Snap
  • Zwanger
  • zwanger
  • Kinderwens
  • Infertiliteit
  • eicelkwaliteit
  • worden

Ben ik te oud om zwanger te worden?

Zwanger worden als je 30+, 35+ of 40+ bent.

Bijna dagelijks hoor ik van vrouwen dat hun arts gezegd heeft dat, nu ze iets ouder zijn, het wel moeilijk zal worden om nog zwanger te worden. In één klap is hun vertrouwen weg. Er wordt verteld dat je eitjes te oud zijn. Of dat je eicelvoorraad te laag is. 

Onterecht! Het is niet je leeftijd, het zijn niet je lage AMH-waardes of je hoge FSH-waardes die tellen. Je vruchtbaarheid wordt vooral bepaald door je gezondheid en je vitaliteit (en die van je man). Als je 40 jaar of ouder bent, of als genoemd is dat je eicelvoorraad laag is, zijn er nog 100en of 1000en eicellen over. Als je een gezonde cyclus en gezonde eicellen hebt kun je zwanger worden. Punt. Komt je vertrouwen alweer een beetje terug? ;) 

Verbeter de kwaliteit van je eicellen.

Je bent het meest vruchtbaar rond je 25e. Daarna neemt je vruchtbaarheid langzaam af en na je 30e verloopt dit proces nog sneller. Een natuurlijk proces. De kwaliteit van je eicellen vermindert, waardoor zwanger worden minder makkelijk gaat en de kans op miskramen of afwijkingen bij het kindje groter wordt.  Maar, het rijpingsproces van je eicellen, drie maanden voor je eisprong, kun je beïnvloeden. Dat is het moment om de kwaliteit van je eicellen te verbeteren en je kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten. Zo doe je dat: leef en eet gezond. Voed je cellen (en je eicellen) met veel groenten, fruit, noten, zaden en goede vetten als avocado, roomboter en omega 3. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C en E binnen krijgt. Deze antioxidanten helpen om veroudering van je cellen tegen te gaan. Ze verbeteren de kwaliteit van je eicellen. Gebruik een goede multi-vitamine. Zo verzeker je jezelf ervan dat je alles binnen krijgt wat je nu nodig hebt. Drink 2 liter water per dag, om de eicelrijping te ondersteunen. Ga aan de slag met fertiliteitsmassage. Dat zorgt voor een betere doorbloeding in je baarmoeder en eierstokken en helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van je eicellen. En last but definitely not least, probeer stress enigszins te beperken en af te wisselen met momenten van diepe ontspanning. De stresshormonen cortisol en adrenaline hebben een negatieve invloed op je eisprong. Bij stress maak je het stresshormoon cortisol aan. Cortisol en progesteron worden uit hetzelfde basishormoon gemaakt, maar.. de aanmaak van cortisol krijgt altijd voorrang, waardoor progesteron daalt. Progesteron neemt af als je ouder wordt en heb je daarom hard nodig. Het zorgt ervoor dat je cyclus lang genoeg blijft voor een succesvolle innesteling.  

Stop de klok.

Zo herstel je je hormoonbalans en verbeter je de kwaliteit van je eicellen. Je kunt die tikkende klok zelf even stoppen en ervoor zorgen dat je eicelkwaliteit beter is dan vijf jaar geleden. Echt. Je leeftijd is veel minder belangrijk voor je vruchtbaarheid dan jouw gezondheid. Vorige week kreeg ik een email van een cliënte van 46 jaar die me vertelde dat haar dochter geboren is na een makkelijke bevalling. Gister vertelde een cliënte van 44 jaar dat ze zo’n mooie 12-weken echo heeft gehad. En, ook een cliënte van 45 jaar is as we speak zwanger van een gezond kindje.

AMH? FSH? 30+? 35+? 40+?al voorbij? Maak je niet druk. Age is just a number.

Als je ouder dan 35 jaar bent, zijn er nog 100en of 1000en eicellen over.

5 jaar geleden

Ik krijg kippenvel bij het lezen! Eigenlijk van contentement! Vrouwen die na hun 40e nog zwanger worden en dit ook nog kunnen. ❤️