"Ik betaal de kinderopvang met liefde"
Portemonnee Praat
Hoe zit het met jouw cash flow sinds je moeder bent? In Portemonnee Praat vertelt elke week een moeder over haar inkomsten en uitgaven. Deze week: Lisa* (35), werkzaam in een ziekenhuis en moeder van dochtertje Joyce* (4).
Word je blij of verdrietig van je banksaldo of inkomen?
"Mijn inkomen is momenteel hoger dan ik de afgelopen jaren heb gehad, dus daar ben ik blij mee."
Houden jullie een huishoudboekje bij? Waarom wel of niet?
"Soort van. In januari zijn we gestart met een weekbudget en elke dinsdagavond noteer ik hoeveel er van over is gebleven. Elke woensdagochtend pin ik een nieuw budget en daar doen we de boodschappen van."
Koopjesjager of luxe poes?
"Beide. Ik hou van leuke spulletjes en soms mag het best wat kosten, denk aan uiteten bijvoorbeeld. Maar ik struin ook graag op Vinted voor dat ene koopje. Als het om shoppen voor mijn kind gaat, is dat gat in mijn hand best groot. Sinds ik moeder ben geef meer geld uit aan kinderkleding. Wat ik minder doe, is iets voor mezelf kopen. Niet bewust, maar het gebeurt gewoon. Ik besteed zo'n 85% aan het kind, 15% aan mezelf. Ik ben niet het type dat alles moet hebben voor de kinderen en wil haar zeker niet verwennen. Toch zijn we overstag gegaan en hebben een tablet aangeschaft voor de vakantie. Ja, het is makkelijk dat het financieel wel kan, maar dat betekent niet dat het moet."
Spaar je apart voor je kinderen (hoeveel)?
"Ja, we sparen elke maand de helft van de kinderbijslag. Dus 1/6 deel daarvan, dat is nu ongeveer 46 euro. Daarnaast gaat verjaardagsgeld, sinterklaasgeld of zomaar extra’s vaak ook op haar rekening. En wat ik via Vinted verkoop, is ook voor later."
Wat is een van de meest verrassende kosten die je hebt ontdekt sinds je moeder bent geworden?
"Dat luiers een flinke investering zijn en dat zodra je kind zindelijk is, dat toch wel veel scheelt. En dat het belachelijk is hoe duur sommige kleding is. Zo’n kind draagt het vaak maar een paar keer. Gemiddeld gaat er 554 euro per maand naar kinderopvang, luiers etc, exclusief de 325 euro aan belasting."
Kinderopvang: werk je eigenlijk voor niets of betaal je het met liefde?
"Ik betaal met liefde, anders zou ik niet kunnen werken. Bovendien doen ze zulke leuke dingen in de vakantie dat mijn dochter er super gelukkig is. Ze gaat tijdens schoolweken maar twee keer een uurtje voor school en in de vakantie vier keer een halve dag. We betalen wel voor een hele dag, maar samen de middag doorbrengen is ook wat waard."
Hoeveel zakgeld geef je?
"Nog niets, ze is nu vier jaar. Wel krijgt ze ongeveer tien euro als we ergens naartoe gaan waar ze dan een souvenir van kan uitzoeken. Op = op. Ik laat haar vrij in wat ze dan koopt. Al probeer ik probeer wel te sturen in de zin van: weet je zeker dat je daar iets aan hebt?"
Een voorraad kleding in een maatje groter kopen werkt niet. Tegen de tijd dat ze die maat heeft, is het of niet passend bij het seizoen of past het niet eens.
Welke financiële lessen hoop je je kinderen mee te geven?
"Dat je moet werken voor je geld en dat je het moet doen met wat je hebt, en niet meer uitgeven dan je kunt. We hebben het nu heel goed, maar ik kom uit een gezin waarin niet alles altijd kon en mijn moeder wel eens 'nee' moest zeggen als we iets wilden hebben. Ik probeer mijn dochter te leren dat het niet altijd zomaar kan en dat je bewuste keuzes moet maken waar je je geld aan uitgeeft. Ze is nog heel jong en begrijpt de waarde van geld niet echt, maar we kunnen het wel proberen."
Wat is je grootste miskoop en allerbeste aankoop ooit?
"Mijn 3-in-1 kinderwagen is tot op heden echt mijn beste aankoop ooit geweest. De kinderwagen, maxi-cosi en buggy kunnen op hetzelfde onderstel, in dezelfde stijl en zijn bruikbaar tot vijf jaar. Niet dat ik mijn dochter nu nog in de buggy doe. Miskoop: de voorraad in een maatje groter kopen. Dat werkt niet. Tegen de tijd dat ze die maat heeft, is het of niet passend bij het seizoen of past het niet eens. Nee, super slim is dat niet."Jouw ultieme budgettip voor extra cash?
"Sinds ik werk met een weekbudget en een boodschappenbriefje geef ik minder geld uit. Al voelt het soms nog wel ongemakkelijk om met een paar losse euro's te gaan kijken wat je kan kopen. Het begint steeds meer een sport te worden en het lukt vaak ook wel. En een tweede tip: geef niet uit wat je niet hebt. Dat heb ik van mijn ouders geleerd."
* De namen in deze blog zijn op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.