Dít zijn de beste kinderboeken over miskramen
Omgaan met verlies: inspirerende boeken voor het hele gezin
Een miskraam kan een verdrietige en emotionele ervaring zijn voor iedereen die erbij betrokken is, inclusief ouders en eventuele broertjes of zusjes. Het kan moeilijk zijn om uit te leggen aan kinderen wat er gebeurt en hoe ze zich kunnen voelen als hun ouders een miskraam hebben gehad. Gelukkig zijn er prentenboeken beschikbaar die kunnen helpen bij het bespreken van dit onderwerp met kinderen.
Wij hebben verschillende prentenboeken op een rijtje gezet die je als ouder zijnde kunt gebruiken om je kinderen te helpen begrijpen wat een miskraam inhoudt. Elk prentenboek heeft een eigen stijl en benadering van het onderwerp, zodat je een boek kan kiezen dat het beste bij je gezin past.
Vallende Veertjes
Het eerste boek is 'Vallende Veertjes' van Monique Hurkmans en Brigida Almeida. Dit boek heeft een filosofische twist en gaat over het gemis van een zusje. Het is een boek vol erkenning voor kinderen die een broertje of zusje missen, zelfs als ze hun broertje of zusje nooit hebben gekend.
Bron:
Anders
Soms loopt je zwangerschap anders dan je had gehoopt. Hoe leg je dan aan je peuter of kleuter uit dat er toch geen broertje of zusje komt? Zeker voor deze leeftijdscategorie doe je dat met een boek dat aansluit bij de belevingswereld van het kind. 'Anders' opent dit moeilijke gesprek en laat zien dat verschillen in rouw helemaal niet erg zijn. Kinderen gaan nu eenmaal anders om de dood dan dat volwassenen dat doen. Door situatie specifieke details achterwege te laten, is het boek inzetbaar bij zowel zwangerschapsbeëindiging als miskraam. Het boek ‘Anders’ van Elsemiek Corvers en Marleen Oud legt dit verhaal al beeldend uit.
Bron: Bol.com
Mama had een baby in haar buik
‘Mama had een baby in haar buik’ geschreven door Femke van Midden, beschrijft het verhaal van Nienke en Timo en het verlies van hun babybroertje Noah. Het hele gezin kijkt uit naar de komst van Noah, maar op een dag vertellen papa en mama dat Noah dood is. Met name Timo heeft veel vragen. Kun je met een dood broertje nog wel voetballen? En wat gebeurt er bij een crematie? Vragen die tijdens het verhaal beantwoord worden.
Bron: Femkevanmidden.nl
In de zee van mama's buik
Het laatste boek is 'In de zee van mama’s buik' van Leen van den Berg en Femke Gerestein. Er was eens een 'sterrenkindje' dat in de zee van mama's buik landde. Maar op een stormachtige dag kon het kleintje zich niet goed vasthouden en moest het afscheid nemen van de warme veiligheid van mama's buik. Dit prentenboek heeft prachtige en symbolische tekeningen die gaan over het moeilijke onderwerp van een miskraam. Het is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar oud.
Bron: Bol.com
Het is belangrijk om te benadrukken dat deze boeken niet bedoeld zijn om een miskraam minder verdrietig te maken, maar eerder om kinderen te helpen begrijpen wat er gebeurt en hoe ze ermee om kunnen gaan. Het is ook belangrijk om te onthouden dat elk kind anders is en dat sommige kinderen meer tijd nodig hebben om te begrijpen en te verwerken wat er is gebeurd dan andere kinderen.
Heb je nog meer tips voor boeken om met jonge kinderen te lezen? Laat het dan weten in de reacties!