Snap
  • Zwanger
  • bevallen
  • ontspannenbevallen
  • tips

Dit hielp bij mijn bevalling!

Tips voor een vlotte en fijne bevalling

De bevalling.. volgens mij ziet iedereen daar tegen op. Want zeg nou zelf; je hebt toch helemaal geen zin om zoveel pijn te hebben?! En dan helemaal bij je 1e, want dan heb je geen idee wat er allemaal gaat komen en wat je moet verwachten.


Mijn eerste bevalling was een inleiding (blog volgt) bij 41+6 weken. Ik was aan bed gebonden door alle snoeren en heb uiteindelijk na uren een ruggenprik genomen; waar de weeën met 2uur weer vrolijk doorheen kwamen. Ik was wel goed voorbereid. Ik had een zwangerschapscursus met ademhalingstechnieken om te ontspannen en puffen gedaan. Ook had ik veel gelezen over bevallen. Vooral bevallingsverhalen vond ik heerlijk. Maar toch overviel zo'n 1e bevalling mij.


Afgelopen juli ben ik bevallen van onze 2e. Ik wilde het dit keer helemaal anders. Geen inleiding en liever ook geen ruggenprik. Doe mij dan maar een morfinepompje, als ik het echt niet zonder kan. Hoe het echt verliep ga je binnenkort nog lezen in mijn blog over deze bevalling! :) 
Ook deze keer had ik mij goed voorbereid. Ik deed Zwangerfit en volgde hier ook 2 avonden over de bevalling. Ik kreeg veel praktische tips. Deze deel ik graag met je:
- bewegen; blijf zo lang mogelijk in beweging: lopen, heen en weer wiebelen terwijl je ergens tegen aan leunt, op een gymbal rondjes draaien. Bewegen bevordert de ontsluiting en er komt meer ruimte in het bekken: het kindje kan zo vlotter naar beneden zakken. En het helpt om de weeën minder heftig te voelen.
- verticale houding; indien mogelijk niet horizontaal gaan liggen. Door te staan of te zitten heb je de zwaartekracht mee en zo help je de baby een handje richting de uitgang! Ben je echt aan bed gebonden, probeer dan op het bed wat recht op te zitten of tegen het hoofdeinde te leunen terwijl je bijv. op je knieën zit. 
- focus op je ademhaling; begin met diep in en uit ademen. Lukt dit niet meer? Dan ga je tijdens een wee puffen: een aantal keer kort en dan een lange uithaal: ff-ff-ff-fffffff. 
- weet hoe een bevalling werkt; ik vond het prettig om te weten welke fases je hebt en wat wanneer werkt. Je kan je hier ook zelf voor inlezen; bijv. met positief over bevallen. 

Zelf heb ik ook voor een vlottere 2e bevalling wat dingen opgezocht die mij goed hielpen. 
- frambozenbladthee en kamillethee. Een aanrader! Ik dronk het vanaf week 36 elke dag 1x en vanaf week 38 tweemaal daags. Uiteindelijk had ik voor mijn bevalling al 3cm ontsluiting. De thee zorgt voor een baarmoeder die krachtig kan samentrekken; het heeft namelijk een goede uitwerking op de spieren van de baarmoeder. Maar, het zet niet je bevalling in gang. Zodra de bevalling begon ben ik deze thee ook gaan drinken (ik kreeg goeie weeën!) en kamillethee om te kunnen ontspannen (dit helpt mij altijd in stresserige situaties). De frambozenbladthee kan je bij Holland&Barret kopen. 
Sommigen adviseren Vrouwenmantelthee. Ik vond het wat tricky om deze in mijn zwangerschap al te gebruiken. Je wil immers niet dat de baby eerder komt dan dat hij er klaar voor is. Deze thee kán namelijk wel een bevalling opwekken. Ik heb deze thee wel in de kraamweken gebruikt, het werkt pijn verminderend (zeker bij een 2e heb je meer naweeën), je baarmoeder krimpt er sneller door en het bloedverlies vermindert. Ik vond het een fijne thee in deze tijd!
- de gymbal. Ik heb in de weken voor de bevalling ook thuis regelmatig op de gymbal gezeten en hierop rondjes gedraaid.
- de douche. Het warme water vermindert de pijn en laat je ontspannen (bevorderlijk voor de ontsluiting); wie wordt er nou niet zen van een warme douche of een warm bad :) Een bevalbad zou ook goed kunnen helpen. Dit was een van mijn wensen, maar praktisch was het hier niet te realiseren helaas. 


Ik hoop dat je ook wat hebt aan deze tips! :) Kijk wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. 


Wil jij mom influencer worden bij Mamaplaats? Maak hier je account aan! ❤️ 


Trending: Tips voor een fijne bevalling: "Dit hielp heel goed bij mij!"