Snap
  • postpartum passie
  • seks na de bevalling
  • rubriek
  • Seks

"Ondanks een keizersnede was seks best pijnlijk"

Postpartum Passie: Moeders over de eerste keer seks na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling is altijd wel even een momentje... Want hoe gaat dat zijn zo nadat er een kind uit is geperst? Voelt het als opnieuw ontmaagd worden, is het beter of juist slechter? In Postpartum Passie deelt een mama over het leven tussen de lakens na de komst van de baby. 

Elizabeth (32)* is 3 jaar geleden bevallen van haar eerste zoontje. Ze is 8 jaar samen met haar partner, waarvan 4 jaar getrouwd.  

  • Wanneer had je voor het eerst weer seks na de bevalling?
    "5 weken na de bevalling."

  • Locatie?
    "In bed."

  • Gepland of spontaan?
    "Spontaan."

  • Jouw initiatief of dat van je partner?
    "Het was mijn initiatief. Mijn partner had de keuze bij mij gelaten. Hij zei altijd: jouw herstel en jouw lichaam."

  • Cijfer?
    "Een 7!"

Veel mensen hebben aan mijn lichaam gezeten

"Mijn bevalling verliep heel moeizaam en uiteindelijk heb ik een spoedkeizersnede gehad. Hierdoor hebben veel mensen aan mijn lichaam gezeten: gynaecologen, verloskundigen en kraamzorgmedewerkers. Tevens werd er overal gevoeld en gecontroleerd. Het voelde als een soort poppenkast. De eerste keer seks na de bevalling vond ik daarom vreemd en spannend. Het was spannend om mijn lichaam weer voor mezelf te hebben en weer seks te hebben. Bovendien was mijn lichaam anders, wel een buikje maar geen baby meer en een enorm litteken die ik vreselijk vond. Maar eenmaal in het moment was het ook gewoon fijn en vertrouwd. Het was gewoon mijn man die aan mij zat en dat voelde goed. 

Het was spannend om mijn lichaam weer voor mezelf te hebben en weer seks te hebben.

De seks was best wel pijnlijk daar beneden

Als ik terugkijk op de eerste keer seks na de bevalling, is er niet per se iets wat ik eerder had willen weten. Toch vond ik de eerste keer seks best wel pijnlijk, iets wat ik niet had verwacht. Omdat ik niet via de normale weg ben bevallen, dacht ik dat er geen ongemakken zouden zijn daar beneden. Alleen door de druk van de baby kunnen die ongemakken zeker wel ontstaan. Dit verraste me enorm. Gelukkig verdween de pijn snel, maar misschien had ik van tevoren graag wat uitleg gehad over het feit dat er toch pijn kan optreden.

Voor herhaling vatbaar

De eerste was geen langdurige sessie. Je zou het eerder een vluggertje kunnen noemen. Op dat moment was slaap voor ons heilig, en daarmee verdween de behoefte aan intimiteit een beetje naar de achtergrond. Toen we eenmaal seks hadden gehad, had ik gelukkig niet het gevoel van: voorlopig even niet meer. De seks was voor herhaling vatbaar en gebeurde eigenlijk alweer een paar dagen later. Wel dacht ik meteen: het móet op de veiligst mogelijke manier, want ik hoef voorlopig echt geen tweede kind, haha!

Als ik de seks voor de bevalling vergelijk met nu, is er qua intimiteit weinig veranderd. Maar voor de bevalling vergeleken met direct daarna was écht wel even anders. Direct na de bevalling was seks voornamelijk erg praktisch. We wilden allebei wel, maar waren ook gewoon moe en druk met werk en de baby. Nu de rust weer is wedergekeerd, kwam de passie ook vanzelf weer terug."


* De naam in deze blog is op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

Wil jij ook jouw postpartum bedavonturen met ons delen? Stuur ons een DM op social media of mail naar info@mamaplaats.nl o.v.v. Postpartum Passie