Snap
  • zwemles
  • zwemdiploma
  • geld
  • onderzoek

Zwemles duurder: kinderen vaker zonder zwemdiploma

Dit blijkt uit een recent onderzoek van Nieuwsuur

Al even zijn er grote tekorten aan zwemleraren en lange wachttijden bij zwemscholen. Daarom stelden een tijdje geleden verschillende experts zichzelf de vraag: moet schoolzwemmen weer terugkomen? Nu blijkt uit nieuw onderzoek van Nieuwsuur dat zwemles ook steeds duurder wordt, waardoor een groeiend deel van de Nederlandse kinderen geen zwemdiploma heeft.

Het laatste onderzoek van Nieuwsuur wijst uit dat de prijzen voor zwembaden flink zijn gestegen de afgelopen jaren. Sinds 2018 moeten ouders gemiddeld bijna 30 procent meer betalen voor de zwemlessen van hun kinderen. In bepaalde gemeenten is dit zelfs gestegen tot wel 70 procent. Dit staat in contrast met de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland, die op 21 procent ligt.

A-diploma meer dan 700 euro

Als we dit omrekenen naar euro's, betekent dit dat ouders gemiddeld 12 euro per zwemles betalen, terwijl dit voorheen 9 euro was. Enkel voor het behalen van een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig. Dit betekent dat het behalen van alleen al het A-diploma ouders meer dan 700 euro kost. "Ouders begrijpen het belang van zwemlessen, maar besluiten toch vaak om te stoppen," concludeert Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek uitvoert, in gesprek met de NOS. En dat is zorgwekkend. "Je wilt dat zwemveiligheid voor iedereen is weggelegd en dat dus alle kinderen de mogelijkheid hebben om een A-, B- en C-diploma te halen.”

Oorzaken en oplossingen?

Maar waarom stijgen de prijzen van zwembaden zo enorm? Een belangrijke factor zijn de hogere energietarieven, omdat het verwarmen en schoonhouden van een zwembad veel water en energie vergt. Gelukkig heeft de overheid in 2022 een noodfonds van 207 miljoen euro beschikbaar gesteld om zwembaden te ondersteunen. Maar ondanks deze hulp blijven de zwembaden tegen uitdagingen aanlopen. Zo zijn er bijvoorbeeld de gestegen personeelskosten en het tekort aan badmeesters, wat ook bijdraagt aan de druk op de financiën van zwembaden. Sommige gemeenten bieden via fondsen financiële hulp voor zwemlessen, maar niet overal is deze hulp beschikbaar. Het Mulier Instituut benadrukt het belang van breder toegankelijke armoederegelingen, zodat de financiële last niet afhangt van waar je woont.

Lees ook: 
Schoolzwemmen weer terug: ja of nee?

's avatar
8 maanden geleden

Mein Name ist Nastoyka. Früher bin ich oft auf die Tricks von Betrügern, nämlich Maklern, hereingefallen. Danach wollte ich Geld abheben und fing an, nach Unternehmen zu suchen, die Geld abheben konnten. Ich bin auf die Firma Broker Tribunal gestoßen. Es schien ein recht seriöses Büro zu sein, mit vielen positiven Rückmeldungen, und die Bezahlung erfolgt erst, wenn die Arbeit erledigt ist. Als ich diesen Freaks zwei Monate später 3.000 Dollar gab, wurde mir klar, dass es keine Rückerstattung gab. Wie man so schön sagt, gibt es kostenlosen Käse nur in der Mausefalle. Aber ich habe es trotzdem geschafft, mein hart verdientes Geld zurückzubekommen, nicht nur vom Makler, sondern auch vom Firmenmaklergericht. Wenn Sie eine kostenlose Beratung über den Makler oder die Rücknahmefirmen benötigen, schreiben Sie an die E-Mail-Adresse „wizardivanrecovery@gmail.com“. Sie helfen Ihnen gerne weiter, wo immer ich kann, denn sie sagen „wizardivanrecovery@gmail.com“.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.