Snap
  • Zwanger
  • zwanger
  • ziek
  • verkouden

Tips bij verkoudheid!

Zo verzacht je de klachten.

Tijdens je zwangerschap wordt je immuunsysteem wat zwakker, daarom is het heel normaal om een verkoudheid op te lopen. Helaas wordt veel medicatie afgeraden als je zwanger bent. Toch wil je er niet wekenlang bijlopen als een vaatdoek en zo snel mogelijk van die verkoudheid af zijn! Gelukkig zijn er manieren om de klachten te verzachten zonder medicijnen te gebruiken. Wij hebben ze voor je op een rij gezet!

Stomen

Stomen is een oude en bekende methode. Het versnelt de genezing niet, maar kan de klachten wel verminderen. Het doet wonderen voor je verstopte neus en voorhoofdsholte. Vul een emmer of bak met heet water (pas op dat het water niet warmer is dan 60 graden). Ga erboven hangen met een handdoek over je hoofd. Zo creëer je een stoomtent en komen slijm en snot los. Iets in het water doen heeft geen zin en kan de slijmvliezen juist meer gaan irriteren. 

Drink, drink, drink!

Een verkoudheid zorgt ervoor dat je veel vocht verliest. Daarom is het belangrijk om veel (water) te drinken, zodat je lichaam goed gehydrateerd blijft en afvalstoffen en slijm sneller afgevoerd worden. Drink zeker 2 liter per dag. Kijk uit met cafeïne en suiker, dit kun je beter vermijden. 

Daarnaast kun je één (of meer) van onderstaande wonderdrankjes proberen om de pijn te verzachten:

Gembershot. Gember werkt slijmoplossend, het heeft een antibacteriële, een ontstekingsremmende èn een pijnstillende werking. Daarnaast bevordert het de bloedcirculatie en heeft het een verwarmende werking. Mix een stuk gember zo groot als je duim met het sap van een appel en je hebt een zelfgemaakte gembershot. Mocht je dit te heftig vinden, dan kun je ook wat plakjes toevoegen aan heet water.Thee met honing en tijm. Honing verlicht keelpijn, vermindert hoesten en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Als je honing gebruikt als middel tegen verkoudheid, is goede kwaliteit erg belangrijk. Kies bij voorkeur voor een rauwe honing van biologische kwaliteit. Voeg ook 1 of 2 takjes tijm toe aan je thee. Tijm laat het slijm in luchtwegen op lossen.Gouden melk. Ook wel 'golden milk' in het Engels. Het is een recept uit de Ayurvedische keuken. Hoe je het maakt? Verwarm 300 ml ongezoete amandelmelk samen met een theelepel kurkuma een halve theelepel gemalen kaneel, ¼ theelepel kardemompoeder, een snufje zout en zwarte peper en een klein theelepeltje vers geraspte gember. Laat zo’n 5 minuten trekken en giet het af door een zeef. Met name de kurkuma werkt ontstekingsremmend en ondersteunt de spijsvertering.

Slaap(houding)

Eén van de belangrijkste dingen die je als zwangere nodig hebt is slaap. Helaas lig je niet altijd lekker als je verkouden bent. Door met je hoofd en bovenlichaam iets hoger te liggen, kun je makkelijker ademhalen door een verstopte neus. Een bekende tip uit grootmoeders tijd, is een ui opensnijden en naast je bed leggen. Dit helpt om de neus te ontstoppen en vrijer te ademen. Ook zou het de duur van verkoudheid inkorten.

Zoutoplossing

Over een verstopte neus gesproken: gewone neusspray mag je niet gebruiken. Maar, een spray met zoutoplossing mag wel! Deze neussprays bestaan uit zout en water, waardoor snot verdunt en loskomt. Kijk goed naar de ingrediënten op de verpakking. Soms bevatten neussprays met zout ook toegevoegde medische ingrediënten. Liever zelf aan de slag? Los 1 theelepel zout (zonder jodium) op in 250 milliliter lauw water.

Je kunt de zoutoplossing ook gebruiken om mee te gorgelen. Dit helpt tegen keelpijn en hoesten.

Mentholzalf

Smeer een beetje mentholzalf op je borst, voorhoofd en onder je neus. Dit werkt verlichtend. Op de verpakking staat hoeveel en hoevaak je het kunt gebruiken. Menthol onder de neus maakt de luchtwegen vrij en menthol op de borst werkt goed tegen hoesten.

Verkoudheid voorkomen

Een verkoudheid is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans op besmetting wel verkleinen. Zorg dat je genoeg vitamines binnenkrijgt, zoals vitamine C en D. Dit zijn goede bestrijders tegen verkoudheid. Was je handen regelmatig, zet het raam af en toe open voor frisse lucht en probeer je neus en mond zo min mogelijk aan te raken.

Wat is jouw tip tegen verkoudheid?

1 jaar geleden

Momenteel allemaal snotneuzen thuis...