Fietsen met je kind, wel of geen helm?
Wanneer is het precies nodig om een helm te dragen?
Je kind wel of geen helm opzetten bij het fietsen? Het is een vraag die veel ouders bezighoudt. Als moeders willen we natuurlijk dat onze kinderen veilig zijn, maar de regels en richtlijnen over het gebruik van helmen kunnen soms verwarrend zijn. Wij zorgen voor opheldering!
Vanaf jonge leeftijd deelnemen aan het verkeer is belangrijk en leerzaam. Maar dat dat veilig gebeurt is nóg belangrijker. Even wat cijfers: volgens onderzoek van VeiligheidNL belanden er jaarlijks ruim 8.000 kinderen op de Spoedeisende Hulp door een verkeersongeval. 84% daarvan betreft een fietsongeval. Je zou denken dat dat aanrijdingen zijn, maar meer dan driekwart van die fietsongevallen komt door een voet tussen de spaken, doordat kinderen achterop zitten zonder fietszitje. De kinderen die met letsel op de Spoedeisende Hulp belandden droegen bijna allemaal geen helm.
Het dragen van een helm vermindert het risico op ernstig hoofdletsel bij een val met wel 70%! Dat is best een boel, toch? Of het nu gaat om een rustig ritje door de buurt of een lange fietstocht, een helm kan het verschil maken tussen een kleine schram en iets ernstigers.
Maar wanneer is het dan precies nodig dat je kind een helm te draagt? Hier zijn een paar richtlijnen:
- Achter- of voorop de fiets: Neem je je kind mee op de fiets? Zorg dan altijd dat je een fietszitje gebruikt met spaakafscherming, voetsteuntjes en een rugleuning. Bij het gebruik een een veilig fietszitje is een helm niet persé nodig, maar het mag natuurlijk wel!
- Bij het leren fietsen: Vooral wanneer je kleintje net begint te leren fietsen, is het dragen van een helm essentieel. Kinderen kunnen onvoorspelbaar zijn op hun eerste eigen fietsjes en een valpartij is snel gebeurd. Een helm geeft jou als ouder gemoedsrust en beschermt je kindje tegen hoofdletsel tijdens het leerproces.
- Zelfstandig op de fiets: Als je kleintje zelfstandig op de fiets stapt, is het altijd verstandig om een hem of haar een helm te laten dragen. Of het nu gaat om een korte rit naar school of een lange tocht door het park, een helm biedt extra bescherming bij een onverwachte val.
- Bij sportieve activiteiten: Als je kindje van plan is om te gaan skaten, skateboarden of mountainbiken, is een helm een absolute must. Deze activiteiten kunnen wat meer risico met zich meebrengen, dus extra bescherming is altijd een goed idee.
Welke helm voor mijn kleintje?
Bij het kiezen van een helm is het essentieel om de leeftijd en hoofdomtrek van je kind in gedachten te houden. Helmen zijn er in verschillende maten en moeten goed passen om effectief te zijn. Meet de hoofdomtrek van je kind en kies een helm die bij zijn of haar maat past. Verstelbare helmen zijn handig omdat ze met je kind kunnen meegroeien. Voor baby's en peuters zijn er speciale lichtgewicht helmen met extra bescherming aan de achterkant van het hoofd. Voor oudere kinderen is er een verscheidenheid aan ontwerpen en kleuren zodat je een helm kunt vinden die echt bij hun persoonlijkheid past. Zo wordt het dragen van een helm niet stom maar een feestje!
Let op: is je kleintje een keer hard gevallen met zijn of haar helm? Dan is het belangrijk om een nieuwe aan te schaffen. Bij een val of kan er beschadiging ontstaan, zowel niet-zichtbare als zichtbare. Hierdoor verliest de helm zijn beschermende werking. Gebruik dus nooit dezelfde helm na een ongeval en koop altijd een nieuwe.