Snap
  • School
  • basisschool
  • schoolkind
  • eersteschooldag
  • leerplicht

Zo bereid je je kind voor op de basisschool

We geven je een aantal handige tips

Bijna tijd voor de grote stap naar de basisschool voor jouw kleintje! Hoe zorg je ervoor dat hij of zij er helemaal klaar voor is? Wij delen graag wat tips over hoe jij jouw kindje kunt voorbereiden op deze nieuwe fase in hun leven.

Het is zeker slim om je kleintje klaar te stomen voor school, maar let op dat je niet overdrijft. Anders kan het een enorme berg lijken voor je kindje en kunnen ze er juist tegenop gaan zien. Houd het daarom lekker gezellig en ontspannen. Het is zo belangrijk dat jouw kleintje zich fijn voelt bij het idee om naar de basisschool te gaan. Maak het daarom leuk: ga gezellig samen schoolspulletjes shoppen die hij straks nodig heeft, en maak een uitje van een korte voorverkenning van de school. Het wordt allemaal een stuk minder spannend voor jouw kind als hij al een beetje bekend is met de school en zijn juf of meester heeft ontmoet.

Afscheid nemen

Heb je gemerkt dat de overgang naar vijf dagen per week op de kinderopvang voor je kleintje een beetje uitdagend lijkt te zijn? Dat is heel normaal, vooral als ze gewend zijn geraakt aan slechts een paar dagen opvang. Als je kind het lastig vindt om afscheid te nemen, kan wat voorbereidend werk wonderen verrichten. Probeer eens je kind een middagje bij opa en oma te laten doorbrengen, of organiseer een speelafspraakje met een vriendje. Dit kan niet alleen helpen bij de overgang voor je kind, maar het geeft jou ook wat rust.

Checklist voor basisschool

Naast de mentale voorbereiding spelen ook praktische zaken een rol. De checklist met praktische eisen waaraan je kind moet voldoen voordat hij naar school kan:

  • Op sommige scholen is het belangrijk dat je kind zichzelf kan aan- en uitkleden. De juffen hebben namelijk niet altijd de tijd om alle kleuters te helpen met hun kleding. Alhoewel het niet verwacht wordt dat ze al perfect een rits sluiten of veters strikken, is het handig als ze op z'n minst een jas of schoenen kunnen aantrekken.
  • Is je kind al zindelijk? Het komt wel eens voor dat kinderen op vierjarige leeftijd nog niet helemaal zindelijk zijn. Geen zorgen, op de meeste scholen is een incidenteel ongelukje geen probleem. Vaak hebben ze reservekleding en zijn ze bereid te helpen met het afvegen van de billen. Als je kind echt nog niet zindelijk is, bespreek dit dan vooraf met de juf of meester. In de meeste gevallen zijn er goede oplossingen te vinden.
  • Is je kind toe aan het einde van het middagslaapje? Sommige kinderen zijn er al mee klaar op tweeënhalfjarige leeftijd, terwijl anderen nog steeds graag een uurtje slapen op hun vierde. Vooral in het begin kan school vermoeiend zijn. Let goed op je kind en kijk of hij het volhoudt. Het is mogelijk om met de leerkracht af te spreken dat je kind af en toe thuisblijft in de middag, zodat hij lekker kan rusten.
  • Kan je kind zonder zijn favoriete knuffel? Wat te doen met beer, konijn of aap? Moet die echt thuisblijven? Dat verschilt per school. Niet op elke school mogen kinderen een knuffel meenemen. Soms mag een knuffel in het begin wel mee, maar wordt het langzaam afgebouwd. Bijvoorbeeld door de knuffel na een tijdje in de tas te laten zitten.

Wennen op de basisschool

Op basisscholen verschilt het wanneer je kleintje welkom is om te wennen. Sommige scholen laten nieuwe leerlingen bijvoorbeeld starten op de eerste schooldag van de maand. Op andere scholen kunnen kinderen twee weken voor hun vierde verjaardag beginnen met halve dagen, terwijl weer andere scholen pas na de verjaardag van je kind plek hebben. Soms kunnen kinderen ook eerst een paar uurtjes wennen aan hun nieuwe juf of meester en klasgenootjes. Is je kind net voor of tijdens een schoolvakantie jarig? Dan kan het wennen net even anders verlopen. Meestal is het dan handiger om je kind na de vakantie te laten starten.

Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag je kind komen kennismaken op de basisschool, maar er zijn wel regels. Het wennen vóór de vierde verjaardag mag maximaal 5 hele dagen duren. Scholen kunnen deze dagen verdelen in 10 halve dagen of kiezen voor een kortere kennismakingsperiode. Let op, basisscholen zijn niet verplicht om een wenperiode aan te bieden, en jij bent ook niet verplicht om je kind te laten wennen.

Tips voor als je kind naar basisschool gaat

Naast deze informatie hebben we nog een aantal handige tips waardoor jouw kleintje en goede start maakt op de basisschool!

  • Speelafspraken kunnen voor kinderen een rollercoaster van emoties zijn! Soms komt het voor dat je kind teleurgesteld thuiskomt omdat een speeldate niet doorgaat of omdat een vriendje plotseling met iemand anders mee naar huis gaat. Het kan lastig zijn voor kleintjes om het concept van afspraken maken te begrijpen. Gelukkig kun je ze hierin begeleiden, en een app-groep met andere ouders uit de klas kan hierbij echt van pas komen!
  • Is jouw kind een langzame eter? Dan is het handig om te oefenen met sneller eten. Tijdens het tien-uurtje is er namelijk niet veel tijd voor tussendoortjes. Een paar handige tips, zoals het voorbereiden van snacks, kunnen je kind tijd besparen. En bedenk, na de lunch willen de meeste kinderen nog even buitenspelen. Het zou jammer zijn als jouw kleintje dan als enige aan tafel achterblijft omdat hij zo langzaam eet. Een beetje tempo kan dus geen kwaad!
  • Die eerste periode op school kan behoorlijk vermoeiend zijn voor je kleuter. Het is dan ook niet vreemd als hij 's middags spontaan in slaap valt op de bank. Probeer hem na school wakker te houden en plan niet te veel activiteiten in. Zo breng je hem langzaam in een vast ritme en kan hij lekker vroeg naar bed.
  • Een 4-jarige voelt zich echt groot wanneer hij voor het eerst met nieuwe schoolspullen naar school gaat! Maak er een leuk uitje van door samen te gaan winkelen of online te kijken naar rugzakken, broodtrommels en bekers. Vergeet niet om overal duidelijk zijn naam op te zetten, zo raakt hij ze niet meteen kwijt na de eerste dag.
  • In groep 1 wordt er verwacht dat je kind zindelijk is en zelf zijn billen kan afvegen. Oefen dus samen en zorg ervoor dat zijn kleding makkelijk aan- en uit te trekken is. De meeste scholen hebben wel reservekleding, maar een extra setje kan nooit kwaad.
  • Je kleuter krijgt op school veel nieuwe indrukken te verwerken. Het kan fijn zijn als hij troost kan zoeken bij iets vertrouwds, zoals zijn knuffel. Stop die dus gerust in zijn rugzak! Ook iets kleins van thuis in zijn jaszak of broodtrommel kan hem een gevoel van veiligheid geven.
  • Gewend aan dagelijkse updates van de peuterjuf of crècheleidster? Op school gaat dat anders. De juf of meester heeft helaas weinig tijd om je dagelijks op de hoogte te houden, en je kind zal misschien niet veel loslaten. Maar door de juiste vragen te stellen, kun je vast meer te weten komen over hoe zijn dag is verlopen.
  • Niet alleen je kind maakt nieuwe vrienden op school, ook jouw vriendenkring zal groter worden! Je komt vaak in contact met andere ouders bij het maken van speelafspraken of bij het helpen in de klas. En je zult merken dat jullie vaak veel met elkaar gemeen hebben en handige tips kunnen uitwisselen.

Lees ook: 
ETZ biedt aan alle ouders en baby's kangoeroezorg