Snap
 • autoreis
 • gezinsvakantie
 • autovakantie
 • Baby

Zo overleef je een lange autorit met je baby

Alles tips voor een relaxte autovakantie met je baby.

De voorpret van een vakantie begint vaak al bij de voorbereiding. Vooral als je een lange autorit met je baby voor de boeg hebt, is die voorbereiding van groot belang. Door alles wat je nodig hebt of kan hebben, goed georganiseerd in te pakken, genieten jullie van een relaxte roadtrip met je kleintje. Wij geven je de tips voor een ontspannen autorit met het hele gezin.

Tips voor een lange autorit met je baby

Gun jezelf wat tijd om de lange autorit met je baby voor te bereiden, door het liefst al een paar dagen vrij te zijn. Dat zorgt ervoor dat je ontspant, nog een wasje kan draaien, spullen bij elkaar kan verzamelen en eventuele vergeten boodschapjes kunt halen. Ga vervolgens aan de slag met de volgende tips om de roadtrip met het gezin voor te bereiden.

 1. Geef je auto een schoonmaakbeurt zodat jullie in een schone omgeving kunnen vertrekken. Haal afval eruit en de stofzuiger erdoorheen. Daarna kun je de auto gaan inrichten voor de lange autorit met je baby. Berg paspoorten, reisziektepilletjes en andere essentials die je snel nodig moet hebben op waar je er gemakkelijk bij kan.
 2. Dat inrichten begint met het ophangen van autostoel-organizers. Handig met wat oudere kinderen, die daar zelf hun spullen in kunnen opbergen. Ook handig met een baby, want je kunt er snoetenpoetsers, luiers, een flesje water, speentjes, de favoriete knuffels, een slabbetje en andere dingen die je onderweg bij de hand wil hebben in doen.
 3. Maak het comfortabel voor je baby en eventuele oudere kinderen in de auto. Stel de kinderstoelen goed af, hang zonneschermen op en leg wat extra dekens binnen handbereik voor als iemand het koud krijgt.
 4. Zorg dat je bij je voeten wat plek hebt voor snacks, drinken, afvalzakjes, spuugzakjes, desinfecterende lotion en eventueel wat kleine cadeautjes (komen we later op terug). Spullen die je tijdens een pauze nodig hebt, kun je binnen handbereik in de kofferbak bewaren of bij de voeten van je baby. Denk ook aan een setje schone kleding per kind, voor het geval dat. Onmisbaar tijdens een lange autorit met je baby.
 5. Neem voor iedereen voldoende snacks mee. Denk aan biscuitjes, soepstengels, fruit dat je thuis al gesneden hebt, knijpfruit, knabbeltjes en rijstwafels. Vergeet ook niet om genoeg water mee te nemen. Stel je staat een tijd in de file, dan wil je niet zonder water komen te zitten.
 6. Nieuw speelgoed kan een goede afleiding zijn voor jonge kinderen. Daar zijn ze vaak wel even zoet mee. Een goede tip is dan ook om wat kleinigheidjes in te pakken en om de zoveel uur wat nieuws te geven.
 7. Stop regelmatig, helemaal met een jonge baby. Het advies is namelijk om een baby niet langer dan twee uur in een autostoeltje of maxi-cosi te laten liggen. Dat is omdat je baby niet plat ligt, wat de ideale ligging is voor zo'n kleintje. Om de twee uur stoppen voor een pauze is daarom aan te raden. Voordat je vertrekt kun je via Google Maps al wat punten markeren met een grote parkeerplaats en zelfs een speeltuin voor de oudere kids. Een eventuele overnachting voor als de reis erg lang duurt, is ook altijd fijn voor het hele gezin.
 8. Zet ook eens een kinderliedje of luisterverhaaltje op als je een lange autorit met je iets oudere baby voor de boeg hebt. Wie weet valt je kindje dan ook wel even in slaap.
 9. Nog een bonustip voor na de lange autorit, wanneer jullie eindelijk gearriveerd zijn op het vakantieadres: zorg voor een maaltijd voor de eerste dag. Iedereen is moe, uitgeput en niemand heeft dan nog zin om op zoek te gaan naar een restaurant of om een complete maaltijd te bereiden. Een simpele pastasalade vindt meestal iedereen lekker en kan je de dag voor vertrek al maken.

Of je nu op vakantie gaat naar de camping in Zuid-Frankrijk rijdt of de overtocht naar Scandinaviƫ maakt: je zit er best wat uurtjes voor in de auto. Zo'n lange autorit met je baby kan nogal pittig zijn, daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Dan stap je zelf namelijk ontspannen de auto in en zit je baby er ook relaxed bij.

Wat als je de lange autorit met je baby niet ziet zitten?

Zie je een lange autorit met je baby toch nog niet zitten? Oefen dan een paar keer tijdens een vakantie in Nederland, bijvoorbeeld op een van deze glampings. Dan hoef je niet zo ver te rijden, maar geniet je toch met je gezin van een ontspannen weekje weg.