Snap
  • ziekenhuis
  • buidelen
  • huid-op huidcontact
  • Baby

ETZ biedt aan alle ouders en baby's kangoeroezorg

Buidelen stimuleert een positieve interactie tussen ouder en baby

Buidelen met je kleintje na de geboorte heeft een heleboel voordelen: het versterkt jullie band, stimuleert de borstvoeding, vermindert stress én geeft een positieve boost aan de groei en ontwikkeling van jouw baby. Voor Fam, het moeder-kindcentrum van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), reden om deze vorm van zorg aan alle pasgeborenen aan te bieden. Lees snel verder!

Kangoeroezorg is standaard onderdeel van de zorg op de afdeling Neonatologie, maar huid-op-huidcontact is niet alleen zeer belangrijk gebleken voor de ontwikkeling van premature, dysmature of zieke baby’s, maar voor alle baby’s. Carlien Kemmeren-Jansen, teamleider bij Fam, legt uit in het persbericht van ETZ: “Meestal wordt Kangoeroezorg gericht op te vroeg geboren baby’s, omdat daar al veel kennis over is. Maar dat het goed is voor alle pasgeborenen is minder bekend. Gezien alle voordelen voor de baby en ouders willen wij op onze afdeling Kangoeroezorg aanbieden voor alle baby’s en ouders. Toch zijn er niet veel ziekenhuizen in Nederland die hier specifiek op inzetten. Daarom gaan wij hier nu gericht mee aan de slag.”

Levenslange impact van huid-op huidcontact

Anne Marie Enneking-Louwerse, een neonatologie- en intensive care-verpleegkundige, en tevens ervaringsdeskundige, legt de nadruk op de cruciale rol van direct en ononderbroken huid-op-huidcontact voor de groei en ontwikkeling van baby’s. Ze benadrukt dat dit de band tussen ouders en kinderen versterkt en bijdraagt aan een betere neurologische ontwikkeling van de baby. "Uit onderzoek blijkt dat zelfs twintig jaar later ‘de Kangoeroebaby’s’ zich beter hadden ontwikkeld dan de baby’s die deze zorg niet hadden gekregen. Ze hadden een hoger IQ, waren socialer en ook waren de Kangoeroe-ouders meer beschermend en verzorgend naar hun kinderen." Het koesteren van een baby huid-op-huid bij zijn ouders is dus een waardevolle investering in de toekomst van zowel de baby’s als de ouders, met blijvende effecten die een leven lang meegaan. Bovendien kan deze methode vrijwel altijd en overal worden toegepast, zowel in het ziekenhuis als thuis.

Nog niet altijd voldoende bewustwording onder ouders

"Huid-op-huidcontact is kortom een natuurlijke, eenvoudige en kosteloze methode met aantoonbare positieve effecten op de overleving en gezondheid van baby’s," concludeert Anne Marie Enneking-Louwerse. Echter, bewustwording is nog steeds essentieel. Veel professionals en ouders zijn zich niet volledig bewust van de voordelen van huid-op-huidcontact. Neonatologie verpleegkundige Godelief van de Aker benadrukt daarom het belang van trainingen: "Hoewel we voorheen wel aan huid-op-huidcontact deden, ervaren we nu pas echt de positieve effecten sinds we er bewust op focussen. We blijven ons inzetten om het bewustzijn hierover te vergroten, zodat zero separation een integraal onderdeel wordt van onze zorg."

Lees ook: 
De waarheid over je lichaam na de bevalling