Snap
  • cyberpesten
  • Kind
  • tips

Cyberpesten: check dit altijd bij je kind

Gouden tips: zó kun jij als ouder hierbij helpen

In onze samenleving zijn digitale media zoals social-mediakanalen als WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en TikTok niet meer weg te denken. Steeds meer kinderen zijn op jonge leeftijd online actief en maken gebruik van deze platforms. Helaas heeft het internet ook een duistere kant. Kinderen kunnen namelijk slachtoffer worden van cyberpesten, ook wel online pesten genoemd. Wat is cyberpesten en hoe kan jij voorkomen dat dit bij jouw kind gebeurt? Je leest het in dit artikel!


Wat is cyberpesten?

Bij online pesten gebruiken pestkoppen digitale media om te treiteren. Dit zijn social-mediakanalen zoals WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en TikTok. Dit kunnen bekenden van het slachtoffer zijn, maar ook onbekenden die zich verschuilen achter anonimiteit. Het grote verschil met traditioneel pesten is dat de daders zich veiliger voelen, omdat hun daden niet openbaar zijn. Hierdoor vinden veel kinderen het makkelijker om online te pesten. Het slachtoffer kan ook geen oogcontact maken met de dader, waardoor het gevoel van onmacht nog sterker wordt.


Kenmerken van cyberpesten

Bij cyberpesten zijn een aantal kenmerken:

  • Het kan gebeuren in de veilige omgeving van het slachtoffer, bijvoorbeeld thuis.

  • Het slachtoffer weet soms niet wie de pester is, omdat deze zich kan verschuilen achter een anoniem profiel.

  • Het slachtoffer voelt zich vaak machteloos en weet niet hoe hij of zij het moet stoppen.

  • Er zijn geen omstanders die kunnen helpen, omdat het pesten vaak onzichtbaar is voor anderen.

  • Het pesten kan ook ergens anders verder gaan, bijvoorbeeld op school.

Hoe vaak komt cyberpesten voor?

Ongeveer 5,3% van de jongeren tussen 12 en 25 jaar die internet gebruiken, zijn weleens online gepest, gestalkt of bedreigd. Dat zijn zo'n 140.000 jongeren! Meisjes hebben hier bijna twee keer zo vaak last van als jongens. Je zou het misschien niet verwachten, maar cyberpesten begint al op jonge leeftijd. Zelfs kinderen in groep 5 kunnen ermee te maken krijgen. Rond die tijd krijgen sommige kinderen hun eerste telefoon, meestal eentje die hun ouders niet meer nodig hebben. Maar op zo'n jonge leeftijd weten kinderen nog niet altijd wat wel en niet kan op het internet.


Is cyberpesten te voorkomen?

Hoewel het helaas moeilijk is om te voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van cyberpesten, kun je het wel in een vroeg stadium opmerken als je oplettend blijft. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het opmerken van cyberpesten in een vroeg stadium:

  1. Praat met je kind over digitaal pesten en toon interesse. Vraag om een rondleiding op de favoriete sites en apps van je kind en vraag terloops met wie je kind allemaal contact heeft en wat hij zoal online doet.

  2. Maak je kind bewust van zijn online privacy en imago. Leer je kind om nooit privégegevens te delen, wachtwoorden geheim te houden (ook voor vrienden) en goed na te denken voordat hij iets online plaatst (zoals berichten, foto's en video's). Lees meer over wat je moet weten over het delen van foto's van je kind op social media.

  3. Scherm de profielen op de social-mediakanalen van je kind af. 'Alleen voor vrienden' is de beste optie, zodat onbekenden het profiel van je kind niet kunnen zien. Realiseer je dat die vrienden nog steeds kunnen verspreiden wat je kind online zet, ook door middel van screenshots. Maak duidelijke afspraken over online privacy met je kind.

  4. Leer je kind selectief te zijn met vriendschapsverzoeken. Leer je kind om alleen vrienden te accepteren die hij of zij ook in het echte leven heeft ontmoet.

  5. Verwijder onbekende mensen uit de vriendenlijst van je kind. Laat je kind de 'vrienden' die hij niet kent uit zijn lijst verwijderen.

  6. Leer je kind dat online dezelfde regels gelden als in het gewone leven. Leer je kind om niet te schelden, beleefd te blijven, eerlijk te zijn, geen haatmails, gemene grappen of roddels te sturen en altijd iemands privacy te respecteren.

  7. Wees alert op signalen die mogelijk aangeven dat je kind wordt gepest, zoals het niet meer willen uitnodigen van bepaalde vrienden, stiller worden, niet naar school willen en snel het beeldscherm wegklikken als je in de buurt komt.

  8. Leer je kind trucs om nepaccounts te herkennen. Online zijn er veel valse profielen, lees hier meer over hoe je een vals profiel kan ontmaskeren.

Trending op Mamaplaats: Hebben oudere vrouwen betere seks dan jonge meiden?

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.