Snap

Move over gipsbuik, Buikbeeld it is!

Ik liet mijn zwangere lichaam scannen en uitprinten in 3D

Hoe leuk is het om een beeldje te hebben van jouw zwangere lichaam? Een aandenken aan deze bijzondere tijd, wat je gewoon ergens neer kunt zetten. Je bent niet direct herkenbaar maar je bent het wel degelijk. Klinkt geweldig toch?! Zo’n beeldje heb ik binnenkort. Want ik liet bij Buikbeeld in Rosmalen een 3D scan van mijn bolle buik maken. Over enkele weken ontvangen we een 3D-afdruk van deze scan. Een Buikbeeld!

Tijdens mijn tweede zwangerschap maakten Daan en ik met 36 weken een gipsafdruk van mijn buik. Erg leuk om te doen maar ik wist ook dat ik dit niet nog eens van plan was. Want ik kreeg het benauwd tijdens het maken, het jeukte als een gek én ik vond (mega perfectionist die ik ben) dat Daan het niet mooi genoeg deed. Het was qua frustratie nog net geen Ikea-bed dat we in elkaar moesten zetten. Toch vind ik die afdruk afdruk nog steeds erg leuk om te kunnen zien. Dus ik wilde mijn bolle zwangerschapsbuik dit keer weer vastleggen. We hebben deze zwangerschap meerdere fotoshoots maar dat is allemaal 2D en niet grijpbaar. Vandaar dat ik op zoek ging naar een mooie 3D oplossing. Ik herinnerde me ooit wel eens gezien te hebben dat je een beeldje kon maken van een zwangerschap. Een korte zoektocht op internet bracht mij bij Buikbeeld in Rosmalen. Lekker dicht bij onze woonplaats Vught én een persoonlijke website met veel informatie. Dat gaf direct een goed gevoel.

Na enig mailcontact maakten we een afspraak voor zaterdag 17 oktober. Op dat moment was ik 35 weken zwanger. Ik wist dat mijn cerclage in week 36 verwijderd zou worden dus dit leek me een extra mooi moment. Buikbeeld raadt aan tussen de 32 en 36 weken een scan te maken. Dan is je zwangerschapsbuik op z’n mooist. Bij een tweelingzwangerschap is dat overigens iets eerder: Tussen 28 en 32 weken. Aangezien er echt maar één kindje in mijn buik groeit was week 35 dus een mooie timing voor de scan.

Na enkele maanden voorpret was het dan eindelijk zo ver. De dag van de afspraak! Daan en ik gingen samen naar het atelier van Buikbeeld. Ik had mijn badjas bij me en was een beetje zenuwachtig. Dat bleek absoluut niet nodig want Steffie is ontzettend aardig en stelde me direct op mijn gemak. Later heb ik haar partner Maarten ook ontmoet en daar kan ik hetzelfde over zeggen! Wat een leuk stel. Zij maken met veel enthousiasme de scans van, veelal zwangere, vrouwen. De scan wordt met een 3D-printer afgedrukt waardoor er een mooi beeldje ontstaat.

Na de ontvangst met koffie en thee konden we de mogelijke materialen en kleuren bekijken. Naast (luxe) kunststof kun je ook kiezen voor een uitvoering in hout, brons, koper en RVS. Hierdoor is er erg veel keuze. Elke uitvoering heeft zijn eigen charme. Daarom is het zo fijn dat je in het atelier elke optie even kunt bekijken, vasthouden en zelfs kunt ruiken. Mijn ervaring is dat je pas dan écht kunt kijken wat je het mooiste vindt. Ook de verschillende afmetingen (15, 18 en 20 cm) zijn te zien. Tot slot zijn er verschillende “poses” mogelijk, namelijk met of zonder handen op je buik. De beeldjes in het atelier geven daar ook een mooi idee van.

