Snap
  • gezondheidkind
  • Kind
  • Vriendschap

Vriendschap: vanaf déze leeftijd is dat belangrijk

Is jouw kind er al aan toe? Zo kun je hem of haar een beetje helpen...

​​Wie herinnert zich niet de speeltijd met vrienden, waar je urenlang samen rond rende, lachte en plezier had? Maar wist je dat deze momenten niet alleen vermakelijk waren, maar ook cruciaal voor je ontwikkeling als kind? Door samen te spelen, leer je belangrijke sociale vaardigheden, zoals communicatie, samenwerking en empathie. En dat is nog maar het begin! In dit artikel duiken we in het ontstaan van vriendschappen, het belang van vriendschappen en hoe je als ouders kan helpen bij het opbouwen van gezonde vriendschappen.


Vriendschappen aangaan

Kinderen trekken elkaar aan. Dat zie je al bij baby’s. Vaak zijn ze veel sneller geneigd om naar een ander kindje te lachen dan naar een ouder iemand. Ook hun aandacht wordt toch vaak getrokken door andere kindjes. 

Als de kinderen eenmaal vier zijn en naar school gaan, komen ook de echtere vriendschappen om de hoek kijken. Alleen wisselen deze vriendschappen vrij makkelijk en gaat het vooral om spelen met iemand die hetzelfde wil doen als jij. Maar je kind leert zo natuurlijk wel veel over sociale contacten!

Rond de leeftijd van 6 à 7 jaar zullen de echtere vriendschappen gaan ontstaan, hoewel de kinderen eerder al wel duidelijk weten wie ze wel en wie ze niet leuk vinden. Vanaf een jaar of elf beginnen vrienden echt belangrijk te worden, omdat je ze nodig hebt en niet meer alleen maar omdat je dezelfde interesses hebt.


Vriendschap leert kinderen communiceren

Eén van de belangrijkste dingen die kinderen leren door vriendschap is hoe ze effectief kunnen communiceren. Als kinderen samen spelen, moeten ze leren hoe ze hun ideeën en gevoelens op een duidelijke en respectvolle manier kunnen uiten. Dit is een belangrijke vaardigheid die ze zal helpen bij het oplossen van conflicten en in hun latere leven.


Vriendschap bevordert samenwerking

Naast communicatie, leren kinderen ook hoe ze kunnen samenwerken met anderen. Door samen te spelen en samen te werken aan projecten, leren kinderen hoe ze kunnen bijdragen aan een gemeenschappelijk doel en hoe ze rekening kunnen houden met de behoeften van anderen.


Vriendschap bevordert empathie

Empathie is een ander belangrijk aspect van vriendschap. Door met anderen om te gaan en hun gevoelens en standpunten te begrijpen, ontwikkelen kinderen empathie en compassie. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor hun emotionele ontwikkeling en zullen hen helpen in hun latere leven, bijvoorbeeld bij het opbouwen van relaties met anderen.


Vriendschap biedt emotionele ondersteuning

Goede vriendschappen bieden ook emotionele steun. Vrienden kunnen kinderen helpen om te gaan met uitdagingen en moeilijke situaties, zoals ruzies met ouders of leraren, angst of verdriet. Dit kan hen helpen om veerkrachtiger te worden en beter in staat om met stressvolle situaties om te gaan.


Vriendschap bevordert gevoelens van zelfvertrouwen

Tot slot bevordert vriendschap ook gevoelens van zelfvertrouwen. Wanneer kinderen vrienden hebben die hen accepteren en respecteren, voelen ze zich beter over zichzelf en hun plaats in de wereld. Dit kan het zelfvertrouwen vergroten en ze helpen om uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te proberen.


Je kind helpen om vrienden te maken

Het is als ouder belangrijk om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van gezonde vriendschappen. Merk je dat jouw kind toch moeite heeft in het aangaan en onderhouden van vriendschappen? Probeer dan eens deze tips:

  1. Begeleid jouw kind in stapjes bij het maken van vrienden. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren je kind laten bedenken wie het wil vragen, er samen naartoe gaan en jouw kind het laten vragen. Of als jouw vaak de baas speelt, kun je leren hoe jouw kind kan overleggen en compromissen kan sluiten

  2. Breng jouw kind in contact met andere kinderen. Bijvoorbeeld door naar een (indoor) speeltuin te gaan of een hobby- of sportclub.

  3. Wees betrokken. Steek er tijd en energie in om jouw kind te helpen in het maken van speelafspraakjes. Als jij er niet bent op de dagen dat er speelafspraakjes worden gemaakt, wordt het voor jouw kind lastig als het hier moeite mee heeft.

  4. Lees boekjes over vriendschap. Naar aanleiding daarvan kun je vragen stellen: ‘Wat is een vriend volgens jou?’, ‘Wie zijn jouw vrienden?’, ‘Hoe maak jij vrienden?’, ‘Ben je blij met de vrienden die je nu hebt?’

  5. Nodig kinderen bij jullie thuis uit. Op die manier kun je zien hoe het samenspelen gaat en je kind hierin sturen. Begin bijvoorbeeld met een gezamenlijke activiteit: doe een spel, speel mee in een toneelstukje of knutsel samen. Observeer wat jouw kind doet en laat jouw kind het eerst zelf oplossen. Bespreek in het moment of naderhand wat je zag gebeuren en vraag je kind naar zijn ideeën. ‘Helpt het om zo te doen?’, ‘Wat vindt de ander daarvan?’, 'Kun je het ook op een andere manier aanpakken?', etc. etc. Zo help en stimuleer jij jouw kind bij het maken van o zo belangrijke vriendschappen. 

Trending op Mamaplaats: Zó vergroot je het zelfvertrouwen van je kind!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.