Snap
  • Hypoplastischeborsten
  • borstvoedingsmaffia
  • borstvoedingstruggles
  • borstvoeding
  • borstvoedingsproblemen
  • Borstvoedingsavontuur
  • flesvoeding
  • Kraamtranen
  • teleurstelling
  • PCOS

Iedere vrouw kan borstvoeding geven! Toch?

Het "leed" wat hypoplastische borsten heet. Welkom in mijn wereld.

Als jong meisje droomde ik er al van om op een dag moeder te worden. Voor mij was het al vroeg heel vanzelfsprekend dat een baby borstvoeding krijgt. 

In mijn puberteit begonnen net als bij andere meisjes, mijn borsten te groeien. Ze bleven wel kleiner dan die van mijn vriendinnen. Ook mijn zusjes waren al vroeg beter bedeeld dan ik. Ik stond er nooit zo bij stil. Iedere vrouw is anders, en zo ook alle borsten. Al had ik altijd fors overgewicht, mijn borsten bleven aan de kleine kant. 'Jammer' dacht ik, maar niks aan te doen! (Oke oke, er bestaan oplossingen voor)

Op mijn 22e ontmoette ik mijn man, en al snel waren wij er samen over uit kinderen te willen. Ik maakte mijn studie af en samen gingen wij er voor. Een kindje van ons samen. Geweldig leek ons dat! Na ruim een jaar proberen ben ik naar de huisarts gegaan voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog. We waren natuurlijk nog jong, maar de wens was zo sterk dat langer wachten niet iets was wat wij wensden. 

Bij de gynaecoloog werd al snel duidelijk waarom het zwanger worden niet lukte. Ik heb PCOS. Het kan zijn dat je met PCOS meer mannelijke hormonen aanmaakt en daardoor kleinere borsten hebt. Ik legde voor mezelf direct de link met mijn kleinere borsten. Dit terwijl bij mij die mannelijke hormonen nooit verhoogd waren.

Vanuit deze diagnose ontstond een lang fertiliteitstraject en volgden er in nog 10 jaar tijd 3 miskramen. Hierover wil ik bij interesse, later meer vertellen.

Op 17-09-2022 was het zo ver. Ik was inmiddels 34 jaar en had na jaren van proberen weer een positieve test in handen. Dit keer voelde het direct anders. Het zit goed en dit kindje zal bij ons geboren worden. Het was bijzonder en wat vond ik het spannend.

Met de eerste echo was er een sterk vruchtje met kloppend hartje te zien. Onze harten stroomde over van geluk en mijn ogen vol met tranen. uiteraard ook van geluk!

Wat waren wij trots en blij. Wij deelden met meerdere mensen het goede nieuws al vroeg in de zwangerschap. Bij het delen van het goede nieuws ging ik ook al snel in gesprek met naasten die borstvoeding geven of gegeven hebben. Ik wist dat het niet altijd makkelijk lukt, maar ik wou er helemaal voor gaan! 

Afentoe bekroop mij het gevoel dat ik het niet zou kunnen. Dan ging ik in gesprek met anderen en kreeg ik weer het vertrouwen. Keer op keer kreeg ik te horen dat iedere vrouw kan voeden. "Als je het maar echt wilt" werd er dan gezegd. Bij mij moest het wel goedkomen, want ik wou het echt!

Maar toch.... ergens in mijn achterhoofd bleef altijd dat gevoel. Een stemmetje in mij vertelde dat het misschien toch niet voor mij was weggelegd.

De zwangerschap bleef zoals gehoopt goed gaan. Ik kocht richting het einde van de zwangerschap alvast diepvrieszakjes voor het afgekolfde melk en tepelcreme. Een elektrische borstkolf kreeg ik van een van de ouders uit mijn opvang (ik werk als gastouder). Een goede voorbereiding is het halve werk, dacht ik.

Wat mij opviel was dat mijn borsten de hele zwangerschap nog niet veranderd waren. Je hoort altijd dat borsten groeien of voller worden. Dat borsten niet veranderen hoor je eigenlijk niet veel. Wanneer ik dit uitsprak naar anderen en vertelde bang te zijn niet te kunnen voeden, kreeg ik steeds opnieuw te horen dat ik mij geen zorgen hoef te maken. Dit probeerde ik dan maar te geloven.

Op 06-06-2023 om 15:50 uur was het zo ver. Onze Lieve Nola werd geboren. Ik pakte haar zelf aan en legde haar op mijn borst. De kraamhulp hielp met aanleggen en Nola hapte meteen goed aan. Wat voelde dit bijzonder. Voor het eerst kreeg ik ook zelf het vertrouwen dat dit goed zou komen.

