Hitteplan: hoe bescherm je kinderen tegen de hitte?
Deze week lopen de temperaturen weer op tot de 30 graden!
Het is zomer en dat is te merken aan het weer! Ook deze week lopen de temperaturen weer op tot rond de 30 graden. De perfecte gelegenheid om met de kinderen naar de speeltuin te gaan of het water op te zoeken. Naast al dat spelen is het ook belangrijk om het hoofd koel te blijven houden. Kinderen ondernemen zelf niet altijd actie als ze het te heet hebben. Het is dus verstandig om als papa of mama een oogje in het zeil te houden op deze hete dagen. In dit artikel hebben we de klachten van oververhitting op een rijtje gezet. En, nog belangrijker: tips over hoe je oververhitting het beste kunt voorkomen!
Warm, warmer, warmst! Wat zijn de klachten van oververhitting bij kinderen?
Wanneer weet je dat een kind het (te) warm heeft? Veel voorkomende klachten die kunnen opspelen bij oververhitting zijn: vermoeidheid, concentratieproblemen, sneller ademen, benauwdheid en hoofdpijn. Andere klachten die kunnen voorkomen bij oververhitting / uitdroging, zijn:
Een droge mondMinder naar het toilet moeten/ minder plassen in de luier (ook donkergekleurde urine is een teken van uitdroging)Veel zweten waardoor een kind veel vocht verliestDuizeligheid, misselijkheid, spierkrampen, of brakenHuilen (bij ernstige uitdroging zonder tranen)Lusteloosheid of slaperig (in ernstige gevallen kan een kind flauwvallen)
Vertoont een kind één of meerdere van deze verschijnselen op een hete zomerdag? Dan is het verstandig om het kind de koelte mee in te nemen. Rust en voldoende hydratatie is belangrijk! Bij ernstige klachten of wanneer de situatie zich niet verbetert, is het verstandig om een arts te raadplegen.
Voorkomen is beter dan genezen
Oververhitting kun je beter voorkomen dan genezen! Hieronder bespreken we enkele tips tegen uitdroging bij jou en de kinderen. Deze tips zijn niet alleen handig, maar ook nog eens heel lekker en leuk! Dus laten we snel beginnen...
1. Drink (én eet!) voldoende water
Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk om voldoende (water) te drinken. Hierbij is het het beste om de dorst voor te zijn. Houd daarom in de gaten of een kind voldoende drinken. Daarnaast (ja je leest het goed) kun je ook extra water binnenkrijgen door producten met veel vocht te eten. Denk aan een lekker sappige watermeloen of ander 'juicy' fruit. Ook komkommer of tomaat zijn goede alternatieven om extra vocht binnen te krijgen.
2. Houd het hoofd koel
Het is aan te raden om op een warme dag geen intensieve activiteiten in te plannen. Er zijn genoeg spelletjes en andere leuke activiteiten te bedenken die net even iets minder energie van je vragen. Zoek bijvoorbeeld de schaduw in het park op of plan een dagje naar het zwembad. Blijf je een dagje thuis? Zet een zwembadje op of haal de waterpistolen uit de garage, gegarandeerd waterpret!
3. Draag dunne kleding
Op een warme dag is het prettig om dunne kleding te dragen, bijvoorbeeld van katoen. Trek kind een dun hemdje of shirtje aan. Dit voelt niet alleen aangenaam, maar beschermt daarnaast ook tegen verbranding. Vergeet de accessoires niet! Voor de ogen van een kind kan het fijn zijn om op een zonnige dag een zonnebril te dragen. Kies hierbij altijd voor een exemplaar met een uv-filter. Als je kind niet te porren is voor een zonnebril kun je ook kiezen voor een pet of hoedje met een brede rand. Zo zijn de ogen ook beschermd en is een zonnebril dus overbodig!
4. Zorg dat je goed smeert
Zorg dat je een kind altijd insmeert met een zonnebrandproduct van minimaal factor 30. De natuurlijke beschermlaag van de kinderhuid is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Uv-straling dringt makkelijk door de huid van een kind heen. Het is daarom belangrijk om de kids een half uurtje voor het buitenspelen in te smeren, zo heeft de crème genoeg tijd om goed in te trekken. Let op gevoelige plekjes zoals de neus, oren, net en voeten (die worden nog wel eens vergeten!). Smeer hierna regelmatig opnieuw in, minimaal elke twee uur én na het zwemmen.
Wat is jouw ultieme tip tegen verhitting? Laat het hieronder weten, wij zijn benieuwd!