Snap
  • cytomegalovirus
  • Zwanger
  • Baby

Zwangeren opgelet: bescherm je tegen dít virus!

Dit is alles wat je moet weten over het cytomegalovirus

Als zwangere vrouw is het niet gek om af en toe zorgen te hebben over de gezondheid van je ongeboren kind en wil je er alles aan doen om mogelijke risico's te vermijden. We know! Eén van de virussen waar je als zwangere vrouw alert op moet zijn, is het cytomegalovirus (CMV). Dit virus kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die zwangere vrouwen kunnen nemen om zichzelf en hun baby te beschermen tegen CMV. Benieuwd wat het cytomegalovirus is en hoe je dit kunt voorkomen? Lees dan gauw verder!


Wat is cytomegalovirus?

CMV is een veelvoorkomend virus dat hoort bij de herpesfamilie. Het kan allerlei delen van je lichaam infecteren, zoals je longen, lever, hersenen en zelfs je ogen. Nadat je het virus hebt opgelopen, blijft het altijd in je lichaam zitten en kan het later weer actief worden. Vooral als zwangere vrouw moet je goed opletten, want het virus kan schadelijk zijn voor de baby in je buik, en dat is wel het laatste wat we willen.


Hoe raak je besmet?

Als je zwanger bent, kun je besmet raken met CMV als je in contact komt met het speeksel of de urine van kleine kinderen die het virus bij zich dragen. Bijvoorbeeld via luiers of door het delen van bestek en eten. Ook kan seksueel contact met een geïnfecteerde partner het virus overbrengen. 


Wat zijn de risico's voor de baby?

Als je tijdens je zwangerschap besmet raakt met CMV, kan dit serieuze problemen veroorzaken bij je baby. Zo kun je baby bijvoorbeeld doof, blind, mentaal beperkt of met een te kleine schedel geboren worden. Dat wil je natuurlijk absoluut voorkomen, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn en jezelf goed te beschermen tegen het virus. Maar hoe doe je dit?


Hoe kun je CMV voorkomen?

Als je zwanger bent, is het belangrijk om jezelf en je baby te beschermen tegen CMV. Je kunt dit doen door goed op je hygiëne te letten, zoals het wassen van je handen met zeep en water na het afvegen van snot of het verschonen van luiers van kleine kinderen. Ook is het slim om het delen van bestek of eten te vermijden en de speen van je kind niet in je eigen mond te stoppen. Als je partner besmet is met CMV, kun je het beste seksueel contact vermijden of een condoom gebruiken. Zo kun je de kans op besmetting zo klein mogelijk maken.


Wat te doen als je denkt besmet te zijn met het virus?

Belangrijk om te weten is dat de meeste vrouwen die besmet raken met CMV tijdens de zwangerschap geen symptomen hebben. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dokter. De dokter kan namelijk testen om te zien of je inderdaad besmet bent en wat voor risico's dat voor je baby kan opleveren. Gelukkig zijn er opties om de gezondheid van je baby te controleren en te behandelen als er een infectie wordt vastgesteld. Het is daarom belangrijk om hier snel op te reageren en je dokter op de hoogte te stellen.


Trending op Mamaplaats: Dit zijn de beste kinderboeken over miskramen

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.