Nadat we hadden besproken wat wij wilden gingen we de scan maken. Het scannen van mijn lichaam ging heel snel. Ik koos ervoor naakt te zijn, maar dat hoeft niet perse. Je kunt eventueel ook naadloos ondergoed dragen. Tijdens het scannen sta je op een langzaam ronddraaiende schijf en maakt Steffie de scan. Dat doet ze zelf met een scanner op een iPad die ze om je heen beweegt. Als je helemaal gescand bent mag je je badjas aantrekken en kun je de scan direct bekijken. Mochten er eventueel problemen zijn dan kan de scan direct over worden gedaan.. Bij mij was dat niet het geval en hadden we direct een goede scan. Wat is die scan bijzonder om te zien! Dat je jouw zwangere lichaam van alle kanten ziet. Wauw, echt mooi. Stiekem vond ik het ook confronterend om te merken hoe “streng” ik was naar mijn lichaam. Want ik vond direct dat mijn billen hangen en mijn buik wel wat kleiner mocht. Terwijl er een baby in groeit! Tijdens het bekijken van de scan werd ik me bewust van mijn negatieve gedachten en kon ik ook trots zijn op mijn zwangere lichaam. Steffie hielp daar overigens bij, die zei me meteen niet zo streng tegen mezelf te zijn.

Nadat de scan was goedgekeurd konden zat mijn werk erop. Daan en ik konden naar huis. Maarten en Steffie zouden later de scan bewerken (of zoals Maarten zei: ik ga ledematen amputeren 😂). We spraken af dat ik later dat weekend een appje zou krijgen met het filmpje van de scan zoals deze geprint zou worden. Eventuele aanpassingen konden dan nog doorgegeven worden. In de auto naar huis heb ik zitten stuiteren. Ik was zó enthousiast. Het was echt een ervaring die ik iedereen kan aanraden. En dan heb ik het beeldje nog niet eens. Maar ik heb vertrouwen in Maarten en Steffie. Het eindresultaat wordt gewoon prachtig. Zeker omdat ik de uiteindelijke scan direct kon goedkeuren. Het was precies zoals ik wilde.

Op zondag 25 oktober kon ik mijn Buikbeeld al ophalen bij Maarten en Steffie. Natuurlijk kunnen ze het ook naar je opsturen, maar ik vond het leuk om hen nog eens te zien en ze persoonlijk te bedanken. Daarnaast werd ik enthousiast geknuffeld door hun lieve zoontje. Dat had ik voor geen goud willen missen! Het was echt geweldig om het eindresultaat te zien. En heel eerlijk: Het was nog mooier dan gehoopt. Ik vind de grootte perfect en het materiaal waarvoor we hebben gekozen (oud koper) echt heel mooi. Dit beeldje krijgt een prominente plek in onze "nieuwe" woonkamer. Overigens hebben mijn ouders het beeldje gisteren direct gezien en die vonden het eveneens prachtig. Ze zeiden dat ze mijn lichaam er ook echt in herkenden. Volgens mij een heel mooi compliment!

Overigens vertelden Maarten en Steffie dat er waarschijnlijk ook een scan gemaakt kan worden van mijn lichaam met de gipsbuik die we tijdens Else haar zwangerschap hebben gemaakt. Daar waren Daan en ik zo enthousiast over dat we dit op onze verlanglijst hebben gezet. Dus hopelijk kan ik over een tijdje een ‘Buikbeeld deel 2’ blog schrijven. Het lijkt me echt helemaal geweldig om die twee beeldjes naast elkaar te kunnen zetten en de twee buiken met vrijwel dezelfde termijn te kunnen vergelijken. Hoe mooi is dat. Een ander gaaf vooruitzicht. Maar eerst maar eens dit beeldje. Ik ben zo ontzettend benieuwd! Wil jij ook een Buikbeeld? Kijk dan op https://buikbeeld.nl/ voor alle informatie.

Disclaimer: Deze blog is geschreven in samenwerking met Buikbeeld. Ondanks dat dit een gesponsorde blog is, is deze objectief geschreven. Ik ben oprecht enthousiast en had dit anders ook zeker aangegeven. Eerlijkheid duurt voor mij het langst.