Snap
  • loopstoel
  • veiligheid
  • Kind

Loopstoel: veilig of niet?

Dit wil je erover weten

Een loopstoel voor je kleintje lijkt misschien wel als een leuk en stimulerend speeltje, en het lijkt ook handig voor jou als ouder. Toch wordt over het algemeen het gebruik van een loopstoeltje voor je baby afgeraden. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat houdt een loopstoel precies in, waarom wordt het ontmoedigd en waar moet je op letten als je er toch een overweegt aan te schaffen?

Een loopstoel is een handig stoeltje op wieltjes dat je baby helpt om zich voort te bewegen zodra hij kan zitten, maar nog niet kan lopen. Het frame van het stoeltje zorgt ervoor dat je kindje rechtop blijft zitten terwijl hij met zijn voetjes de grond aanraakt en zichzelf voortbeweegt. Sommige loopstoeltjes hebben zelfs speelgoed aan het blad bevestigd, waarmee je kleintje zich kan vermaken. Loopstoeltjes zijn beschikbaar voor kindjes vanaf 6 maanden.

Waarom een loopstoel voor je baby?

Ouders schaffen vaak een loopstoel aan voor hun kleintje, voornamelijk als leuk speelgoed. Het biedt ook de mogelijkheid om even de handen vrij te hebben, vergelijkbaar met wanneer de baby in een box zit. Daarnaast heerst de gedachte dat het de ontwikkeling van het lopen bij het kindje bevordert. Maar dit laatste blijkt niet juist te zijn. Bovendien brengen loopstoeltjes soms gevaarlijke situaties met zich mee. Daarom adviseren veiligheidsinstanties sterk tegen het gebruik ervan.

Een loopstoel is niet veilig

Een loopstoel lijkt misschien een handige manier om je baby eerder te laten lopen, maar het kan eigenlijk de ontwikkeling vertragen. Veel van deze stoeltjes hebben een zacht zitje waar de beentjes van je kindje doorheen worden gestoken, waardoor ze als het ware hangen. Hierdoor hoeft je kindje niet op zijn eigen beentjes te staan. Vaak zijn baby's nog niet fysiek klaar om te lopen en kunnen ze niet volledig met hun voetjes op de grond komen. Als ze dan in zo'n loopstoel een loopbeweging maken, doen ze dat vaak op hun tenen en niet met hun volle gewicht, waardoor ze minder kracht opbouwen in hun beentjes en een verkeerde looptechniek aanleren. Dit kan het leerproces van lopen vertragen.

Daarnaast is de houding waarin je baby in een loopstoel zit niet ergonomisch verantwoord. Zijn heupjes hangen naar beneden in plaats van dat ze gespreid zijn en goed worden ondersteund. Hierdoor wordt je kindje in een geforceerde houding gezet die hij nog niet aankan, waardoor spieren en gewrichten niet op de juiste manier worden gestimuleerd en de ontwikkeling wordt tegengewerkt.

Risico's van een loopstoel

Loopstoeltjes kunnen relatief veel ongelukken veroorzaken. Dit komt door verschillende redenen:

  • Trappen en opstapjes in huis kunnen ervoor zorgen dat het stoeltje kantelt en omvalt, terwijl je baby er nog in zit. Hierdoor kan je kleintje zich flink bezeren.
  • Met een loopstoeltje kunnen baby's zich veel mobieler verplaatsen en hoger reiken dan normaal. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld breekbare, scherpe of zware voorwerpen van tafels of kasten pakken, of aan snoeren trekken.
  • Door de snelheid die ze kunnen maken in een loopstoel, kunnen baby's hard tegen meubels of zelfs tegen mensen aan botsen. Ouders denken vaak dat hun kindje veilig zit in een loopstoeltje, waardoor ze hun kleintje soms wat langer uit het oog verliezen.

Overweeg je toch een loopstoel voor je kleintje?

Hoewel loopstoeltjes niet worden aangeraden door instanties zoals VeiligheidNL, zijn ze nog steeds verkrijgbaar. Het is belangrijk om te weten dat ze niet verboden zijn. Als je besluit een loopstoel te kopen, let dan op dat deze voldoet aan de huidige NEN-EN 1273:2005 norm. Deze Europese standaard is gebaseerd op grondig onderzoek en internationale veiligheidseisen. De meeste nieuwe loopstoeltjes voldoen aan deze norm, maar bij tweedehands exemplaren is dit wellicht niet het geval.

Lees ook: 
Geplande keizersnede geen 'easy way out'

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.