In de eerste dagen die volgden viel Nola af maar bleef een tevreden baby. Omdat het normaal is dat baby's afvallen, werd er niet direct gedacht dat er geen voeding zou zijn. Ik legde haar aan op verzoek en ze 'dronk' goed is wat wij dachten. Afentoe zag ik ook een klein druppeltje melk en hoorde ik haar slikken. Wauw, zou het dan toch lukken?

Helaas bleek op de vierde dag, 09-06 dat Nola toch weer afgevallen was. Meer dan de 10% die acceptabel is. Ook kwamen de luiers droog te liggen. Ik ben toen gestart met bijvoeden. We maakte een flesje van 30 cc en deze was binnen enkele seconden leeg. Mijn arme kind was volledig uitgehongerd. Zo voelde het in elk geval.

Naast het bijvoeden ben ik toen ook gaan kolven. De dag bestond uit niks anders dan aanleggen, flesvoeden en kolven. Met het kolven kwamen er hooguit 3 druppeltjes tevoorschijn. Te weinig om te voeden, te weinig voor al deze moeite maar ik zette door. Ik zocht op wat kon helpen om de productie te verhogen en belde met de huisarts. De huisarts schreef mij het gevraagde medicijn voor. Het was vrijdag laat in de middag, dus het medicijn kon ik die maandag ophalen bij de apotheek. Prima dacht ik!

Een dag later was de productie nog niet verbeterd. Nog niet een druppeltje extra. Mijn kraamhulp vroeg of zij een lactatiekundige voor mij kon benaderen omdat zij dit zelf ook nog nooit had meegemaakt. Dit vond ik natuurlijk een goed idee. Ik wou er echt alles aan doen om dit te laten slagen.

Ondanks dat het een zaterdag was, kon de lactatiekundige een uurtje later al komen. Wat fijn! De lactatiekundige kwam binnen, ging met mij in gesprek. Keek naar mijn borsten en voelde er aan. Ze was direct heel duidelijk. Borstvoeding geven is geen optie. Ik heb hypoplastische borsten en geen melkklieren. (Op een kleintje in de tepels na. Vandaar die 3 druppeltjes) Mijn borsten zijn onderontwikkeld. De melkklieren zijn tijdens de puberteit niet aangelegd.

Bam! Die kwam wel even binnen. Ergens had ik het allang gevoeld, allang gedacht en wist ik het wel. Dat het nu echt was vastgesteld door een deskundige had ik nodig. Nodig om los te laten. Ik kan niet voeden, niet omdat ik het niet wil maar omdat het echt niet kan.

Ik heb de ogen uit mijn hoofd gehuild. Wat baalde ik. Het voelde als falen terwijl ik er echt niks aan kon doen. In de dagen en weken die volgde, volgden er ook nog veel tranen. Deels verdriet en teleurstelling, deels hormonen. Tijdens het typen van mijn verhaal komen deze emoties weer naar boven. Natuurlijk hebben we in Nederland de allerbeste kunstvoeding, maar ik blijf het lastig vinden.

Ergens schaam ik mij voor mijn borsten en weet ik niet goed of ik mijn verhaal hier wel moet delen. Maar ik denk dat er misschien wel vrouwen zijn die erkenning vinden in mijn verhaal. Iets wat ik zelf nog niet ergens gevonden heb. Ik hoop door mijn verhaal te delen dat er meer bekendheid komt en er misschien andere vrouwen geholpen worden.

Je bent niet alleen, ik ben niet alleen. Ik ben nog geen 'lotgenoten' tegengekomen maar weet zeker dat ze er zijn. 



Snap

Het staat zwart op wit

Nola's eerste flesje. Met liefde gegeven

Trending op Mamaplaats: Het was geen 1 april grap, ik was zwanger

's avatar
1 jaar geleden

Bedankt dat je dit deelt! Juist nu, die borstvoedingsweek komt hier extra hard binnen juist omdat er amlwr

's avatar
1 jaar geleden

Moeilijk… typen met een baby op je… ik wilde zeggen, juist omdat er amper aandacht is voor mama’s die het wel heel graag willen, maar waarbij het gewoon weg niet lukt. Ik ben ook zo’n mama en heb mezelf verfoeid omdat ik niet capabel was. En alle goed bedoelde adviezen van mensen en inderdaad het stukje: iedereen kan het, als je het maar wil komt dan zo gemeen hard aan. Dit tegen geluid is enorm belangrijk, je hebt geen idee hoe hard jij mij hiermee geholpen hebt

