Avondmaaltijden waar mijn groenten vrezende dochter dol op is
Ik heb er mijn missie van gemaakt om gerechten te bereiden die Eleanor graag eet, bodemvol groenten zitten en voor ons ook een feestje zijn om van te smullen.
In mijn blog “Waarom eet mijn peuter geen groenten?” heb ik verteld over mijn bevindingen waarom peuters vaak slecht hun groenten opeten. En nogmaals, zolang ze borst- of flesvoeding krijgen is dit absoluut geen probleem. Toch zijn er veel kindjes die, zoals mijn dochter, hun melk weigeren.
Omdat ik de eetmomenten thuis graag positief wil houden en strijd aan de eettafel zo veel mogelijk wil vermijden, heb ik er mijn missie van gemaakt om gerechten te bereiden die Eleanor graag eet, bordenvol groenten zitten en voor ons ook een feestje zijn om van te smullen. Inmiddels heb ik zo een aantal gerechten gevonden die eigenlijk altijd wel een succes zijn en deze zou ik graag met jullie willen delen. De recepten vind je onderaan deze blog.
Quiche
Een gerecht waarmee je alle groenten lekker kunt maken. Je kunt in een quiche de gebruikelijke combinaties maken, zoals quiche Lorraine, geitenkaas en spinazie, ham en prei, of de zalm met asperge combinatie is ook erg lekker. Maar je kunt ook helemaal zelf bepalen wat je erin doet. Ik ben gek op gerechten waar je de restjes van de afgelopen week in kunt verwerken en een quiche is zo’n gerecht. Je neemt gewoon het standaard recept en vervangt de vulling heel simpel met de restjes die je nog in de koelkast hebt liggen. Ideaal!
Ik gebruik zelf de basis van het recept van Anne Marie Reuzenaar, omdat deze net wat gezonder is dan de klassieke versie.
In een quiche zit kaas en kaas bevat zout. Daarom heb ik dit gerecht pas bij Eleanor geïntroduceerd nadat ze haar eerste verjaardag had gevierd. Sommige ouders geven er de voorkeur aan om geen kaas aan hun kinderen te geven voordat ze vier jaar oud zijn.
Vegaburger met zoete aardappelfrietjes uit de oven
Vervang de hamburger gewoon eens door een vegetarische variant. Dit is een van de simpelste manier om een paar extra groentes binnen te krijgen, voor je kind, maar ook voor jezelf! Wij eten voornamelijk vegetarisch, maar kinderen hebben eiwitten nodig om te groeien. Daarom is deze vegaburger van bonen en champignons een goede vervanging. Vervang de frietjes voor zoete aardappelfriet uit de oven en je hebt heerlijke gezonde frietjes en burgers!
Aardappelkoekjes met courgette
Met behulp van deze aardappelkoekjes eet mijn dochter echt alle groenten. Het origineel bestaat uit gewone aardappelen en courgette, maar je kunt werkelijk alle groenten gebruiken. Je kunt de courgette heel makkelijk vervangen voor andere groenten, zoals broccoli of wortel. En probeer in plaats van gewone aardappelen eens een zoete aardappel! Je kunt ook eens een paar spekjes of een blikje tonijn toevoegen. De combinaties zijn eindeloos. Of heb je nog wat restjes stamppot? Gebruik deze dan eens als basis!
Omega-3 courgetti (ook wel “groene spaghetti”)
Toen ik dit gerecht voor het eerst maakte ging ik er niet vanuit dat mijn dochter dit zou lusten, of überhaupt zou willen proberen, maar niets is minder waar. Dit is waarschijnlijk het favoriete gerecht van mijn groenten weigerende dochter. En dat terwijl het voor zo’n 80% uit groenten bestaan. Ik moet zeggen dat ik er zelf ook erg van geniet, en een mooie bijeenkomst is dat het binnen een kwartier op tafel staat.
Eet smakelijk, en vergeet niet om me te laten weten wat je van de gerechten vond!
Liefs,
Lynn Anna
Quiche
Wat heb je nodig voor één quiche (8 tot 10 porties):
Beslag
- 225 gr speltbloem
- 225 gr kwark
- 1 tl zeezout
- 3 el olijfolie
Vulling
- 1 teen knoflook
- 1 kilo groenten naar keuze, zoals:
o 500 gr prei, 250 gr champignons & 250 gr broccoli
o 500 gr spinazie, 250 gr kerstomaatjes & 250 gr ui
o Voorverpakte Italiaanse of champignon roerbakmix of soepgroenten
o Groentenrestjes
- Olijfolie
- 100 ml bouillon
- 4 eieren
- 1 el speltbloem
- 200 ml plantaardige room
- 75 gr geraspte pecorino romano
- 1 bol mozzarella
- Quichevorm
- deegroller
Verwarm de oven voor op 180C. Doe de speltbloem, kwark, zout en olie in een beslagkom en kneed het tot een soepel deeg. Voeg eventueel wat water toe als het te droog is. Strooi een beetje speltbloem op het aanrecht en over de deegroller en rol het deeg uit tot een dunne plak die mooi in je vorm past. Vet de quichevorm in en leg de plak in de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Strooi er een dun laagje speltbloem overheen en zet de vorm voorlopig in de koelkast.
Was de groentes met koud water. Snijd de knoflook en de groentes in kleine blokjes (hoe slechter je kind eet, hoe kleiner de blokjes). Verhit de olie in een hapjespan en fruit de knoflook ongeveer 2 minuten. Voeg de groenten toe en laat deze enkele minuten bakken. Giet de bouillon bij de groenten en laat ongeveer 5 minuten koken, tot de groenten beetgaar zijn.
