Snap
  • Voeding
  • Momlife
  • mamablogger
  • moeilijkeeter
  • momhacks
  • zelflereneten

Waarom eet mijn peuter geen groenten?

Even dacht ik dat ik de dans ontsprongen was, want goh wat kon ons meisje goed eten. Helaas, ook wij moeten eraan geloven. Ons kind eet geen groenten. Ze lust het wel, maar ze wil het simpelweg niet. En nu?

Het blijft voor de meeste ouders een strijd in de opvoeding van hun kinderen. Groenten...

Bewust hebben wij ervoor gekozen om gebruik te maken van de Rapley-techniek. Eleanor heeft de eerste 6 maanden nooit iets anders gekregen dan haar melk. Toen ze 4 maanden oud was hebben we de hapjes en de papjes laten staan, zodra ze goed rechtop kon zitten in de kinderstoel mocht ze tijdens de maaltijden bij ons aan tafel schuiven (dat was voor Eleanor rond de 5 maanden) en vanaf 6 maanden kreeg ze haar eerste vaste voeding. Geen fruit- of groentehapjes, maar gewoon stronkjes broccoli, gebakken aardappel en een stukje kip van papa of vis van mama. Gewoon een paar stukjes op haar bordje leggen en maar kijken wat ze ermee doet. Ze had al anderhalve maand toegekeken hoe wij het deden, dus ze snapte het principe en stak alles meteen in haar mond. Lekker sabbelen en stukjes afbijten met haar tandeloze bekkie. Heerlijk vond ze het, en wij trouwens ook. Simpel en gewoon wat de pot schaft, hooguit een beetje aangepast zodat ze het goed vast kon pakken.

Even dacht ik dat ik de dans ontsprongen was, want goh wat kon ons meisje goed eten. Helaas, ook wij moeten eraan geloven. Ons kind eet geen groenten. Ze lust het wel, maar ze wil het simpelweg niet. En nu?

Dit kon geen toeval zijn, hier zat een reden achter. Ik wist zeker dat hier een logische verklaring voor moest zijn, dus ik ging op zoek. Ik hoefde niet lang te zoeken, want in de baby-led-weaning facebookgroep (hele handige groep als je interesse hebt in het volgen van de Rapley methode) zag ik al gauw in de reacties een linkje voorbij komen naar een artikel van Sandii Zachte – Waarom kinderen geen groente lusten (en dat prima is) 

In dit artikel legt zij uit dat kinderen instinctief de voorkeur geven aan voeding dat rijk is aan calorieën. Peuters groeien hard, dus hebben calorieën nodig. Omdat de maagjes nog zo klein zijn en snel vol zitten kiezen ze liever voor die aardappel (83 kcal per 100 gram) dan voor dat stronkje bloemkool (22 kcal per 100 gram). Zij hebben er echt geen boodschap aan dat er in die bloemkool veel meer vitaminen zitten dan in die aardappel. Klinkt logisch, toch?

Maar het gaat verder dan dat, hier is de reden waarom het niet erg is dat je kleintje geen groente of fruit wil eten. We zijn er tegenwoordig niet meer aan gewend, maar eigenlijk is het heel normaal voor een mens om tot het vierde, vijfde of zelfs tot het achtste levensjaar je kind te zogen. Moedermelk (en tegenwoordig ook kunstvoeding) biedt alle nodige vitaminen en mineralen die een kind nodig heeft. Het is dus eigenlijk helemaal niet gewenst voor het kind om eerder te stoppen met borstvoeding of flesvoeding. Zolang ze dit nog krijgen hoef je je als ouder totaal geen zorgen te maken over de voedingswaarden van het eten van je kindje, je hoeft er alleen maar op te letten dat de voeding die ze wel eten gezond is. Alle problemen uit de wereld! Of toch niet?

Zolang je kindje zijn of haar flesje leegdrinkt komt het dus allemaal goed. Maar wat nu als je kindje dat niet doet? Onze Eleanor is zo gek op eten, dat ze vlak na haar eerste verjaardag simpelweg geen oog meer had voor haar fles. In eerste instantie vonden we dat wel handig, “zijn we van dat gedoe ook weer af”. Alleen nadat ik een paar maanden later tot bovenstaande ontdekking kwam, begon ik mij toch wat zorgen te maken om haar voedingspatroon. Bij het ontbijt en de lunch krijgt ze wel een beker melk, maar die laat ze vaker staan dan dat ze die op drinkt. Daarbij is koemelk heel iets anders dan moedermelk of opvolgmelk, de samenstelling van koemelk is anders en niet optimaal voor een zogend mensenjong. Begrijp me niet verkeerd, ze eet ontzettend goed, maar juist de dingen waar belangrijke voedingsstoffen in zitten laat ze voor wat het is. En nu?

Ik ben nog veel onderzoek aan het doen naar dit onderwerp, maar met de informatie die ik tot nu toe heb vergaard ben ik tot de volgende oplossingen en tips gekomen die voor ons tot nog toe erg goed werken:

1. Maak goed overwogen keuzes. Probeer bij elke maaltijd voor producten te kiezen die zowel rijk zijn aan calorieën als aan vitaminen en mineralen.

Zoete aardappel ipv. gewone aardappel

Banaan ipv. appel

Rijkgevulde erwtensoep ipv. heldere tomatensoep

Groenteburger ipv. hamburger

Bonen ipv. vlees

2. Maak gerechten waar de producten met een lage caloriewaarde gemengd zijn met de producten met een hoge caloriewaarde.

Stamppot

Quiche

Spaghetti

Ovenschotel

3. Kies voor de verantwoorde variant.

Volkorenpasta ipv. witte pasta

Volkorenbrood ipv. witbrood

4. Maak er een traktatie van.

Maak een smoothie vol groenten en fruit en vries deze in tot een ijsje

Pureer een handje vol aardbeien en giet het door een flinke klodder kwark

5. Zorg dat je kind trek heeft tijdens de maaltijd.

Geen koekjes, snoepjes of andere snacks vlak voor het eten

Vaste tijden voor maaltijden, maar ook voor snacks

Geen ruimte geven om te “grazen”

Ik ben erg benieuwd naar jullie bevindingen op het gebied van voeding en peuters. Als je nog andere goede tips en trucs hebt lees ik ze graag terug in de reacties. Ik experimenteer veel met gerechten en recepten die mijn kleine wel graag eet, Ik vind koken leuk en zij maakt er voor mij een echte uitdaging van.

Mijn vraag aan jullie: Moet ik mijn geslaagde recepten delen in een nieuwe blog?

Liefs,

Lynn Anna 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Lynn.Anna?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.