MamavanNola's avatar
1 jaar geleden

Lieve mama, dit is precies de reden waarom ik het gedeeld heb. Het is net of er een taboe op rust afentoe. Alsof het niet bestaat dat het echt echt niet kan hoe graag je ook wilt... en tegelijk ook dat je daar maar niet verdrietig om mag zijn. Want ja.. er bestaat ook kunstvoeding. Ik vond nergens erkenning toen ik de diagnose een kleine 2 maanden terug kreeg. Nu ook tijdens de week van de borstvoeding waar je weer extra geconfronteerd word. Lief dat je dit met mij deelt. We zijn niet alleen. Heb al veel reacties mogen ontvangen van vrouwen als jij en ik ♡

's avatar
1 jaar geleden

Hoi, ik wil even zeggen dat ik blij voor je ben (klinkt beetje gek misschien) dat er zoveel moeders hier reageren die hetzelfde hebben! Erkenning is toch best heel belangrijk bij zulke dingen. Sterkte 😘

MamavanNola's avatar
1 jaar geleden

Dankjewel, wat je zegt is zeker waar. Heb naast de reacties hier ook via andere wegen reacties gekregen. ♡♡

Mikrul87's avatar
1 jaar geleden

Lieve mama, je mag zeker je ogen uit je hoofd huilen om iets wat niet is wat je zo graag had willen geven. Ook in gelukkige tijden mogen er ruimte zijn voor tranen. Ik snap je wens om je kindje zelf te voeden heel goed en er mag echt wel ruimte zijn voor jouw pijn. En natuurlijk ben je dankbaar en gelukkig dat jullie een prachtig kindje hebben. Het ene gevoel sluit het ander niet uit. Laat je niet gek maken. De tranen zijn ook nodig km straks je lijft juist meer te gaan waarderen en te respecteren. Jouw lichaam was het huisje van jullie kindje. Misschien nu nog te vroeg maar op een dag zal het gevoel van falen plaats maken voor trots. En skip de negatieve reacties! Woorden zijn makkelijk uitgesproken maar de impact kan groots zijn. <3 top moeder

MamavanNola's avatar
1 jaar geleden

Wat een lieve woorden. Dankjewel! Mensen weten vaak inderdaad niet wst bepaalde reacties kunnen doen maar gelukkig sta ik daar wel boven. Had ook wel iets van negativiteit verwacht. Er zijn altijd mensen die iets vinden... maar ik ben toch blij dat ik deze blog geschreven heb. Krijg privéberichten van dames die hetzelfde hebben meegemaakt en eindelijk zichzelf ergens in herkennen. Dat doet mij goed en is mij zoveel meer waard ♡

's avatar
1 jaar geleden

Sorry dat ik er iets van vind. Maar wat ontzettend jammer dat je je ogen uit je hoofd huilt terwijl je na 10 jaar eindelijk je eigen prachtige gezonde baby in je armen hebt. Het is tijd om dolgelukkig te zijn met de kleine Nola. Het leven is niet maakbaar en er zullen dan nog wel meer teleurstellingen komen. Het is toch ook een feest om je kindje een flesje te geven. Daarna kan je haar toch nog even gezellig laten sabbelen als ze bijvoorbeeld zuigbehoefte of verdriet heeft. Later heb je spijt dat je die prachtige eerste tijd niet hebt genoten. Ik hoop dat je het borstvoedingsverhaal snel opzij kan zetten en tevreden kan zijn. Succes daarmee.

MamavanNola's avatar
1 jaar geleden

Je mag absoluut vinden wat je vind. Ik heb ondanks dat ik geen borstvoeding kon geven echt wel intens genoten van de kraamtijd. En nog, elke dag en elk moment. Natuurlijk is het het allerbelangrijkste dat ik na al die jaren moeder heb mogen worden. Daar ben ik ook heel dankbaar voor. Maar geloof dat ik alle recht heb om te balen omdat mijn lichaam niet werkt hoe het moet. Daarbij spelen zo vlak na de bevalling, hormonen een hele grote rol. Die heb je gewoon niet onder controle... tenminste. Ik had dat niet. Inmiddels wel hoor. Ik huil er nu echt niet meer om. Mijn dochter doet het super en ik geniet ook van haar wanneer ik een flesje geef. Maar dat alles laat niet weg dat ik het graag anders had willen doen 😉

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij MamavanNola?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.