Snap
  • onderzoek
  • Kind
  • educatie

Feit: het hebben van een broer of zus is gezond!

Het houdt je slank en je leeft langer. Check hier nog meer voordelen!

Ben je gezegend met een broer, zus of zelfs meerdere siblings? Het is gezellig om een groot gezin te hebben, hoewel je waarschijnlijk nog steeds nachtmerries hebt over de keren dat je zus stiekem met jouw barbies speelde (of later: jouw make-up stal). En je broer waarschijnlijk het bloed onder je nagels vandaan haalde door al dat getreiter en geklier. Of je nou een haat- of liefdeverhouding met ze hebt, ze blijven voor altijd aan je verbonden. Je zou ze eigenlijk dankbaar moeten zijn, want onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van broers en zussen goed is voor je gezondheid!


Betere mentale gezondheid

Een studie van Birgham Young University toont aan dat kinderen die een zus(je) hadden zich minder eenzaam voelen, minder schuld- en angstgevoelens hebben én minder onzeker waren. Hiervoor werden 395 families met minimaal 1 kind bestudeerd.


Een jonger broertje of zusje houdt je slank

Amerikaans onderzoek wijst uit dat kinderen tussen de 2 en 4 jaar die geen broertje of zusje krijgen, 3 keer zoveel kans hebben op overgewicht in groep 3. De onderzoekers vermoeden dat ouders andere eetpatronen aannemen wanneer hun tweede spruit geboren is, maar zeker weten doen ze het niet. Hoe dan ook: goed nieuws!


Je leeft langer

Een hechte band met dierbaren – zoals broers en zussen – zorgt ervoor dat je langer leeft. In het tijdschrift PLoS Medicine werd gesteld dat mensen met weinig sociale contacten een hoger sterfterisico hebben dan mensen die zich omringen met familie en vrienden. De onderzoekers verklaren dit verschil aan het feit dat familieleden elkaar vaak aanmoedigen om gezond te leven en goed voor jezelf te blijven zorgen, ook als je een dipje hebt. Zie je wel, een bemoeizuchtige zus is lang zo slecht niet.


Broers en zussen verminderen stress

Een studie, gepubliceerd in Developmental Psychology, toont aan dat je minder stress hebt als je een goede band hebt met je broer en zus. Dit komt doordat je je ontspant wanneer je bij ze bent en je daardoor even geen stress ervaart. Ook kunnen zij jou als kind beschermen tegen de negatieve effecten van stress.


Je wordt beter in onderhandelen

Dat is vooral het geval wanneer je de middelste van het gezin bent. Dat kind kan vaak het beste compromissen sluiten en heeft een groot gevoel voor empathie, omdat het zich kan inleven in de jongste en de oudste thuis.


Broers en zussen laten je stralen

Help je je broer met het uitruimen van zijn zolder of komt je zus elke woensdag eten omdat ze dan zelf geen tijd heeft om te koken? Mooi zo! Er zijn tig onderzoeken die uitwijzen dat iets goeds doen voor een ander ook jezelf blij en gelukkig maakt. En dat noemen we een win-win situatie, toch?


Trending op Mamaplaats: Moeders met drie kinderen ervaren de meeste stress



Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.