Snap
  • zwangerzijn
  • aambeien
  • gezondheidmoeder

Aambeien tijdens zwangerschap: zo voorkom je het!

5 praktische tips om dit te doorstaan

Dat een zwangerschap lichamelijke mankementen met zich meebrengt, weten we allemaal. En da's geen pretje. Een van die minder glamoureuze kwesties zijn aambeien. Ja, hier gaan we het vandaag eens even over hebben. We gaan het niet mooier maken dan het is. In plaats daarvan bieden we je eerlijk advies en praktische tips om dit te doorstaan.


Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn gezwollen en ontstoken bloedvaten in het gebied rondom je anus. Tijdens de zwangerschap kunnen deze vervelende bezoekers opduiken als gevolg van de toegenomen druk op de bloedvaten in je bekkengebied.

Je kunt twee soorten aambeien ervaren:

  1. Interne aambeien: Deze zitten binnenin je rectum en zijn niet direct zichtbaar. Ze kunnen bloeden en soms naar buiten uitstulpen tijdens het poepen, maar ze trekken meestal vanzelf weer terug.

  2. Externe aambeien: Deze bevinden zich onder de huid rond je anus en zijn vaak te herkennen aan zachte, gezwollen knobbels. Soms kunnen ze pijnlijk zijn, vooral tijdens stoelgang.

Aambeien bij zwangere vrouwen

Aambeien zijn een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Studies suggereren dat ongeveer 25% tot 35% van de zwangere vrouwen aambeien ontwikkelt, vooral in het tweede en derde trimester. 

De oorzaak van aambeien tijdens de zwangerschap is te wijten aan verschillende factoren, waaronder verhoogde druk op de bloedvaten in het bekkengebied als gevolg van de groeiende baarmoeder. Hormonale veranderingen en de toename van het bloedvolume kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van aambeien.


Dit kun je doen

  1. Wees voorzichtig bij persen: Probeer tijdens het poepen niet te hard te persen. Gebruik in plaats daarvan je buik- en bekkenbodemspieren om de stoelgang te bevorderen. Hard persen kan de druk op de aambeien vergroten.

  2. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij een gezonde stoelgang en de doorbloeding verbeteren. Probeer dagelijks te wandelen of andere lichte oefeningen te doen, maar vermijd zware gewichtheffen.

  3. Voldoende vochtinname: Drink veel water om gehydrateerd te blijven. Voldoende vocht helpt ook bij het verzachten van de ontlasting, wat de druk op de aambeien verlicht.

  4. Vezelrijk dieet: Zorg ervoor dat je dieet voldoende vezels bevat. Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volle granen, groenten en fruit, helpen de stoelgang soepeler te maken en voorkomen constipatie, waardoor de druk op de bloedvaten vermindert.

  5. Vraag naar medicatie: Aambeienzalf of zetpillen met een lokaal verdovingsmiddel kunnen verlichting bieden bij pijn en irritatie. Vraag je huisarts om aanbevelingen en let op welke medicijnen veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Heb jij tijdens je zwangerschap last gehad van aambeien?


Trending op Mamaplaats: Hoe ik het moederschap verloor

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.