Alles over bedrituelen
Bedrituelen zijn belangrijk voor kinderen. Je leest er als (aanstaande) ouder vast van alles over en ziet misschien door de bomen het bos niet meer.
Bedrituelen zijn belangrijk voor kinderen. Je leest er als (aanstaande) ouder vast van alles over en ziet misschien door de bomen het bos niet meer. Wat is nou echt het nut van bedrituelen? En moet je hetzelfde ritueel aanhouden wanneer ze ouder worden of kun je er dan in gaan wijzigen.
Waarom bedrituelen?
Het is heel nuttig en belangrijk voor je kindje om duidelijk te weten wanneer het moet gaan slapen. Bedrituelen helpen er ook bij om je kindje rustig en ontspannen in slaap te laten vallen. Het is een duidelijk moment dat je kindje weet dat het moet gaan slapen. Je kindje weet wat er gaat gebeuren en hoe druk een dag ook geweest is, dit is een vertrouwd iets en je kindje zal zich hierdoor veilig voelen en kan zo rustiger de nacht in.
Wanneer beginnen met bedrituelen?
Toen je baby nog in de baarmoeder zat, had het nog geen vast ritme. Hij of zij kon wel licht en donker onderscheiden, maar echt duidelijk meegaan in het ritme was er niet bij. In het begin dat je kindje geboren is, zal het dus nog weinig zin hebben om een bedritueel in te stellen. Zodra je kindje een week of zes tot acht is, is het oud genoeg om een bedritueel aangewend te krijgen. Als je er mooi bijtijds mee begint, zal dit extra ervoor zorgen dat je kindje zich veilig en vertrouwd voelt.
Welke mogelijkheden zijn er?
Een bedritueel geeft een kind aan dat je de dag aan het afsluiten bent.Zo kun je hem of haar in bad doen, maar dit hoeft niet iedere dag. Pyjama aantrekken en tandjes poetsen horen ook al bij het bedritueel. Je kunt samen de dag doornemen zodat je baby ook alles verwerkt en het een plekje kan geven. Alhoewel je baby in het begin niet terug kan praten is veel praten sowieso goed voor de taalontwikkeling.
Veel ouders zingen ook vaak voor het slapengaan hetzelfde slaapliedje als ritueel. Als je kindje gewend is aan dit liedje, kan het ook helpen hem of haar rustiger te maken mocht hij of zij een huilbui hebben of getroost willen worden. Omdat dit vertrouwd aanvoelt, helpt dit vaak goed.
Een muziekdoosje of -mobieltje laten afspelen wanneer je de kamer verlaat is ook een goed onderdeel van het bedritueel. Zo is het ook niet meteen stil in de kamer wanneer jij vertrokken bent.
Wanneer je kindje ouder is, kun je een rondje doen door de slaapkamer als onderdeel van de bedrituelen, dingen benoemen, welterusten zeggen tegen de knuffels. Je kunt ook een verhaaltje voorlezen. Dit kan overigens ook alnvroeg, je kindje luistert immers al vanaf het begin naar jouw stem.
Tips
Het is belangrijk dat je de tijd neemt om de bedrituelen goed af te kunnen handelen. Als je dit gehaast doet, zal je kindje merken dat jij onrustig bent en zal ervoor zorgen dat jouw kindje zich niet kan ontspannen.
Groei met je kindje mee in bedrituelen. Vaak merk je snel genoeg wat er meer past bij jouw kindje en meet je jezelf zo een goed bedritueel aan. Jij weet immers ook wat je kindje het leukst vindt om te doen voor het slapengaan.
Geniet van de tijd die je samen met je kindje hebt voordat hij of zij gaat slapen