Snap
  • ondernemer
  • aupair
  • 2onder2
  • moeder
  • werk
  • #ondernemersgezin
  • vrouwelijkeondernemers
  • strugglesalsondernemer
  • ondernemerschap
  • kleineondernemer
  • zelfstandigondernemer

Wij hebben een au pair

Als gezin waarvan we beide ondernemers zijn is het een enorme uitkomst

Wij hebben een au pair in huis. Nu de 3e sinds de geboorte van Neal, tussentijds een stop gehad toen Royce geboren werd en we hebben veel familieleden overgehad die ons kwamen helpen.


Ik ben zelf tot mijn 17e opgegroeid met au pairs in huis en heb het altijd superleuk gevonden. Mijn ouders hebben tot 2012 een de grootste au pair bureaus van Nederland gehad en sinds 1,5 jaar maak ik het uit een andere hoek mee, namelijk als het gastgezin en dan beter gezegd gastouders.


Nu denken veel mensen waarom neem je een au pair? Wil je je eigen kinderen niet opvoeden? Tuurlijk wel, maar een au pair geeft in ons leven veel flexibiliteit. De opa en oma’s van de kids zijn nog jong en nog lang niet met pensioen, werken onregelmatig, horeca, kraamzorg en eigen bedrijf. Wat betekend dat vaste oppasdagen er voor ons er niet bij zitten.


Ze gaan 2-3 dagen in de week naar het kdv maar ondanks dat is het voor ons enorm veel.

Met mijn horecabedrijf (waarvan we nu richting hét seizoen gaan) en het bedrijf van mijn man die elke dag vroeg begint is het soms enorm plannen met de kids. Het geeft stress en zet je relatie onderdruk. Plus huishoudelijke taken vallen door de au pair weg en als we dan thuis zijn is de focus 100 procent op de kinderen in plaats van de vaatwasser uitruimen of de was te doen. Want al het andere hebben we onze vaste schoonmaakster voor, juist zodat de au pair niet overwerkt raakt en de focus op de kids liggen. 


Verwend? Ja zo klinkt het wel, maar als je als beide ouders gemiddeld 50+ uur per week werkt omdat wij nog (startende) ondernemers zijn en nu juist gas moeten geven, helpt het enorm om iemand extra in huis te hebben die ons ermee helpt.


Als ik een keer flink moet overwerken omdat er gasten in het restaurant blijven hangen, dan heeft Guido iemand die hem toch nog helpt met het avondspitsuur. Of als hij avondje muziek is maken hoef ik niet te stressen dat ik op tijd thuis moet zijn, om eigenlijk alleen de babyfoon in te gaten te houden want dat kan de au pair het overnemen. En zo kan ik nog 1000 voorbeelden noemen dat het voor ons “even” handig is. En je hebt permanent oppas thuis voor als je keer iets met vrienden wilt doen zonder de opa en oma’s of andere mensen te veel te belasten.


De au pair

Deze ronde komt ze uit Spanje en krijgen we zogenoemde “zomer au pairs”. Dit meisje blijft tot juli en eind juni komt de volgende tot september. Van de afwisseling van de au pairs heb ik als kinds zijnde nooit last gehad en vond ik juist enorm leuk. Tuuuuuurlijk zitten er meiden tussen waar je iets meer aan gehecht was en moest huilen als ze gingen, maar dat zijn ook de au pairs waar ik nu als volwassen vrouw af en toe contact mee heb via mijn socials. Hoe leuk!

De keuze uit Spanje is omdat wij de kinderen de Spaanse taal willen meegeven dus kan zo’n meisje in haar moedertaal met hun spreken en met Guido in het Engels en kunnen ze (wat ze vaak willen) haar Engels oefenen.

Ondanks dat we nu een au pair hebben blijven de kids naar het kdv gaan, voor de ontwikkeling, zodat ze met kindjes spelen en energie kwijt kunnen. Plus die dagen zijn de vrije dagen van de au pair.

Verder nemen we haar op in ons gezin, is ze echt onderdeel van en nemen we haar mee in alle typische Nederlandse cultuurdingen want uiteindelijk is het een culturele uitwisseling en geen oppas/schoonmaakjob. 


Maar zien wij onze kinderen überhaupt?

Ja zeker. Guido werkt van maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot 17.00. Hij ziet ze in de ochtend niet maar juist in de namiddag/avond. En soms werkt hij nog een zaterdagochtend.

Ik werk 6 dagen in de week. Woensdag is mijn sluitingsdag en heb ik omgedoopt tot mijn zondag, lekker pyjama aan met kids, lekker chippies eten, films kijken en vooral lekker samen zijn.


Nu met het hoogseizoen gaan wij de andere 6 dagen van 10.30 open tot sluit (gemiddeld 00.00). Maandag ben ik om de week overdag vrij begin met werken om 17.00, dinsdag ben ik om de week overdag vrij begin met werken 17.00 woensdag dus helemaal vrij. Donderdag en vrijdag werk ik van open tot sluit. Zaterdagoverdag is onze familiedag met zijn 4tjes tot ik moet gaan werken om 17.00. En op zondag overdag begint dat er ook in te komen.


Kan ik (vooral door de weeks) op tijd naar huis om mee de kids op bed te leggen dan zodra de kans zich half aanbiedt ga ik naar huis en is dat een “extraatje” voor mij en de kids. 

Trending op Mamaplaats: "Als we dit kunnen doorstaan kunnen we alles"

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Dagboek van een Mama-Ondernemer?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.