Snap
  • seks na de bevalling
  • postpartum passie
  • Seks
  • rubriek

"Ik voelde mij betrapt met de Satisfyer"

Postpartum Passie: Moeders over de eerste keer seks na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling is altijd wel even een momentje... Want hoe gaat dat zijn zo nadat er een kind uit is geperst? Voelt het als opnieuw ontmaagd worden, is het beter of juist slechter? In Postpartum Passie deelt een mama over het leven tussen de lakens na de komst van de baby. 

Renske (32*) is vier jaar geleden bevallen van haar dochtertje. Ze is 6 jaar samen met haar partner.

  • Wanneer had je voor het eerst weer seks na de bevalling?
    "Snel. Binnen een week na de bevalling."

  • Locatie?
    "In het kraambed."

  • Gepland of spontaan?
    "Spontaan."

  • Jouw initiatief of dat van je partner?
    "Vanuit ons beiden."

  • Cijfer?
    "Een 8!"

De Satisfyer als test

"De eerste keer seks na de bevalling gebeurde al binnen een week. Ik lag even rustig op bed, een momentje van ontspanning voor mezelf. En toen pakte ik mijn Satisfyer. Ik wilde even kijken wat er met mijn lichaam gebeurde en toen liep mijn vriend ineens binnen. Ik voelde me een beetje betrapt, haha. Hij was wel echt meteen opgewonden, dus toen hebben we even een vluggertje gedaan in het kraambed. 

Ik moest wel wennen aan mijn eigen lichaam. Vooral aan mijn buik, want de baby is eruit maar de buik is nog wel aanwezig. Gelukkig heb ik een partner die me altijd zegt hoe mooi ik ben, hoe slecht ik me ook voel, dus dat was postpartum ook het geval. Ik heb me bij hem nooit onzeker hoeven voelen."

Ik doe het liever overdag. Maar ja, met kleine kinderen overdag seks hebben: wanneer doe je dat?

De seks moet nu meer gepland worden

"Na de eerste keer seks hadden we niet meteen binnen een dag weer seks. Het heeft zelfs wel een paar weken geduurd. De vermoeidheid, een kind, werk, het leven gaat door. Het was dus niet een aanzet om naar een hoge frequentie te gaan. Die vermoeidheid speelt nu ook nog een rol in ons seksleven. Ik hou heel erg van seks overdag. Ik ben 's avonds vaak moe, dus doe het liever overdag. Maar ja, met kleine kinderen overdag seks hebben: wanneer doe je dat? Als je kinderen naar de opvang zijn, ben je zelf aan het werk of is je partner er niet. Dat mis ik nu wel echt, want voor de bevalling kon het vaker overdag. 

Ik vind ook wel dat als je 's avonds eindelijk de kinderen op bed hebt liggen, dan is de verleiding om samen een Netflix-serie te kijken groter dan om seks te hebben. We moeten de seks nu gewoon echt meer plannen, dus dat is wel een verandering. En als we het plannen, nemen we ook het voornemen om niet nadat de kinderen op bed liggen op de bank te ploffen, maar om samen naar bed te gaan."

Aambei na de bevalling

"Als ik terugkijk op mijn eerste keer seks na de bevalling, had ik niet iets dat ik eerder had willen weten. De eerste keer seks was gewoon fijn zonder ongemakken. Ik had wel een aambei na mijn bevalling en toen dacht ik echt: wat is dit? Naar mijn gevoel had ik daar nog nooit iemand over gehoord en als je erover leest, dan zie je dus dat dat kan gebeuren. Dat heeft verder geen invloed gehad op de seks, maar ik had daar wel graag meer over willen weten van tevoren, haha."

* De leeftijd in deze blog is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

Lees ook: 
"Ondanks een keizersnede was seks best pijnlijk"