Snap
  • zomer
  • warmte
  • kinderkamer
  • verkoeling
  • tips

Zo houd je de kinderkamer koel in de zomer

En déze temperatuur is optimaal

Als de mussen buiten van het dak vallen, kan het ook behoorlijk warm worden in de kinderkamer. Hoe houd je die koel? En wat is eigenlijk de ideale temperatuur? 

Laten we eerst met die laatste vraag beginnen. Idealiter is het op een kinderkamer tussen de 18 en de 20 graden. Bij een pasgeboren baby ligt dat wat hoger, daar mag het tussen de 20 en 22 graden zijn. Pasgeboren baby's kunnen zichzelf namelijk minder goed warmhouden. Baby's die ouder zijn dan twee maanden kunnen dit al een heel stuk beter. Ben je bang dat je baby het te warm heeft? Voel dan even aan het nekje. Als deze klam voelt, is het inderdaad te warm voor je baby. 

Tips om de kinderkamer koel te houden

Als het buiten 30 graden is, kan het moeilijk zijn om het binnen nog enigszins koel te houden. Wij hebben een aantal tips voor je om de kinderkamer toch te verkoelen. 

  • Laat de boel lekker doortochten als het nog fris is, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend. Dit doe je door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Dit zorgt voor een fris briesje in de kamer. 
  • Zodra de temperatuur buiten stijgt, doe je alles weer dicht. Het is tussen 12 en 3 uur vaak het warmst. Doe ook de gordijnen of andere raambekleding dicht. Dit houdt de warmte van het zonlicht buiten. 
  • Je kunt er voor kiezen om zonwering te (laten) plaatsen voor de ramen van de kinderkamer. Extra verduisterende of zonwerende gordijnen kunnen ook helpen, net als zonwerende raamfolie. 
  • Vries overdag flessen water in en laat ze ontdooien op de slaapkamer. Een bak ijsblokjes neerzetten kan ook. Daar koelt de lucht van af.
  • Gebruik geen waterdichte matrasbeschermer. Je kind kan zijn warmte niet goed kwijt op dit materiaal en gaat meer zweten.
  • Laat elektrische apparaten die je niet gebruikt niet aanstaan of aan de lader liggen. Deze geven warmte af.
  • Als het echt te warm is in de kamer, kun je er ook voor kiezen om je kind tijdelijk te laten slapen in de koelste kamer van het huis, bijvoorbeeld in een campingbedje. 

Kleding en beddengoed bij warm weer

Zorgen dat je kind het niet te warm heeft, doe je natuurlijk ook door zijn kleding en beddengoed aan te passen. Als het hoger is dan 23 graden in de kamer, kan je kind prima zonder pyjama slapen. Baby's kunnen dan in een rompertje of alleen in een luier slapen. Ook beddengoed kan weggelaten worden als het warm is. Wil je kind toch beddengoed? Verwijder dan het dekbed en geef 'm alleen het laken. Kies voor een laken van katoen, want dit is een ademend materiaal. Kies niet voor synthetische materialen, deze voelen sneller warm aan. 

Apparatuur om de kinderkamer koel te houden

Ventilator

Dan zijn er natuurlijk nog allerlei apparaten die je kunnen helpen om de kamer van je kind te verkoelen. Allereerst een gewone ventilator. Door flessen met bevroren water voor de ventilator te plaatsen, koelt-ie nog een beetje extra. Let wel op: richt een ventilator nooit direct op je kind. En als je een peuter hebt die zelf uit bed kan komen en het maar wat interessant vindt om aan een ventilator te zitten, kan het gevaarlijk zijn.

(Mobiele) airco

Een (mobiele) airco is natuurlijk ook hartstikke handig, maar let wel op: zet deze niet te koud. Vooral baby's zullen grote temperatuurschommelingen niet als prettig ervaren. Weet ook dat airco's vaak veel geluid maken. Je kunt ervoor kiezen om een airco op de gang te plaatsen, zodat je kind niet wakker wordt van het geluid. 

Verkoelende luchtreinigers

Als je de ramen van de kinderkamer veel dichthoudt vanwege de warmte, kan het heel fijn zijn om een verkoelende luchtreiniger te gebruiken. Deze koelt de kamer niet alleen, hij zorgt er ook voor dat de lucht in de kamer gereinigd wordt en dat is wel zo fijn als er weinig frisse lucht binnenkomt. 

Lees ook: 6 tips om je baby bij warm weer te helpen slapen

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.