere met een medische indicatie) door een aanvullende verzekering vergoed. Het kan zijn als je geen aanvullende verzekering hebt dat je ongeveer 165 euro voor deze test moet betalen.
De NIPT test wordt vergoed uit het basispakket. Dit kan wel gevolgen hebben voor je eigen risico.
De vlokkentest + vruchtwaterpunctie worden ook vergoed vanuit het basispakket. Ook dit kan gevolgen hebben voor je eigen risico.
Anoniem
Tja, das war wohl!Ich frag mich nur, welche Partei wird davon prcoitieren.Ifh bin mir nicht sicher, aber Piraten werde ich nicht mehr wählen.Grüße aus NRW