Eisprong voelen: hier kun je op letten!
Deze is zo'n 14 dagen voor je menstruatie en is op te merken.
Wanneer je een kindje probeert te krijgen, is het slim om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Maar kun je de eisprong, ofwel ovulatie, eigenlijk zelf voelen? Zeker weten! Wat je ervaart tijdens de eisprong wordt ook wel ovulatiepijn genoemd. Lees snel verder om erachter te komen hoe je je eisprong kunt voelen!
Als je in verwachting hoopt te raken, ben je waarschijnlijk extra gefocust op je lichaam en alle veranderingen die daarin plaatsvinden. Hierdoor word je je misschien ook bewuster van het moment van je eisprong en de timing van je volgende menstruatie. Als je goed oplet, kun je zelfs het moment van je eisprong duidelijk aanvoelen. Dat is natuurlijk hét perfecte moment om te proberen een kleintje te verwelkomen!
Herkennen van je eisprong
Het moment van de eisprong kun je herkennen aan een lichte pijn in je onderbuik, een soort stekend gevoel ter hoogte van een van je twee eierstokken. Dit gevoel bevindt zich laag onderin je buik en is vergelijkbaar met de sensatie die je ervaart vlak voordat je ongesteld moet worden. De ovulatie vindt normaal zo'n 14 dagen voor je menstruatie plaats, waardoor je rond die tijd extra alert kunt zijn op deze specifieke ovulatiepijn. De pijn die gepaard gaat met de eisprong duurt meestal slechts een paar uur, maar sommige vrouwen kunnen er gedurende de hele dag of zelfs langer last van hebben. Het kan weliswaar wat ongemakkelijk zijn, maar gelukkig is deze pijn volkomen onschadelijk.
Naast de welbekende ovulatiepijn zijn er nog andere signalen die kunnen wijzen op het plaatsvinden van je eisprong:
Verhoogde vaginale afscheiding: Dit kun je opmerken 3 tot 4 dagen voor je eisprong, dat aanhoudt tot 1 tot 2 dagen erna.
Fysieke symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn en rugpijn kunnen bij sommige vrouwen rondom de eisprong optreden.
Een toename van je lichaamstemperatuur: Tijdens de ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur met een halve graad. Om hier nauwkeurig op te letten, kun je dagelijks op hetzelfde tijdstip je temperatuur meten. Een ovulatiethermometer kan hierbij handig zijn.
Oorzaken ovulatiepijn
Wat er gebeurt bij ovulatiepijn is dat er in je eierstok een volwassen eiblaasje openspringt en een eicel vrijkomt. Voordat dit gebeurt, groeit de follikel en deze groei kan mogelijk spanning of ongemak in je eierstok veroorzaken. Op het moment van het vrijkomen van de eicel komt ook het vocht uit de follikel vrij in je buik. Dit kan je buikvlies een beetje prikkelen, wat resulteert in een pijn die lijkt op menstruatiepijn. Soms kan er ook een klein beetje bloedverlies optreden, mogelijk veroorzaakt door een geopend bloedvaatje tijdens het openbarsten van de follikel.
Zwanger worden
Het avontuur van zwanger worden begint met het juiste moment kiezen. Idealiter probeer je zwanger te worden rond de tijd van je eisprong, die zo'n 14 dagen vóór je menstruatie plaatsvindt. Het is slim om op die dagen alert te zijn voor mogelijke ovulatiepijn, zoals eerder beschreven. Als extra hulpmiddel kun je ook je vruchtbare dagen berekenen, of overwegen een ovulatietest of vruchtbaarheidstest aan te schaffen.