Snap
  • Kind
  • Autisme
  • Ass

Zijn echt ál mijn kinderen autistisch? 😢

Het breekt mijn hart als ik hieraan denk...

Ik heb het wat moeilijker om hierover te spreken. Vooral omdat er van de buitenwereld nogal kritiek op ons af komt over het al dan niet hebben van autisme bij de kinderen. Ik hoor vaak: Alle kinderen vertonen signalen, je ziet het niet aan hun dus ze hebben het niet, elk kind heeft tegenwoordig autisme,...enz... 

Mijn oudste kreeg de diagnose op 7j nadat er problemen waren op school. Hij is rustig en braaf, maar ze zagen dat er misschien toch meer aan de hand kon zijn. Ze dachten eerst aan hoogbegaafdheid omdat hij alle tekens vertoonde, maar dit bleek het niet te zijn. We zijn hem dan laten testen bij een privé praktijk van psychologen en een psychiater. Daar kreeg hij de diagnoses autisme en Tourette (over Tourette heb ik een andere blog geschreven).  Ik viel uit de lucht met de diagnose autisme. Nochtans had ik wel een vermoeden, maar hij sprak op zijn 2de verjaardag volzinnen in 2 talen. Dus ik dacht dat hij geen autisme kon hebben. Andere tekens waren er wel. Moeilijke slaper, moeilijke eter (kieskeurig en niks op het bord mocht elkaar raken), extreem driftbuien, kon geen routinezaken onthouden, reageert niet altijd gepast, extreem aanhankelijk, enz... Achteraf dacht ik wel: hoe heb ik dit over het hoofd kunnen zien? Hij was mijn eerste kind, dus vergelijken kon ik niet. Ik dacht dat het normaal was, en dat hij gewoon een moeilijker kind was. 

NA DE DIAGNOSE 

Na de diagnose heb je toch even verwerkingstijd nodig. Ik had het er best moeilijk mee. Je kind krijgt een label. Langs de andere kant gaan er ook deuren open. Je weet wat er is en kan aangepaste hulp krijgen op school. Ook thuis veranderden wij in aanpak. Er kwamen meer schema's en wist ook beter te reageren op een bui omdat ik nu de oorzaak wist. 

TWEELING

Al snel werd duidelijk dat Stefano ook autisme kon hebben. Hij speelt niet echt, heeft geen fantasie, raakt volledig overstuur over een klein detail. Het enige wat hij doet is spulletjes in en uit doosjes doen, speelgoed op rijtjes zetten of per kleur sorteren. Als zijn twinbroer 1 speeltje weg pakt, zijn de poppetjes aan het dansen. Op school is hij stil en braaf. Hij doet wat er verwacht wordt. Hij staat op de wachtlijst voor testing. 

Zijn tweelingbroer is heel anders. Hij is wilder, actiever en lijkt geen oren te hebben. Daagt enorm fel uit en is enorm zelfbepalend. Op school is hij ook zo. Hij doet daar ook kinderen pijn. Hij kan zich ook totaal niet concentreren, dus komt niet tot leren. De school maakt zich zorgen. Uit de vragenlijsten die we van het clb mee kregen blijkt dat hij ook wel degelijk autisme zou kunnen hebben. Hij staat nu dus ook op de wachtlijst.

VOORGESCHIEDENIS 

Het blijkt dat autisme aan mijn vaders kant in de familie zit. Van nonkels tot nichten tot mijn zus, die zwaar autistisch is (+mentale handicap). Zelf ben ik het waarschijnlijk zelf ook, maar ben zelf nooit getest geweest, ondanks dat de vermoedens groot waren als kind. Maar als ik mezelf bekijk, vermoed ik het zelf ook van mezelf. 

NU...

Het breekt mijn hart dat mogelijks 3 van mijn kids al autisme zouden kunnen hebben. Het leven is al moeilijk, en autisme maakt het er niet makkelijker op. Toch bezie ik de toekomst positief. Kinderen met autisme kunnen evenveel bereiken als een kind zonder autisme. Ik volg gewoon hun interesse en talent en zie wel tot waar het komt. De vader vind het erger. Hij heeft het er heel moeilijk mee, wat ik ook wel begrijp.

Wil je meer lezen op Mamaplaats? Klik hier!

1 jaar geleden

Ja klopt. Het is ook een soort rouwproces waar je door gaat. Zelfs al verwacht je het, het zwart op wit op papier voor je zien doet wel wat met je. En ik begrijp mijn partner ook. Hij had een andere toekomstvisie en hij moet dat nu aanpassen in zijn hoofd.

1 jaar geleden

Beste Bieke Ik begrijp je volkomen heb zelf 4 kinderen waar van 1 autist en 1 autist en hoogbegaafd en hoogsensitief en mijn jongste is hoogbegaafd en heeft adhd en mijn man zit in het autistisch spectrum dus een heel druk huishouden ook allemaal anders nu heb ik er ook wel leeftijds verschil tussen De 1 doet nu mbo regulier onderwijs de ander doet VWO speciaal onderwijs en de ander doet monisorri onderwijs Ik zelf ben er vroeger mee opgegroeid omdat mijn broer die had adhd en ging naar speciaal onderwijs maar de kinderen bij ons in de buurt die iets hadden zeg maar kwamen altijd bij ons over de vloer dus was de normaalste zaak vd wereld Het is moeilijk voor iemand die het niet begrijpt Maar het beste is uw man moet het echt nog een plekje geven dan komt echt alles goed Zoals u zegt ik blijf het positief zien dat moet u ook doen en de kids blijven steunen in wat ze willen en met wat se willen doen en volg echt je hart Heel veel geluk en gezondheid gewenst met uw prachtige gezin ( blijf er wel over praten en open in met wat de kids hebben) Mijn 4e de oudste heeft niks

1 jaar geleden

Als zo iets gebeurd, een diagnose, en in jullie geval niet 1 maar eigenlijk meerderen.... Dan is de kans groot dat je in een soort rouw verwerking moet komen. Het wordt, vind ik, vaak onderschat hoe heftig het verwerken van zo'n diagnose kan zijn. Let op kan, niet voor iedereen is dat zo. En eigenlijk is het ook niet gek dat er dan een soort rouw periode ontstaat. Je moet verwerken dat wat voor je beeld je wellicht had van je kind /kinderen/partner anders is. Dus ik snap dat het voor je partner misschien moeilijk is. Jammergenoeg is hier vanuit psychologen en psychiaters niet altijd oog voor. Sterkte en succes❤️

1 jaar geleden

Beste Bieke, zo herkenbaar alleen zijn onze kinderen ouder. Die opmerkingen ook! Wie is er niet een beetje autistisch? Heel veel sterkte gewenst!