Snap
  • relatie met schoonouders
  • Schoonouders
  • geboorte
  • slechte band

Band met schoonmoeder slechter na geboorte kind

Dit blijkt uit verschillende onderzoeken.

Bij de komst van een baby smelten twee families samen tot één. Je kind vormt niet alleen een onbreekbare band tussen jou en je partner, maar ook de ouders van je partner spelen vanaf nu een blijvende rol in jouw leven. Krijg je het Spaans benauwd van dat idee? Je bent zeker niet de enige!

Kon je je schoonmoeder al niet echt uitstaan? En lijkt dat erger te zijn geworden nu je zelf moeder bent? Verschillende onderzoeken laten zien dat het ouderschap vaak geen boost geeft aan de band met de schoonfamilie. Sterker nog, het lijkt eerder voor verslechtering te zorgen, vooral tussen schoonmoeders en -dochters. 

Ruzie met schoonmoeder

In Finland hebben ze bij 1200 mensen onderzocht hoe het zit met conflicten met (schoon)ouders. Eerst keken ze of de deelnemers meer ruzie hadden met hun eigen ouders of die van hun partner. Wat blijkt? De meeste ruzies ontstaan met hun eigen ouders. Misschien niet de uitkomst die je verwacht, maar als je erover nadenkt, eigenlijk best logisch. Je durft tenslotte makkelijker te zeggen wat je dwarszit tegen mensen die dichtbij je staan. Soms eindigt dat in een ruzie, maar ach, dat komt meestal wel weer goed. Het gedoe met schoonouders begint vaak pas echt als er kinderen in beeld komen, volgens de onderzoekers. Vooral als ze flink betrokken zijn bij de (klein)kinderen, bijvoorbeeld door regelmatig op te passen. De kans dat ruzies dan weer goedkomen, is een stuk kleiner. Vooral als het gaat om vrouwen en hun schoonmoeder. Kortom, veel vrouwen gaan hun schoonmoeder pas écht niet meer trekken als ze zelf moeder zijn geworden.

Relatieproblemen

Uit een ander onderzoek van Netmums.com onder 2000 vrouwen blijkt dat een kwart van de moeders de omgang met hun bemoeizuchtige schoonmoeder als een van de meest stressvolle aspecten van het ouderschap beschouwt. En alsof dat nog niet genoeg is, kan een slechte relatie met je schoonmoeder zelfs problemen veroorzaken in jouw eigen relatie. Jij noemt haar wellicht een 'bitch', terwijl hij zegt: 'Maar het is wel mijn moeder!' En voor je het weet, zit je midden in een ruzie. Onderzoek door socioloog Terri Orbuch onthult dat schoonfamiliegedoe de kans op een echtscheiding vergroot. Vooral als de vrouw (vaak de schoonmoeder) strubbelingen heeft met haar schoonfamilie, kunnen er serieuze relatieproblemen ontstaan.

Omgaan met je schoonmoeder: 4x tips

Het kan verleidelijk zijn om de situatie op de spits te drijven en te eisen dat je schoonmoeder uit jullie leven verdwijnt. Maar is dat echt wat je wilt? Het is niet alleen vervelend voor je partner en kinderen, maar laten we eerlijk zijn, ook voor haar. En bedenk, op een dag ben jij misschien wel de schoonmoeder. Hier zijn vijf tips om er toch nog iets van te maken:

  • Probeer je niet al te druk te maken over het gedrag van je schoonmoeder. Beter nog, probeer erom te lachen (weliswaar niet hardop, dat zou je partner waarschijnlijk niet waarderen). Ze weet waarschijnlijk niet beter, toch?

  • Wil je serieus proberen de situatie te verbeteren? Wees dan de wijste. Nodig haar uit voor koffie en praat rustig met haar. Leg zonder verwijten uit wat je dwarszit en kijk of jullie er samen uit kunnen komen.

  • Als je wel bereid bent om met haar te praten, maar je verwacht dat het lastig wordt gezien je emoties, vraag dan je partner of iemand anders om erbij te zijn en je te ondersteunen. Het is het proberen waard, toch?

  • Als je helemaal geen behoefte meer hebt aan contact, maak dan duidelijke afspraken met je partner. Laat hem met de kinderen op bezoek gaan bij oma, terwijl jij geniet van wat rust in huis of tijd doorbrengt met vriendinnen wanneer ze op bezoek komt. En op die paar keer per jaar dat er een kind jarig is, houd je je zo ver mogelijk bij haar vandaan.

Lees ook: 
Beauty hacks voor vermoeide moeders

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.