Snap
  • Zwanger

Vruchtbare dagen berekenen

Door op je vruchtbare dagen te vrijen wordt de kans op een zwangerschap aanzienlijk verhoogt. Maar hoe bereken je, je vruchtbare dagen? Hier wordt het een en ander uitgelegd over het berekenen van je vruchtbare dagen.

Eisprong (Ovulatie)

Tijdens je eisprong (ook wel ovulatie genoemd) ben je het meest vruchtbaar. Dus om te berekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent, moet je weten wanneer de eisprong plaats vind. De eisprong is het moment dat je rijpe eicel los komt van de eierstokken en in de eileider gaat. In de eileider vind de bevruchting plaats. Je eicel is ongeveer 12 uur vruchtbaar, daarna wordt de kans steeds kleiner. De eisprong vind plaats ongeveer 14 dagen voor je menstruatie, maar dat kan per vrouw verschillen tot gemiddeld twee dagen ervoor en twee dagen erna.

Zaadcel

De zaadcel van de man blijft ongeveer drie dagen in leven in een baarmoeder, maar ook dit kan verschillen per man. Het ligt aan de sterkte van het zaad. Vanaf drie dagen voor je eisprong ben je dus vruchtbaar.

Berekenen vruchtbare dagen

Het berekenen van je vruchtbare dagen kan dus als volgt in een schema:

Dagen voor de EisprongVruchtbaarheidsberekening6 dagenzeer laag vruchtbaar5 dagenlaag vruchtbaar4 dagenbeetje vruchtbaar3 dagen vruchtbaar2 dagenhoog vruchtbaar1 dagmeest vruchtbaardag van eispronghoog vruchtbaardag na eisprongalleen vruchtbaar bij late eisprong

Je bent dus het meest vruchtbaar als je vrijt vanaf drie dagen voor je eisprong.

Heb jij tijdens het zwanger worden je eisprong berekend om je kansen te vergroten?

Geschreven door mama Kim de Jong

9 jaar geleden

Superhandig dit, thx!