Snap
  • nationale voorleesdagen 2024
  • kinderboeken
  • voorlezen aan je kind

Dit zijn de leukste voorleesboeken van het jaar

Nationale Voorleesdagen 2024 van start

Ben je op zoek naar betoverende voorleesmomenten voor jou en je kids? Wij selecteerden de allerleukste voorleesboeken voor verschillende leeftijdsgroepen, boordevol avontuur, humor én prachtige illustraties!

De Nationale Voorleesdagen zijn van 24 januari t/m 3 februari en zijn in het leven geroepen om voorlezen te stimuleren. Voorlezen is niet alleen heel leuk, het heeft een positief effect op woordenschat, spelling, tekstbegrip en empathisch vermogen. Daarom voorlezen gaat voor! 

  • 's Nachts, als jij slaapt - Peter Arrhenius (Vanaf 2 jaar): Ontdek de nachtelijke wereld met 's Nachts als jij slaapt, een rijmend flapjesboek voor peuters. Het verhaal onthult de belangrijke beroepen die actief zijn terwijl de meeste mensen slapen, zoals bakkers die verse broodjes maken en treinmachinisten die de rails berijden. Perfect voor het voorlezen voor het slapengaan, laat dit kleurrijke boek peuters dromen over de geheime bedrijvigheid tijdens de nacht.
  • Pit - Maggie Li (Vanaf 2 jaar): 
    Duik in het avontuur van Pit, een klein zaadje dat uitgroeit tot een prachtige appelboom vol nieuwe appels en zaadjes! Dit stevige kartonboek is perfect voor nieuwsgierige peuters. Met de vorm van een zaadje op elke pagina wordt op een heldere en speelse manier de cyclus van planten uitgelegd. Een must-read voor kleine ontdekkers om de magie van groei en leven te ervaren!
  • Help! Een verrassing! - Miriam Bos (Vanaf 3 jaar):
    Het Prentenboek van het Jaar 2024 is bekend: "Help! Een verrassing!" van Miriam Bos. Een superleuk verhaal vol warmte over vriendschap, verwachtingen en verrassingen. August, het schattige vosje, wordt flink verrast door zijn vriendin Suus. Mis het niet, want dit Prentenboek van het Jaar is een echte topper in de Prentenboek Top 10!
  • Ik mis Milo -  Pim Lammers (Vanaf 3 jaar): 
    Na het verlies van zijn schildpad, Milo, voelt een kleine jongen een diep verdriet. Het gemis lijkt overal aanwezig, in zijn hart, zijn hoofd en zijn buik. Zijn moeder staat hem toe om een ander huisdier te kiezen. "Neem een paard," zegt zijn zus. "Of een hond," voegt een vriendin toe. "Of zelfs een leeuw," stelt zijn beste vriend voor. Maar hij wil helemaal geen nieuw huisdier! Milo en hij horen bij elkaar.  Dit boek helpt peuters om te begrijpen dat emoties normaal zijn en dat het goed is om te rouwen in bepaalde situaties. Een verhaal dat de band tussen kind en huisdier op een tedere manier belicht en de waarde van emotionele verbinding benadrukt.
  • Het verlegen vogeltje - Jan Paul Schutten (Vanaf 4 jaar): 
    De vrolijke vogels in het bos zijn druk bezig met nestjes bouwen, maar het verlegen groenlingvogeltje durft niet te vragen of het groenlingvrouwtje samen een nestje wil maken. Met hilarische verwarringen en een avontuurlijke slinger door het bos, is dit boek een feest van kleur en komedie. De vrolijke illustraties en het luchtige verhaal stimuleren de verbeelding, terwijl de herkenbare situaties het perfect maken voor een gezellig voorleesmoment dat de taalontwikkeling en sociale vaardigheden van peuters bevordert.
  • Ik heet Nefertiti - Annemarie Anang (Vanaf 4 jaar):
    Laat je kleintjes meeslepen door het hartverwarmende verhaal van Nefertiti, een prentenboek vol kracht, identiteit, en de betoverende kracht van muziek. Geschreven door Annemarie Anang en prachtig geïllustreerd door Natelle Quek, is dit een absolute aanrader voor kinderen vanaf 4 jaar. Mylo Freeman zorgt voor een schitterende vertaling, waardoor dit boek een waar genot is om voor te lezen.
  • Jefferson, een verdwijning met een staartje - Jean-Claude Mourlevat (Vanaf 7 jaar):
    Voor kleine avonturiers vanaf 7 jaar is er het meeslepende verhaal van dierendetective Jefferson de egel en zijn vriend Gijsbert het varken. Samen gaan ze op zoek naar hun verdwenen vriendin Simone in "Jefferson - Een verdwijning met een staartje". Boordevol humor en avontuur is dit boek van Jean-Claude Mourlevat een absolute winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award!
  • Vuureiland - Sietze Noorder (Vanaf 7 jaar): 
    Genomineerd voor de Hotze de Roos Prijs 2024, is "Vuureiland" van Sietze Noorder een fantasierijk voorleesavontuur over vriendschap in de stijl van Paul Biegel. Met betoverende illustraties van Jitske Wadman ontdekken kinderen van 7 jaar en ouder het spannende verhaal van Wilson en de vraag: hoe kunnen mensen en dieren samenleven zonder problemen?

Snap

Theatervoorstelling 'Help! Een verrassing!'

Duik in de magische wereld van Daantje de Voorleeskampioen: Help! Een verrassing! waar je echt ín het verhaal stapt dat wordt voorgelezen. Daniel van den Broeke, met meer dan 10 jaar ervaring in kindertheater, brengt een betoverende voorstelling vol verrassingen, vrolijke muziek en fascinerende geluiden.

Waarom je kleintjes dit niet mogen missen? Omdat deze voorstelling een unieke ervaring biedt, waarbij kinderen daadwerkelijk deel uitmaken van het avontuur. Met koptelefoons worden ze ondergedompeld in een wereld waar muziek, interactief theater en vertelkunst samenkomen. De voorstelling is zo ontworpen dat alle kinderen kunnen meedoen, of ze nu via een koptelefoon luisteren of, voor de allerkleinsten, via een speaker.

Help! Een verrassing! is gebaseerd op het gelijknamige Prentenboek van het jaar van Miriam Bos en is speciaal gemaakt voor de Nationale Voorleesdagen 2024. 

Lees ook: 
Voorlezen aan je kind: hierom is dat belangrijk

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.