Snap
  • overlijden
  • Rouwcoach
  • power2kids
  • Verlies
  • Afscheidnemen

Wat doe je met een kind als iemand gaat overlijden

Hanne is rouwcoach en helpt kinderen en hun ouders omgaan met rouw.

Pieter (49) gaat dood. Uitgezaaide longkanker.
Hij en Karin (43) nemen contact met me op.

Of ik hun kinderen kan begeleiden in zijn laatste levensfase.
Voorbereiden op het onvermijdelijke.
Zijn dood. Het wordt euthanasie.

Heel eerlijk?

Diep van binnen ben ik blij dat Pieter en Karin dit doen. Dat betekent dat ze in deze donkere periode bewuste keuzes kunnen maken. Voor hun kinderen op korte termijn van belang, maar zeker ook op langere termijn. Ik weet gewoon dat dit de kids gaat helpen om straks te kunnen starten met rouwen. Zonder gevoelens van spijt.

Er komen in dit gezin momenten die je niet over kunt doen. 1 kans.
Dit gezin moet bepalen wat werkt voor hen.

We praten wat en het gesprek komt op de euthanasie.
Dit is een beladen onderwerp. Ik voel het gelijk.

Het lukt me om de angel eruit te halen. Wat volgt is een open gesprek over hoe dit gezin dit moment wil laten verlopen. Mijn ervaring over de korte en lange termijneffecten die dit op kinderen heeft helpt. Het is precies genoeg voor Pieter en Karin om te bepalen hoe ze het gaan doen.

Als we afscheid nemen, realiseer ik me dat dit de momenten zijn waar ik het verschil kan maken. Zelfs in de donkere periode voor dit gezin, zijn er lichtpuntjes waar je je aan vast kunt houden. En gelukkig weet ik inmiddels waar ik die lichtpuntjes kan vinden.

Trending op Mamaplaats: Als je grootste wens niet vanzelfsprekend is

11 maanden geleden

Mooi dat je dit doet. Afgelopen voorjaar zelf meegemaakt met onze kinderen (7 en 9) en hun opa. Ook euthanasie. We hebben ze overal bij betrokken en eerlijk verteld wat en wanneer er ging gebeuren. Beide gingen er zo verschillend mee om. De ene was aan t aftellen net als hij doet met vakanties etc. De andere wilt er liever niet over praten maar daar hebben we 2 weken geleden samen een hardloop evenement gedaan om geld op te halen voor onderzoek! Zo kon ze iets doen wat daar had zij behoefte aan. Rouw is er in zoveel vormen en maten en daar is geen goed of fout in. Maar goede begeleiding is wel noodzakelijk bij (jonge) kinderen

Precies dit, mooi omschreven! Het is ontzettend verdrietig als je kinderen (en jij dus ook) afscheid moeten nemen van hun dierbare opa, maar tegelijkertijd is het mooi als je ze hierin mee kunt nemen in het afscheid. Bijzonder dat je beide kids er op een andere manier mee omgaan. Precies zoals jij zegt, rouw is zo verschillend. Liefs voor jullie