Snap
  • Zwanger
  • Gezond

Alles over de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je aanmelden bij de verloskundige. Hiervoor heb je geen verwijskaart van je huisarts nodig. De verloskundige begeleid je tijdens de gehele zwangerschap, de bevalling en de periode in het kraambed.

Het eerste bezoek bij de verloskundige

Rond de 8 weken van je zwangerschap heb je je eerste bezoek bij de verloskundige. Tijdens dit bezoek zal de verloskundige of assistente je allerlei praktische vragen stellen. Je naam en adres natuurlijk, maar ook vragen over o.a. je werk, gezondheid en erfelijke ziekten binnen je familie. Tijdens dit bezoek zal ook gekeken worden door de verloskundige hoe ver je zwanger bent en op welke datum je bent uitgerekend. Soms wordt er ook al een eerste echo gemaakt, de termijnecho.

Wat doet de verloskundige tijdens de zwangerschap?

De meeste vrouwen komen tussen de 10-14 keer bij de verloskundige op controle. Als de baby zich goed ontwikkelt, kan het zijn dat je minder vaak hoeft te gaan. Maar het kan ook zijn dat je vaker de verloskundige bezoekt omdat ze de bloeddruk of groei extra in de gaten wil houden. De verloskundige houdt jouw lichamelijke gezondheid in de gaten, maar ook of je je emotioneel nog goed voelt. Natuurlijk wordt de ontwikkeling van je kind in de baarmoeder gecontroleerd. De verloskundige geeft advies en voorlichting over wat je kunt verwachten tijdens de zwangerschap en bevalling zodat je optimaal voorbereid bent voor het moment dat je moet bevallen. De verloskundige signaleert eventuele complicaties zodat ze je indien nodig kan doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Wat doet de verloskundige tijdens de bevalling?

Zijn je vliezen gebroken of krijg je weeën en lijkt de bevalling dan echt te beginnen, dan bel je je verloskundige. Deze komt dan bij je thuis om vast te stellen of dit inderdaad het geval is. De verloskundige zal uitwendig onderzoek doen en vaak ook een inwendig onderzoek om vast te stellen hoe veel ontsluiting je hebt. Als de bevalling is begonnen, geeft de verloskundige advies over hoe je de weeën het beste op kunt vangen. Wil je thuis bevallen en gaat alles goed dan beval je gewoon thuis. Wil je in het ziekenhuis bevallen dan gaat de verloskundige met je mee naar het ziekenhuis wanneer je 4-5 cm ontsluiting hebt. Bij het laatste stuk van de ontsluiting blijft de verloskundige de hele tijd bij je, ze zet haar spullen klaar en brengt de kraamhulp op de hoogte. De verloskundige houdt nu jouw conditie en die van de baby goed in de gaten. Wanneer je mag persen vertelt de verloskundige wat je moet doen en geeft je verder instructies als je baby bijna geboren wordt.

Wat doet de verloskundige na de bevalling?

Je baby is geboren en dat is het moment dat de verloskundige je je baby geeft en je dus voor het eerst je baby ziet. De verloskundige houdt je bloedverlies in de gaten en help met het doorknippen van de navelstreng (meestal ook een taak voor papa). Nu moet de placenta geboren worden. Als je dit alles achter de rug hebt, zal de verloskundige je indien nodig hechten. Wil je borstvoeding geven, dan helpt de verloskundige je hierbij. Als je een tijdje met je baby hebt geknuffeld wordt de baby helemaal nagekeken en gecontroleerd, waarna hij/zij voor het eerst wordt aangekleed. Als de baby zo’n 1-2 uur oud is en alles verloopt goed zal de verloskundige weggaan en zal de kraamhulp het verder overnemen.

De verloskundige komt de eerste dagen na de geboorte nog een paar keer op bezoek om te kijken hoe het gaat. Ze kijkt dan naar eventuele lichamelijke of psychische complicaties bij jou of je baby. De kraamhulp doet dit ook en als zij iets signaleert, overlegt ze met de verloskundige, die dan beslist hoe er gehandeld moet worden.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling ga je voor een nacontrole naar je verloskundige. Hier wordt alles nog eens besproken en kun je nog vragen stellen als je die nog hebt. Zijn er complicaties geweest dan wordt dit ook besproken, zeker met het zicht op een eventuele volgende zwangerschap. De verloskundige meet ook nog eens of je bloeddruk in orde is en indien nodig of de hechtingen goed genezen zijn.

Waar let(te) jij op bij het selecteren van een verloskundigenpraktijk?

10 jaar geleden

Ik vond het zelf vooral belangrijk dat de praktijk in de buurt was. Ik wilde namelijk niet met een enorme buik een half uur moet fietsen om bij de verloskundige te komen. Maar helaas, ik had al heel snel een te hoog bloedsuiker en dus moest ik naar de gynaecoloog. Bij beide zwangerschappen heb ik de verloskundige alleen gezien bij de eerste 2 controles en de nacontrole na de bevalling.