Snap

Zó vergroot je het zelfvertrouwen van je kind!

5x leuke en creatieve oefeningen voor jou en je kind

Als moeder wil je niets liever dan je kind gelukkig zien. Zelfvertrouwen opbouwen bij je kind is belangrijk voor het geluk. Als je kind voldoende zelfvertrouwen heeft, gelooft hij of zij in zichzelf en in wat hij of zij kan. Kinderen met zelfvertrouwen vinden zichzelf de moeite waard en durven nieuwe uitdagingen aan te gaan. En dat is toch het mooiste wat er is? In dit artikel vind je 5 leuke oefeningen om het zelfvertrouwen van je kind te verbeteren. Spelletjes, tekenen en knutselen om samen met je kind te doen. Vergroot het zelfvertrouwen van je kind op een creatieve manier!

Positief dagboek

Houd je kind van creatief bezig zijn? Laat hem dan een positief dagboek bijhouden. De meeste kinderen vinden dit heel leuk om te doen. Koop een boekje en laat je kind elke dag 3 dingen opschrijven waar hij of zij die dag trots op is. Wat ging er goed? Wat heb je geleerd? En overwonnen? Wat was een leuk moment? Op deze manier laat jij je kind positief denken over zichzelf. Het werkt het beste als je een vast moment op de dag kiest waarop je samen het dagboekje invult. Bijvoorbeeld na het eten of voor het slapen gaan.

Het ‘eigenwijsjes’ spel (vanaf 6 jaar)

Het eigenwijsjes spel bestaat uit leuke kaartjes met een positieve uitspraak erop. “Ik kan het”. “Ik mag er zijn.” Laat je kind een kaartje trekken. De positieve uitspraak die getrokken is, staat centraal voor die week. Hang het kaartje op een zichtbare plek in huis zodat jouw zoon of dochter eraan herinnerd kan worden. De uitspraken geven een steuntje in de rug en versterken een positief zelfbeeld.

Maak een kracht-handen-tekening

Een andere leuke en creatieve manier om je kind wat meer zelfvertrouwen te geven, is door een zelfgemaakte kracht-handen-tekening te maken. Pak een vel papier en een potlood/stift en laat je kind zijn hand omtrekken op het papier. Vraag je kind vervolgens om voor elke getekende vinger iets te noemen waar hij goed in is. Denk bijvoorbeeld aan een sport (voetbal, dansen, hockey, zingen etc) of eigenschap (behulpzaam, vrolijk, creatief, etc).

Rollenspel

Als je kind weinig weerbaar is en moeite heeft om voor zichzelf op te komen, kan deze oefening in de vorm van een rollenspel goed helpen. Speel met je kind een situatie van school na. Het beste is om een situatie te kiezen die je kind zelf heeft meegemaakt, maar je kan ook samen een situatie verzinnen. Wat doe je bijvoorbeeld als een kind je tekening afpakt? Of wat doe je als iemand een rot opmerking maakt? Kies een situatie waarin je kind voor zichzelf wil opkomen.

Doe samen een rollenspel. Laat je kind eerst de ‘pester’ spelen en jij speelt je kind. De eerste keer laat je over je heen lopen en kom je niet voor jezelf op in de rol van je kind.

Daarna speel je het rollenspel exact hetzelfde, maar nu kom je wel goed voor jezelf op. Geef je mening met een duidelijke stem en een zelfverzekerde houding en stel een oplossing voor. Hiermee geef je je kind een voorbeeld van hoe hij/zij de situatie kan aanpakken.

Daarna draaien jullie de rollen om. Nu mag je kind oefenen met voor zichzelf opkomen. Geef je kind complimenten en oefen het een paar keer zodat het steeds beter gaat. Succes!

Spendeer tijd met je kind

Maak samen plezier door een leuke activiteit te doen met je kind. Ga bijvoorbeeld een dagje weg, picknicken, naar de kinderboerderij, het zwembad of kijk de nieuwste Disney-film in de bioscoop. Regel oppas voor de andere kinderen en zorg dat je echt alle aandacht voor elkaar hebt. Door samen plezier te hebben, geef je je kind liefdevolle, positieve aandacht en dit is de basis van een goed zelfbeeld. Je kind krijgt het gevoel dat hij belangrijk voor jou is. Hij is namelijk zo belangrijk dat je je tijd helemaal voor hem vrijmaakt. Hierdoor versterk je ook meteen de band met je kind. 

Hoe vergroot jij het zelfvertrouwen van je kind? Laat het weten in de reacties!

Wil jij mom influencer worden bij Mamaplaats? Maak hier je account aan! ❤️

1 maand geleden

Wat een leuke manieren, ga dit thuis zeker uitproberen!