Snap
  • #geenglazuur
  • #kaaskiezen
  • #piratenkiezen

De kiezen van mijn 4-jarige zoon brokkelen af

Daarom zal hij onder narcose piratenkiezen krijgen

Vanaf zijn geboorte ging mijn zoontje al met me mee naar de tandarts, en op 2-jarige leeftijd mocht hij zelf voor het eerst in de tandartsstoel plaatsnemen. Helaas was mijn eigen tandarts net met pensioen, en kwamen we bij een nieuwe tandarts terecht. Ik vond deze tandarts helaas niet zo kindvriendelijk. Hij kwam best bot over, en de dwang die hij probeerde uit te oefenen op mijn zoontje wekte alleen maar meer weerstand op waardoor hij weigerde zijn mond open te doen. Op 3-jarige leeftijd kon de tandarts pas voor het eerst in zijn mond kijken. Mij was op dat moment nog niks opgevallen, maar de tandarts zag direct dat mijn zoontje geen glazuur op zijn tanden had. Gelukkig reageerde hij wel adequaat door ons direct door te sturen naar een speciale kindertandarts.

Sindsdien gaan we 4x per jaar naar de kindertandarts. Daar werd inderdaad bevestigd dat er geen glazuur op zijn tanden zit. Volgens de tandarts wordt het glazuur van de melktanden tijdens de zwangerschap ontwikkeld. Ze denkt dat het hier is mis gegaan doordat mijn zoontje prematuur en dysmatuur is geboren door mijn zwangerschapsvergiftiging. Waarschijnlijk zijn zijn tanden hierdoor ook overgevoelig, echter geeft hij dat nooit aan. Maar hij kan ook heel hard vallen zonder ook maar een kick te geven, hij lijkt soms wel ongevoelig voor pijn. Tevens is er een groot risico op gaatjes, waardoor we elke 3 maanden terug moeten komen bij de kindertandarts om dit goed in de gaten te houden, en om mijn zoontje er ook aan te laten wennen zodat hij kan leren goed mee te werken. Gelukkig zijn er nog geen gaatjes, maar zijn kiezen begonnen wel geel te verkleuren. Bij elke controle kreeg ik te horen dat het er niet goed uit zag, maar wel stabiel en geen gaatjes.
De afgelopen maanden zag ik echter dat de gele verkleuring steeds bruiner werd. Ook begon het anderen op te vallen en kreeg ik vragen / opmerkingen over zijn bruine kiezen. Ik weet dat dit niet slecht bedoeld is, maar toch vond ik dit wel moeilijk. Ik voelde schaamte en de behoefte om mezelf te verdedigen. Ik was bang dat anderen zouden denken dat ik zijn tanden niet goed poets, of dat ik hem teveel laat snoepen. En helaas bleek de laatste controle niet goed te zijn. Voor zover ze kon zien zijn er nog steeds geen gaatjes, maar ze zag dat zijn kiezen beginnen af te brokkelen! Ze zei dat als ze nu niet zou ingrijpen, hij zijn kiezen helemaal zou verliezen. En dat terwijl hij pas rond zijn 12e zijn grote mensen kiezen zal krijgen, dus hij heeft ze nog lang nodig!

Haar voorstel is om piratenkiezen te plaatsen. Dit zijn roestvrijstalen kronen, die zijn kiezen zullen beschermen. Ze geeft aan dat ouders dit er vaak niet zo mooi uit vinden zien, maar als hij zijn kiezen anders zal verliezen heb ik niet het gevoel dat ik een keus heb. Ze denkt niet dat hij al voldoende kan meewerken om deze kronen te plaatsen, en dat denk ik eerlijk gezegd ook niet. Ook ben ik bang dat hij na zo’n ingreep nooit meer zijn mond zal willen open doen bij een tandarts. Daarom is haar voorstel om het onder narcose te doen. Ik vind het heel heftig, er zitten toch altijd risico’s aan een narcose en hij is nog nooit onder narcose geweest. Maar hij zal er daardoor niks van meekrijgen, en dat is denk ik wel beter. Op 5 september zal deze ingreep gaan plaatsvinden. Zoals ze nu kan zien gaat ze minimaal 6 piratenkiezen plaatsen. Maar als hij toch onder narcose is, gaat ze gelijk een röntgenfoto maken waarop ze alles nog beter kan zien. Het kan zijn dat er op basis van de röntgenfoto nog meer piratenkiezen geplaatst zullen worden. Ook kan het zijn dat als er toch gaatjes of ernstige ontstekingen blijken te zitten, ze een kies zal moeten trekken. Helaas zullen we dit dus pas op het moment zelf gaan ontdekken…

Hij is nu 4 ½ jaar, en volgens mij heeft hij weinig van ons gesprek mee gekregen. Een paar dagen voor de ingreep, zal ik alles met hem gaan doornemen. We hebben ook een piratenknuffel en een kapje die ze gebruiken voor de narcose mee gekregen, zodat ik hem goed kan voorbereiden. Op dit moment vindt dus vooral mama het spannend, ik hoop zo dat hij er niet te veel last van gaat krijgen en de ingreep mee zal vallen!  

Trending op Mamaplaats: Hoe ik het moederschap verloor

9 maanden geleden

Ik snap je angst. Maar heb er vertrouwen in. Mijn dochter heeft het ook gehad. Bij haar zijn er 5 kroontjes geplaatst en 1 kiesje getrokken. Toen we na de behandeling thuis kwamen zei ze; we hebben echt een gezellige dag gehad. De volgende dag kon ze gewoon naar school. En nu is ze er apetrots op. En laat het liefst aan iedereen zien. Hoe ik er tegenop zag, viel het mij zo mee. Sterkte en succes voor jou en je zoontje.

9 maanden geleden

Mijn zoontje heeft ook 4 kaas kiezen en dat hij 4 was onder narcose zijn er huisjes om heen geplaatst. Dagje wennen maar weet niet beter meer inmiddels. Dat hij 9 was zijn er 2 in de tandarts stoel gewisseld omdat er 2 versleten waren door knarsen tanden in bed. Inmiddels is hij 11 en heeft een v de 4 kiezen gewisseld. Gelukkig zat er een gezonde kies onder.

9 maanden geleden

Mijn zoontje heeft " Robottandjes" hulzen om zijn kiezen. Na 1 dag al aan gewend. Sterkte

9 maanden geleden

Mijn zoontje heeft dit ook laten doen, toen 5j. Ook onder narcose, om ze ineens alle 4 te laten doen. Hij heeft er geen last van gehad en vind de tande

9 maanden geleden

Vervolg... en vind de tanden heel cool. Mag snoepen, alles eten, en het valt bijna niet op.