Snap
  • Kind
  • Vakantie dagje weg

Afsluiting van de Zapp your planet actie Haaialarm

Dunya heeft actie gevoerd voor de haaien. We zijn aanwezig bij de afsluitende marathonuitzending van Zapp your planet: Haaialarm.

Eindstand

“De eindstand van de actie haaialarm is: €621.780! Niet normaal!” schreeuwt Klaas van Kruistum door de microfoon. Ik word er zelfs even emotioneel van als ik eraan denk hoeveel kinderen hiervoor actie hebben gevoerd en wat er voor nodig was om dit bedrag te bereiken. Ongelooflijk vind ik het. En wat een bijzonder moment om bij te wonen! De kaartjes waren op toen ik wilde bestellen. Dunya boos en teleurgesteld. Ik een levensgroot schuldgevoel. Ik had het uitgesteld, geldgebrek. Tegen beter weten in elke dag even kijken of er misschien toch nog kaarten zijn. Het geluk is aan mijn zijde als ik op een ochtend zie dat er voor het laatste blok nog een paar kaarten beschikbaar zijn. Ik bestel meteen en Dunya is dolgelukkig. Als WNF-Ranger moet ze hier natuurlijk bij zijn!

Confetti

De kinderen voor het podium krijgen allemaal een confettidouche. Ik was Dunya al kwijt toen we binnenkwamen en heb geen idee waar ze staat, maar ze zal wel ergens bij het podium hangen. We hebben dit jaar goede afspraken gemaakt als we elkaar kwijtraken. De live-uitzending is afgelopen. Als ik de zaal uit wil lopen zie ik Dunya op me af komen. Een pet vol confetti. Een stralend gezicht. Gelukkig, ze heeft genoten. Ik was vooral moe na een week ziek zijn en half weer beter en te laat naar bed gaan en te vroeg wakker. Maar ik vind het fantastisch om live mee te maken, de bekendmaking van het eindbedrag. Kinderen voor Kinderen treedt de hele dag op, zo vaak achter elkaar zingen en dansen van het lied 'Haaialarm', wat een kanjers!

ADD

We waren laat op het terrein. We wilden eigenlijk rond elf uur vertrekken, maar voordat iedereen aangekleed was en klaar voor vertrek stond was het na de middag. Ik probeer me te beheersen, weet dat Dunya er niks aan kan doen. Ze is zoals ze is. Doordat ze ADD heeft, kan ze zich moeilijk focussen op één taak. En natuurlijk wil ze niks missen van de marathonuitzending, maar als we straks op het terrein rondlopen is dat nog leuker. Eenmaal daar loopt ze rechtstreeks naar het Jeugdjournaal. Ze mag een filmpje opnemen en na wat zoekwerk hebben we het gevonden op YouTube. Alsof ze het dagelijks doet staat ze voor de camera. Ik gloei weer van trots, want wat vind ik het leuk voor haar dat ze weer een succeservaring heeft.

Checkpoint

Ze heeft vooral veel mensen van Checkpoint te pakken voor een foto en handtekening, die ook nog eens haar haar geel spuiten. Ook Niek Roozen wil wel een handtekening geven en met haar op de foto. Hij speelt inmiddels niet meer in Brugklas, maar duikt wel overal op. We hebben gewoonweg te weinig tijd om nog veel anderen te tackelen. We moeten snel wat eten en naar binnen. Op de valreep ziet ze Anne-Mar ergens in een hoekje zitten. Die moet ze hebben. “Je hebt vorig jaar toch al een handtekening gehad en een foto gemaakt?” vraag ik. Maar het moet dit jaar opnieuw. En ook handig voor als ik volgend schooljaar weer een blog schrijf over de Anti Pest Club. Natuurlijk krijgt ze het voor elkaar ook al heeft de presentatrice even pauze en is ze in bespreking.

Freek Vonk

De rij voor de schmink is te lang. Dus we lopen door naar de studio. Daar gaan we ieder een kant op. Na lang zoeken ontdek ik een lege stoel. Die is vrij en ik plof opgelucht neer. Wat heerlijk om te kunnen zitten. Freek Vonk vertelt nogmaals hoe belangrijk de haaien zijn en dat ze bijna nooit een mens aanvallen. Wel grappig voor iemand met zoveel hechtingen door een haaienbeet. En een deskundige vertelt wat ze allemaal met het ingezamelde geld gaan doen. Ook vertelt ze over de haaien die in de Noordzee zwemmen. Tussendoor wordt er geschakeld naar het buitenterrein waar veel activiteiten zijn en waar ook wordt gefilmd voor tv programma’s.

Weinig geld

Dunya vond dat ze te weinig geld had opgehaald voor de haaien. Andere kinderen hadden veel hogere bedragen. “Denk er alvast over na, praat met anderen, maak een plan voor volgend jaar!” adviseer ik. “Misschien kun je dan iets meer doen, of met meer kinderen, zodat je ook meer geld ophaalt. Als je op tijd begint met een actie te bedenken, dan komt er misschien iets groters uit!” Overigens vind ik niet dat ze weinig opgehaald heeft. Op haar actiesite staat nu €153 en daar is haar actieboekje nog niet bijgeteld. Bovendien heeft ze ook nog kleingeld ingeleverd en komt ze boven de honderdzestig euro uit. En dat in haar eentje, dat is een prima prestatie vind ik.

Afgelopen

Een T-shirt met 'Haaai Dunya' en een knuffelhaai rijker beginnen we aan de terugreis.“Welk dier denk je dat het volgend jaar is?” vraagt Dunya onderweg naar de trein. Terwijl ik blij ben dat het even is afgelopen, de druk van geld inzamelen en mensen ronselen om te sms’en, kan Dunya niet wachten op de volgende actie. “Ik heb geen idee. Er zijn zoveel bedreigde diersoorten. Maar we hebben de Afrikaanse Olifant gehad, de orang-oetan in Azië en nu dus de haai en de oceanen. Dus misschien een dier in Amerika of Antarctica” denk ik hardop. “Maar het kan ook zomaar heel anders gaan. Ik heb geen idee hoe die keuze gemaakt wordt”. 

Actiepagina

Eind mei wordt de actie afgesloten en sluit ook haar actiepagina. Tot die tijd worden sms’jes met ‘haai Dunya’ nog meegeteld op nummer 4333. En volgend jaar zijn we weer van de partij. We voeren dan weer actie voor een ander dier. Suggesties voor actievoeren zijn altijd welkom. We zijn nu ontzettend blij met de enorme opbrengst. Veel meer dan vorig jaar en nog veel meer dan het jaar daarvoor. De apen en de olifanten zullen jaloers zijn op de haaien. Mensen kunnen tevreden zijn dat hun geld naar de haaien gaat. Voor iedereen die de actie heeft gesteund: Namens de haaien, heel hartelijk bedankt! Volgend jaar hopen we weer op jullie te kunnen rekenen met Zapp your planet.

7 jaar geleden

Awh wat lief!!!