Snap
  • seksuelevoorlichting
  • boymom
  • opvoeden

Jongens en seksuele voorlichting, waar beginnen?

Het juiste moment en wat te bespreken


Seksuele voorlichting aan jongens; het is een onderwerp dat soms best lastig is om aan te snijden. Voor jongens is het ook allemaal net even anders dan voor meisjes. Toch is het belangrijk onze jongens op tijd en goed voor te bereiden. Maar wanneer is het eigenlijk het beste moment om met seksuele voorlichting te starten? Hier zijn wat handige tips om het gesprek aan te gaan.

Met name door de toegankelijkheid van internet, social media en muziekvideo's komen kinderen al jong in aanraking met seksualiteit en het lichaam. En die beelden staan vaak ver van de realiteit. Hierdoor is het belangrijk om jongens op tijd en goed voor te lichten over seks, lichaamsintegriteit en consent. Jongens dragen namelijk ook bij aan het beschermen van meisjes. Wanneer je voor de leeftijd van tien jaar niet gepraat hebt over seksualiteit, kan het sneller een ongemakkelijk onderwerp worden. Daarom wat tips voor het geven van seksuele voorlichting aan jongens:

Het juiste moment

0-3 jaar: Op deze leeftijd kun je al praten over het fysieke verschil tussen jongens en meisjes. Vertel over lichaamsdelen op een natuurlijke manier. Let goed op hoe je kind reageert.

4-10 jaar: Leg uit dat knuffelen en zoenen iets is wat papa en mama doen. Als ze ouder worden, kun je meer vertellen over seks en baby's krijgen. Zorg dat ze rond hun tiende de basis over seks, gevoelens en wederzijds respect begrijpen.

10-11 jaar: Dit is de leeftijd waarin praten over seks voor je kind gênant kan worden. Begin dus op tijd. Praat nog niet over seksuele opwinding, maar vertel wel over puberteit en de veranderingen die jongens én meisjes te wachten staan, zoals menstruatie, lichaamshaar, groeiende geslachtsdelen, de 'natte droom' etc.

11+: Praat over veilig vrijen, anticonceptie, wederzijds respect en consent zodra ze in de puberteit komen. Wees niet bang om in de begin tienjaren al te praten over seks. Het voorkomt misverstanden.

Wat te bespreken

Het is belangrijk om open en eerlijke gesprekken te voeren met je zoon over seksualiteit. Begin met eenvoudige onderwerpen, zoals lichamelijke veranderingen tijdens de puberteit en de werking van voortplantingsorganen. Gebruik de juiste termen en wees bereid om vragen te beantwoorden, hoe ongemakkelijk ze ook kunnen zijn. Daarnaast is het essentieel om het belang van veilige seks en respectvol gedrag te benadrukken.

Gebruik alledaagse situaties

Je hoeft niet te wachten op een specifiek moment om seksuele voorlichting te geven. Gebruik alledaagse situaties, zoals het kijken naar tv-programma's of het zien van een zwangere buik, als aanleiding om het gesprek aan te gaan. Dit maakt het onderwerp minder beladen en zorgt ervoor dat je zoon zich comfortabel voelt om vragen te stellen.

Luister naar je zoon

Het belangrijkste is om naar je zoon te luisteren en zijn vragen serieus te nemen. Probeer niet te oordelen en geef hem de ruimte om zijn gedachten en gevoelens te uiten. Dit helpt hem om zich veilig en gesteund te voelen, en moedigt open communicatie aan in de toekomst.

Leestip: Weer een dag verder op de IC, maar nog zo zo ziek!