Snap
  • tweeling
  • onderzoek
  • taalontwikkeling
  • spraakachterstand

Is je tweeling later met praten? Heel normaal!

Het heeft gelukkig niets te maken met jouw capaciteiten als moeder.

Ben jij moeder van een tweeling? Dan zal dit misschien herkenbaar zijn: je kleintjes laten wat langer op zich wachten als het gaat om praten. Als moeder kun je je hier best onzeker door voelen. Maar dat is niet nodig, blijkt nu uit onderzoek. Het komt namelijk vaak voor dat tweelingen rond hun derde levensjaar nog wat minder woorden gebruiken dan hun leeftijdsgenootjes.

Een vertraagde ontwikkeling van de taal, of taalachterstand, betekent simpelweg dat de spraakvaardigheid van je kind achterloopt op de gemiddelde verwachtingen voor die leeftijd en geslacht. Uit het onderzoek van Journal of Speech bleek dat maar liefst 71% van de tweejarige tweelingen nog geen woorden combineerde, in vergelijking met slechts 17% van de kinderen zonder tweeling.

Eigen taal ontwikkelen

Dus als je merkt dat je tweeling wat later begint te praten, hoef je niet verbaasd te zijn. Het is eigenlijk vrij normaal. Onderzoekers denken dat dit komt doordat tweelingen hun eigen unieke taaltje ontwikkelen. Ze hebben genoeg aan hun eigen woordenschat en geluiden om effectief met elkaar te communiceren. Een paar 'die!' en 'mama!' uitingen blijken vaak al voldoende om hun behoeften kenbaar te maken.

Erfelijkheid spelen een belangrijke rol

Er is nog iets opvallends aan het onderzoek. Het blijkt namelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt bij een taalachterstand dan eerder gedacht. Professor Mabel Rice van de University of Kansas benadrukt dat alle taalkenmerken die werden geanalyseerd - van woordenschat tot de combinatie van woorden en grammatica - erfelijk zijn. Genen dragen ongeveer 43 procent bij aan het totale spraaktekort bij een tweeling. 

Dit betekent dat als je merkt dat je tweeling wat achterloopt in hun taalontwikkeling, je je geen zorgen hoeft te maken. Het heeft niets te maken met jouw capaciteiten als moeder. De vertragingen worden toegeschreven aan erfelijke factoren, dus het opvoeden van een tweeling speelt minder een rol dan eerder gedacht.

Lees ook: 
Ik heb mezelf weer terug

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.