Snap

Stoppen met de pil

Alles over stoppen met de pil om zwanger te raken

Wil je je kinderwens in vervulling laten gaan? Dan is stoppen met anticonceptie vaak de eerste stap. Een spannend moment! Je hoopt natuurlijk zo snel mogelijk zwanger te raken. Hoe pak je stoppen met de pil het beste aan? Wij geven advies.

Werking anticonceptiepil

Veel vrouwen in Nederland kiezen ervoor om de pil te slikken. Hoe werkt de antoconceptiepil? De werkzame stoffen in de pil zijn hormonen. Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt. Via de bloedbaan sturen ze de organen en weefsels aan om allerlei lichaamsfuncties te regelen. 

De hormonen in de pil lijken op de hormonen die de eierstokken van een vrouw maakt, namelijk oestrogeen en progestageen. Deze hormonen regelen de maandelijkse cyclus. Ze zorgen dat er elke maand een eicel vrijkomt (de eisprong of ovulatie) en dat het lichaam het baarmoederslijmvlies opbouwt. Als de eicel niet bevrucht is, zorgen de hormonen ervoor dat het lichaam het baarmoederslijmvlies afbreekt en de eicel afstoot (de menstruatie).

De hormonen in de pil zorgen dat er juist géén eicel vrijkomt. Ook zorgen ze ervoor dat de baarmoederwand ongeschikt is voor het innestelen van een bevruchte eicel. Het slijm in de baarmoederhals wordt dikker, waardoor zaadcellen minder goed in de baarmoeder kunnen doordringen. Dit zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt als je de pil slikt.

Soorten anticonceptiepillen

Er bestaan verschillende soorten pillen. Het verschil tussen deze pillen zit in de hoeveelheid hormonen die erin zit en de onderlinge verhouding tussen deze hormonen. Vaak zitten er 21 pillen in een strip en daarna volgt de stopweek. Er bestaan ook strips met 28 pillen. De pil met een verlengd doseringsschema bevat 91 tabletten per strip. Als je de pil volgens de gebruiksaanwijzing slikt, is hij zeer betrouwbaar. De verschillende pillen zijn:

  • De éénfasepil: deze bevat een vaste dosis oestrogeen en progestageen. Alle pillen in de strip zijn hetzelfde. De éénfasepil is bijna 100 procent betrouwbaar.
  • De driefasenpil / meerfasenpil / pil met een verlengd doseringsschema:  deze bevatten ook oestrogeen en progestageen, maar de verhouding verschilt per fase. In een strip zitten verschillend gekleurde pillen die in de juiste volgorde gebruikt moeten worden. De pil met een verlengd doseringsschema moet continu worden ingenomen gedurende 13 weken. Zolang de pillen in de goede volgorde worden ingenomen, zijn ze bijna honderd procent betrouwbaar. .
  • De minipil: deze pil bevat alleen een kleine dosis progestageen. De minipil is iets minder betrouwbaar dan de andere soorten.

Wanneer stoppen met de pil?

Je kunt op ieder moment stoppen met de pil. Echter is het het makkelijkste om te stoppen aan het einde van je strip. Je krijgt dan een onttrekkingsbloeding waarbij het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Dit lijkt op een echte menstruatie, maar is minder hevig en duurt korter.

Vanaf het moment dat je eigenlijk weer aan een strip zou beginnen, zal je hormoonhuishouding langzaamaan naar hoe deze zou zijn zonder pil. De kans bestaat dat je vanaf dat moment al zwanger wordt. Echter duurt dit bij de meeste vrouwen een poosje. 

Hoe snel kun je zwanger raken na stoppen met de pil?

Het is niet te zeggen hoe lang het duurt om zwanger te raken nadat je gestopt bent met de pil. Bij de ene vrouw duurt het slechts een paar weken, terwijl het bij de andere vrouw een jaar duurt. 

Na de onttrekkingsbloeding is het even afwachten hoe lang het duurt tot je je natuurlijke menstruatie weer terug hebt. Je lichaam is gewend aan een vaste hoeveelheid hormonen en moet wennen aan de nieuwe situatie. 

Op het moment dat je een normale menstruatie hebt gehad, kun je er zeker van zijn dat je weer een eisprong hebt gehad. Ook als je je natuurlijke cyclus nog niet terug hebt, is er een kans dat je zwanger raakt. Het is dan wel moeilijker om in te schatten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden.

Ontpillen klachten

Als je stopt met de pil moet je lichaam wennen en hard werken om de hormoonproductie weer op te voeren. Dit kan leiden tot klachten:

  • Buikpijn / misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Meer of minder puisjes
  • Gewichtsafname of gewichtstoename
  • Pijnlijke of gevoelige borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Onregelmatige cyclus

Geen menstruatie na stoppen met de pil

Blijft jouw menstruatie uit nadat je bent gestopt met de pil? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of je bent zwanger, of je hebt nog geen eisprong gehad. 

Als blijkt dat je niet zwanger bent, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Het kan tot wel een jaar duren voordat je lichaam weer de oude is. Ben je na een jaar nog steeds niet of onregelmatig ongesteld? Neem dan contact op met je huisarts.

De pil en toch zwanger

Het kan gebeuren dat je zwanger wordt terwijl je de pil slikt. Deze kans is ongeveer 1 procent en wordt groter wanneer je de pil niet goed inneemt. Het is erg belangrijk dat je de pil elke dag rond een vaste tijd inneemt.

Door overgeven of diarree kan het zijn dat de pil niet heeft gewerkt. Je kunt dan het beste nog een pil slikken. Verder werkt de pil niet goed wanneer je antibiotica gebruikt.

Tenslotte is het ook mogelijk dat de pil niet sterk genoeg is en dat je lichaam toch een eisprong aanmaakt. Als je zwanger bent en de pil slikt, moet je meteen stoppen met de pil. Gelukkig heeft de pil geen schadelijke gevolgen voor het kindje.