Snap

Al negen maanden op ontdekkingstocht

Je kleine al negen maanden op de wereld. Dat is dezelfde tijd dat je mooi klein wondertje in je buik heeft gezeten. Waar blijft toch de tijd hoor je zeggen.

Je kleine is al negen maanden op de wereld. Dat is dezelfde tijd dat je mooi klein wondertje in je buik heeft gezeten. Waar blijft toch de tijd hoor je de moeders zeggen. Je kent de clichéverhalen van: geniet maar van de tijd dat ze klein zijn, want voordat je het weet zijn ze groot. En de praktijk laat dat ook zien, want wat worden kinderen toch snel groot! Maar wat kan een kind van negen maanden nou eigenlijk?

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Je baby van negen maanden is van een hulpbehoevend persoontje gegroeid, naar iemand die al steeds zelfstandiger wordt. Dat wil niet zeggen dat ze jouw hulp niet meer nodig hebben. Juist in deze periode hebben ze dat nog wel nodig. In deze periode herkennen baby’s van negen maanden andere personen en dieren. Dit is dan juist ook de periode dat eenkennigheid kan ontstaan. Het is de angst die er voor zorgt dat dit ontstaat, je baby van negen maanden komt er dan achter dat mama of papa er even niet meer is.

Toen je baby werd geboren kon je baby nog geen emotie laten zien. Hoe ouder je baby wordt, hoe meer emotie je kindje laat zien. Een baby van negen maanden kan al de volgende emoties laten zien: • Lachen, om te laten merken dat hij of zij iets leuks vindt, tot schateren aan toe. • Huilen, omdat hij of zij honger, pijn of iets niet prettig vindt. Maar het kan nu ook voorkomen dat je baby van negen maanden laat zien dat hij mee gaat huilen met andere kindjes wanneer deze gaat huilen. Omdat een baby van negen maanden emoties nog niet bij naam kan benoemen, kan het ook zijn dat jouw lief klein wondertje gaat lachen, wanneer een ander gaat huilen. Omgekeerd kan natuurlijk ook voorkomen.

Cognitieve ontwikkeling (denkontwikkeling)

Nu je kindje al negen maanden is, wordt zijn geheugen ook steeds beter. Hij begint dingen steeds beter te begrijpen. Je zult hierbij merken dat wanneer jij praat je kleintje stil is en begint te praten wanneer jij stil bent. Zo ontstaan steeds meer kleine gesprekjes met je baby van negen maanden. Door deze gesprekken herken je ook steeds meer kleine woordjes of klanken. Misschien ben je ook wel nieuwsgierig hoe het klinkt als je kleine gaat praten. Het begin wordt er nu al mee gemaakt.

Verder kun je steeds meer oefeningen gaan doen, als waar is papa of waar is je speeltje. Je zult dan merken dat je kindje naar het voorwerp toe kijkt of in sommige gevallen naar toe gaat. Maar dan heb je wel een snelle baby van negen maanden.

Een baby van negen maanden gaat ook steeds meer dingen begrijpen. Zo begrijpt hij al wel wat nee betekent, maar hij weet hier nog niet altijd even goed naar te handelen. Dus jij als ouder zult hierbij consequent moeten zijn en je kindje helpen.

Dus ben duidelijk, dus wanneer je nee bedoelt, handel er dan ook naar. Doe je dat niet dan zal je baby van negen maanden het helemaal niet meer begrijpen.

Motoriek (lichamelijke ontwikkeling)

Je zult als ouder wel gemerkt hebben dat je baby van negen maanden steeds meer kan. Zo zal je kleine steeds beter zelfstandig kunnen zitten. Vaak hebben ze hier de hulp van de ouder nog bij nodig. Maar het kan ook zijn dat ze zelfstandig tot de zithouding komen. Wanneer je baby van negen maanden al goed zelfstandig kan zitten, dan mag het ook op de fiets mee. Doe je dit eerder dan is dat nog niet goed voor zijn rug en nek, deze kunnen dan beschadigen.

Wanneer je begint met fietsen, start dan met kleine stukjes, zodat je kleine er aan kan wennen. Eenmaal gewend is het genieten geblazen.

Wanneer je kleine van negen maanden aan het spelen is, dan heb je in middels ook een grote ontwikkeling gezien. Zo kan je kleine al steeds beter zichzelf bezighouden. Hij kan al goed zelfstandig een speeltje pakken en die overpakken met zijn andere hand. Maar ook het slopen van speelgoed wordt steeds leuker. Hieronder versta je dan spullen ergens instoppen en er weer eruit halen. Het is een soort spelletje voor hem.

Liedjes motiveert je baby van negen maanden om te klappen en te zwaaien. Een baby, een peuter, maar ook nog een kleuter vindt het leuk als je bewegingen bij de liedjes maakt. Hij probeert deze dan ook na te doen. Dit zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar het zal hem steeds beter lukken.

Je baby van negen maanden zal ook steeds meer gaan kruipen. Eerst leek het meer op tijgeren, maar nu komt hij steeds beter vooruit. Dus zorg ervoor dat je huis veilig is voor je kindje. Hij begint zich ook steeds meer op te trekken om te kunnen staan.

En hele snelle baby’s van negen maanden lukt het zelfs om kleine stapjes te maken met hulp van iemand. Wanneer je kleine staat dan lukt het nog niet om zelf te gaan zitten. Dit is namelijk een ingewikkelde handeling en daar zal je kindje van negen maanden nog echt hulp bij nodig hebben.

Niet ieder kind is hetzelfde

Wanneer je kindje zich ontwikkelt, dan is het van belang dat je weet dat niet ieder kind hetzelfde is. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich daar dan ook naar. Wat hierboven is beschreven zijn richtlijnen.

Je kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo Belangrijk hierbij is dat je je kind stimuleert en niet gaat dwingen. Wanneer je gaat dwingen zullen dingen tegen kunnen gaan staan. En wil hij het niet meer zo snel proberen. Laat je kind dus in zijn waarde en geniet van de mooie tijd met elkaar.

Dit bericht is geschreven door mama Susanne Deiling