Snap
  • Zwanger
  • Babyontheway
  • beproud
  • bump
  • doeslief
  • 38wekenzwanger

Kleine buikjes, grote buikjes ???

Bump (ie)

Mijn verloskundige waarschuwde me er meteen voor; Je bent zwanger en vanaf nu gaat iedereen iets van jou en je buik vinden. Schouderophalend verliet ik toen de praktijk, maar ze had gelijk. Sommige vrouwen, (bijna nooit mannen, waarom is dat) hebben een onstuitbare woordenvloed paraat om je compleet onzeker of minder mooi te laten voelen. Eerst deed het me niks, maar na een tijdje begon het toch te knagen. 

Zo’n eerste zwangerschap brengt zoveel onzekerheden met zich mee. Heb ik dan toch een (in mijn geval) te kleine buik? En groeit ze inderdaad wel goed? De echo’s waren allemaal goed en eenmaal in week 30 aangekomen waren we helemaal klaar voor de groei echo. Ja hoor, haar buikomvang was toch echt ietsje te klein (ze zat nog binnen de curve, maar ik hoorde alleen maar TE klein). Eenmaal thuisgekomen Google geraadpleegd (mijn verloskundige zei dat ik dát absoluut niet moest doen en ook onnodig was, maar ja nieuwsgierigheid wint) en ik was opslag verdrietig. De weken die daarop volgden heb ik het lekker rustig aan gedaan en ze werd nu elke twee weken in de gaten gehouden. 

In die twee weken kwamen de reacties over mijn buik nóg harder aan, ik wilde ook zo’n grote mooie buik. Mijn hele zwangerschap vloog voorbij behalve die twee weken. Gelukkig zagen we in week 32 een lekker groeispurtje en haar buikje was lekker meegegroeid. Goed, een mini boeddha baby ga ik niet op de wereld zetten, maar ze groeit! Ik had veel paniek om niks, om loze woorden, mensen die er geen verstand van hadden. Dat gezegd hebbende, ik heb ook niet zo’n grote buik en natuurlijk mogen we er allemaal wat van vinden, maar de manier waarop maakt een heel verschil! Lieve vrouwen, waarom kunnen we niet gewoon alle buiken mooi vinden en samen trots zijn!  Ik ben het in ieder geval wel! #doeslief 

4 jaar geleden

Ik was bij de 1e 40 weken zwanger toen ik de vraag kreeg hoeveel weken ik nog moest werken tot mijn verlof. Toch dacht de verloskundige dat het wel een flinke baby zou zijn, ik dacht toen zelf hoe dan. Met de bevalling bleek het toch een klein mannetje van 49cm. Bij de 2e was mijn buik nog kleiner, dus het zou een kleine baby worden. Ook dat klopte niet 53 cm en 3750 gram. En bij de 3e extra echo gehad om de groei te meten. Klein, maar wel op haar eigen lijn. En bij bijna 41 weken 48 cm. Ik vond het altijd wel fijn een kleine buik, lekker veel bewegingsruimte voor mezelf. En een kleine buik zegt niets over het kindje blijkt maar weer.

4 jaar geleden

Je buikomvang heeft vaak meer met je bouw, de sterkte van je buikspieren en hoe de kleine ligt te maken dan met de grootte van de kleine. Om een idee te krijgen van de groei van de kleine maten verloskundigen vroeger dan ook de fundushoogte, dus hoe hoog de top van je baarmoeder boven je schaambeen uitkomt, en niet je buikomvang als geheel. Bij mijn eerste had ik zeker geen kleine buik, maar hij was niet zo goed zichtbaar, waardoor het lang duurde voor mensen uit zichzelf zagen dat ik zwanger was. Sommige vrouwen hebben zo’n puntbuik die heel erg vooruit steekt, maar mijn buik was nogal vlak en breed. Soms vond ik dat spijtig, want ik wilde al snel stoefen met mijn buik en dat duurde lang. Maar mijn kindjes waren juist groot voor de termijn, dus ik was nooit ongerust.

4 jaar geleden

Zo herkenbaar! Nu zwanger van de tweede en ik hoor zoveel mensen zeggen van de tweede heb je vaak een grotere buik..nou mijn buik is nu echt wel kleiner als bij de eerste en de opmerkingen maakte mij ook erg onzeker! Rond de 28weken een een groei echo waar ze een kleine achterstand had maar met 30 weken lag ze helemaal goed op schema! Nu bijna 33 weken en mag ik weer voor groei echo (ben medisch dus wat meer echos) en geeft me toch een fijn gevoel dat het extra in de gaten gehouden wordt en vooral door de opmerkingen..al helemaal als ik zeg hoever ik ben..Oh jeetje dan heb jij een kleine buik.. niet fijn om te horen af en toe want dan ga je je toch weer even zorgen maken.. vaak bedoelen ze het helemaal niet verkeerd maar hebben niet door dat dat een aanstaande moeder onzeker kan maken..

4 jaar geleden

Ik had juist een behoorlijke buik waar ook opmerkingen over kwamen waar ik onzeker over werd. Met 5 maanden al de vraag of ik bijna met verlof mocht, met 7 maanden de opmerkingen dat het er vast 2 waren. Zo blij toen een dame van de catering me een compliment gaf en mn buik mooi noemde! Zij had altijd (3x) een kleine buik gehad en baalde van opmerkingen daarover, dus heeft zich voorgenomen nooit meer opmerkingen te maken over groot/klein. Maar gewoon ‘mooi’. Pay it forward!