Klop de eieren los in een kom en roer hier de speltbloem, room en geraspte pecorino door. Pak de quichebodem er weer bij en doe de groentenmix erin, verdeel vervolgens het eiermengsel eroverheen. Verkruimel de mozzarella met je handen en strooi deze gelijkmatig over je quiche. Bak de quiche ongeveer 35 minuten in de over.
Vegaburger met zoete aardappelfrietjes uit de oven
Wat heb je nodig voor 8 burgers:
- 1 kilo zoete aardappelen
- 1 el bloem
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 250 gr. champignons
- 250 gr. zwarte bonen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 100 gr. paneermeel plus extra om te paneren
- 3 eieren
- Evt. broodjes naar keuze
- Olijfolie
Pureer de zwarte bonen tot een gladde puree. Snijd de ui, knoflook en champignons in kleine blokjes en fruit ze aan in twee el olijfolie. Pureer de aangefruite ui, knoflook en champignons in een keukenmachine tot een grof mengsel en voeg dit mengsel toe aan de bonenpuree. Roer goed door elkaar en laat het mengsel volledig afkoelen in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 230C. Snijd de zoete aardappelen tot frietjes, je kunt ze eerst schillen, maar dat hoeft niet perse. Meng de bloem, paprikapoeder en knoflookpoeder door elkaar. Doe de frietjes in een grote kom en verdeel het bloemmengsel over de frietjes. Hussel de frietjes door elkaar, zodat het mengsel goed verdeeld wordt. Doe de olie in de kom en verdeel ook deze goed over de frietjes.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de frietjes over de plaat. Bak de frietjes in ongeveer 25 minuten gaar. Pak ondertussen het bonenmengsel uit de koelkast en meng hier de eieren en het paneermeel doorheen. Pak twee extra schaaltjes. Klop het derde ei in een van de schaaltjes los en doe een laagje paneermeel in het andere schaaltje. Neem een handje vol van het bonenmengsel en kneed deze tot een burger. Paneer de burger door het eerst in het geklopte ei en daarna in de paneermeel te leggen. Verhit twee el olie in een koekenpan en bak de burger aan beide kanten tot het een knapperig korstje krijgt. Herhaal dit met de rest van het mengsel.
Je kunt de burgers gewoon zo eten, of op een broodje serveren zoals een gewone hamburger. Ook lekker is een pitabroodje. Garneer naar wens, met bijvoorbeeld sla, tomaat, kaas etc.
Aardappelkoekjes met courgette
Wat heb je nodig voor 4 porties:
- 500 gram aardappelen
- 400 gram courgette
- 8 el bloem
- 4 el dille
- Arachide olie
Kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Stamp ze fijn en laat afkoelen
Rasp de courgette en knijp zo veel mogelijk vocht eruit. Met de gestampte aardappelen en geraspte courgette samen met de bloem en de dille in een kom. Om het beslag makkelijker te kunnen bewerken kun je het even een half uurtje in de koelkast zetten, zodat het stijver wordt.
Vorm het mengsel in bolletjes ongeveer ter grootte van je handpalm en druk deze vervolgens een beetje plat. Paneer de koekjes eventueel met een beetje bloem. Warm een pan op het vuur en zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje olie. Het is belangrijk dat de pan niet droog bakt, want dan wordt het heel moeilijk om de koekjes in hun geheel los te krijgen. Bak de koekjes aan elke kant op middelhoog vuur mooi bruin, probeer ze maar één keer in de pan om te draaien, zodat ze minder snel breken.
Ik maak hier zelf graag een lekkere salade bij, maar mijn dochter eet ze liever zonder de salade.
Omega-3 courgetti (“groene spaghetti”)
Wat heb je nodig voor 4 porties:
- 800 gram courgetti
- 200 gram zalm
- 200 gram Hollandse garnalen of pangafilet
- 1 tot 2 el ghee (geklaarde boter)*
- Half blokje groentebouillon met minder zout
- Peterselie
- Evt. chilivlokken voor de volwassenen
*Vind je de ghee te ongezond, of wil je het liever niet kopen voor dit ene gerecht? Gebruik dan gewoon olijfolie. Ik gebruik ghee, omdat mijn dochter de smaak erg lekker vindt en daardoor de courgette goed eet. Verder is het een slank gerecht, dus een beetje boter kan wat mij betreft geen kwaad.
Snijd de vis in blokjes. Verwarm een wok of hapjespan op het vuur en laat de ghee langzaam smelten. Bak de vis en garnalen kort, tot ze net niet gaar zijn. Voeg dan de courgetti toe aan de pan.
De courgetti kun je bij grotere supermarkten voorgesneden krijgen, maar je kunt ook een gewone courgette met een spiraalsnijder in slierten snijden.
Los het halve bouillonblokje op in ongeveer 50 ml water. De verpakking zal 500 ml water voorschrijven, maar voor dit gerecht gebruik ik een geconcentreerdere bouillon omdat het gerecht anders te nat wordt. Daarom gebruik ik ook specifiek een half bouillonblokje met minder zout. Deze stap kun je ook weglaten als dat je voorkeur heeft, of je eigen bouillon trekken van ui, prei, wortel en peterselie. Voeg de bouillon toe aan de courgetti, zet een deksel op de pan en laat kort koken, tot de vis en de courgetti gaar is.
Schep de courgetti op een bord en bestrooi eventueel met peterselie en chilivlokken.