Snap
  • baby
  • slapen
  • Slaapritme

Hoe krijg je een goed slaapritme bij een baby?

Ouders kunnen zich zorgen maken over het slaapritme van hun baby omdat ze niet weten wat een normaal slaapritme is of ze vergelijken het met andere baby's.

Een baby zal de eerste dagen na de geboorte nog veel slapen. Hij heeft dat ook nog nodig,dus probeer hem niet wakker te maken om even te knuffelen of hem aan iemand wil laten zien. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je baby gewoon doorslaapt als je hem oppakt om te knuffelen. Naarmate de baby iets ouder wordt zal er iets veranderen in zijn slaapritme.

Wat is een 'normaal' slaapritme voor een baby?

Ouders kunnen zich zorgen maken over het slaapritme van hun baby omdat ze niet weten wat een normaal slaapritme is. Ze vergelijken het slaapritme onbewust met het slaapritme van iemand die ze goed kennen. Bijvoorbeeld het kindje van een vriendin. Het is lastig om daarmee te vergelijken of jouw kindje een normaal slaapritme heeft. Ten eerste omdat het per kind verschillend is hoeveel slaap hij nodig heeft. De ene baby slaapt 3 keer per dag wanneer het 6 maanden is en een ander kind slaapt 1 keer per dag. Dat kan te maken hebben met de behoeftes van het kind. Niet alle kinderen hebben behoefte aan zoveel slaap. Maar het kan ook liggen aan de omgeving waarin het kind zich bevindt. Is de baby het tweede of derde kind in een gezin dan zal dat anders gaan dan wanneer de baby het eerste kindje is. Bij meerdere kinderen zal er toch rekening gehouden worden met de anderen, wat natuurlijk ook logisch is. Iedere baby reageert daar ook weer anders op.

Slaapritme baby van nature

Sommige baby`s hebben van nature al een voorkeur voor ritme en patronen. De ene baby vind het fijn als er regelmaat is en alles in een duidelijk ritme gaat. Bijvoorbeeld 2 uur slapen, 1 uur wakker. Een andere baby kan daar wat vrijer mee omgaan en slaapt gewoon wanneer hij eraan toe is. Wat een ouder daar ook voor invloed op probeert te hebben, het is goed om rekening mee te houden wat voor baby jij hebt. Heb je een baby die zelf op vaste tijden komt voor de voedingen en vaste patronen heeft in het slapen dan is dat duidelijk voor jezelf. Heb je een baby die dit meer afwisselt dan kan dat wel eens lastig zijn. Ouders kunnen onzeker worden en zich afvragen hoe ze dit aan moeten pakken. Je kunt dan het beste zorgen dat je het slapen volgens een vast ritueel doet. Dan weet de baby ook dat het goed is. Je kunt bijvoorbeeld de baby lekker bij je houden en een liedje voor hem zingen. Daarna geef je hem een kusje en zeg je welterusten. Misschien dat je nog een muziekje aan kunt zetten voor je de kamer uitgaat. Door dit op bepaalde momenten te herhalen heeft je baby in de gaten dat het tijd is om te gaan slapen.

Ga op je eigen gevoel af!

Daarnaast is het slim om vooral in te spelen op je gevoel. Merk je dat je kindje nog niet moe is en nog lekker met zijn bijtring aan het spelen is. Geniet dan van het moment en kijk of hij later zijn slaapje kan doen of dat je misschien al een slaapje over moet slaan. Het belangrijkste is om goed naar je baby te kijken en naar je eigen gevoel te luisteren. Er zijn allerlei regels over het aantal voedingen en het aantal uren slaap wat je kind moet hebben, maar dit zijn slechts richtlijnen. Ieder kind is anders en jij zal de gebruiksaanwijzing en dus ook het slaapritme van jouw kind moeten zien te vinden. Wanneer je baby heel slecht slaapt is inbakeren soms een mogelijkheid.

Heeft jouw baby al een echt slaapritme of verschilt dit per dag? Reageer ook!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.