Hoe organiseer je een Yes Day met je kleintje?
Wat is het en welke spelregels kun je maken...
Ouderschap en opvoeden bestaat grotendeels uit een dagelijkse routine van regels, verplichtingen en verantwoordelijkheden. Hoe leuk is het om dit een keer even helemaal om te gooien? Een dag waarop de normale regels even niet gelden en je kind de baas is: Yes Day!
Yes Day, oftewel Ja-dag, is een dag waarop ouders hun kinderen de kans geven om de regels te bepalen en zelf te beslissen wat ze willen doen. Ouders mogen op zo'n dag alleen maar 'ja' zeggen op de vragen die de kids stellen. Een Yes Day is een nieuwe trend onder jonge gezinnen. Het is overgewaaid uit de VS door de komediefilm Yes Day (2021) die precies hierover gaat.
Het is een geweldige manier om wat plezier en avontuur toe te voegen aan de dagelijkse 'sleur' en het kan voor jullie beiden een onvergetelijke ervaring zijn. Tijdens een Yes Day mag je als ouder ook even pauze nemen van je verantwoordelijkheden en je weer even kind voelen.
Maar hoe organiseer je een Yes Day en welke spelregels kun je afspreken met je kind? Hier is een stappenplan om Yes Day tot voor zowel jou als je kleintje een waar succes te maken:
Stap 1: Kies een datum
Beslis samen met je kind wanneer Yes Day plaatsvindt. Het kan handig zijn om een dag te kiezen waarop jullie allebei vrij zijn en ruim de tijd hebben om leuke activiteiten te ondernemen. Markeer het op de kalender en tel samen af tot de 'grote dag'.
Stap 2: Stel spelregels op
Voordat Yes Day begint, is het belangrijk om duidelijke regels op te stellen. Bespreek samen met je kind wat wel en niet is toegestaan tijdens Yes Day. Hier wat voorbeelden van enkele regels die je kunt stellen:
- Schermtijd: Beperk het gebruik van schermen tot een bepaald aantal uur of activiteiten die jullie samen kunnen doen, zoals het kijken van een film of het spelen van een videogame.
- Gezonde voeding: Stel regels op over het eten van gezonde voeding, zoals het verplicht eten van minstens één portie groente en fruit tijdens de dag.
- Veiligheid: Maak duidelijke afspraken over veilig gedrag, zoals het dragen van een helm tijdens het fietsen of het niet oversteken van de straat zonder toestemming.
- Respect: Leer je kind om respectvol om te gaan met anderen, zowel verbaal als non-verbaal. Dit kan onder andere betekenen dat ze beleefd moeten zijn tegen anderen en geen gemene opmerkingen mogen maken.
- Schoonmaken: Laat je kind helpen met het opruimen van de rommel die ze maken tijdens Yes Day. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze hun speelgoed moeten opruimen na het spelen of helpen met het afruimen van de tafel na het eten.
Stap 3: Brainstorm over activiteiten
Ga samen met je kind zitten en brainstorm over mogelijke activiteiten die jullie tijdens Yes Day kunnen doen. Moedig je kind aan om creatief te zijn en activiteiten te kiezen die ze normaal gesproken niet zo vaak kunnen doen. Hier wat voorbeelden van eventueel leuke activiteiten:
- Slaapfeestje in de woonkamer: Richt de woonkamer in als een gezellig slaapfeestje. Bouw samen een fort van dekens en kussens, haal matrassen naar beneden en zet een leuke film op!
- Achterstevoren dag: Draai de dag volledig om en doe alles achterstevoren! Begin met het ontbijt voor het avondeten, kleed je achterstevoren aan, loop achteruit door het huis, en praat zelfs achterstevoren ;)
- Kookexperimenten: Ga samen de keuken in en probeer nieuwe en gekke recepten uit. Maak bijvoorbeeld gekleurde pannenkoeken, maak zelf ijs zonder ijsmachine, of probeer hartige cupcakes te maken.
Stap 4: Maak een planning
Maak een planning voor Yes Day waarin jullie alle gekozen activiteiten opnemen. Zorg ervoor dat er voldoende tijd is voor elk onderdeel en dat jullie een goede balans hebben tussen binnen- en buitenactiviteiten.
Stap 5: Bereid je voor
Zorg ervoor dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt voor Yes Day zoals knutselspullen, ingrediënten voor bakken, speelgoed voor buitenactiviteiten, enzovoort.