Snap
  • schoolzwemmen
  • kinderen
  • zwemdiploma
  • veiligheid

Schoolzwemmen weer terug: ja of nee?

Nieuw onderzoek gepubliceerd over de terugkeer van schoolzwemmen.

Geen race tegen de klok wanneer je kind naar zwemles moet en geen gedoe met privézwemlessen; klinkt dit als muziek in jouw oren? Misschien wordt deze situatie ooit werkelijkheid, want er is een onderzoek gepubliceerd over de herintroductie van schoolzwemmen en alles wat daarbij komt kijken. Betekent dit dat schoolzwemmen weer terugkomt?

Het rapport is opgesteld op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn de kosten die gemaakt moeten worden om het schoolzwemmen weer in te voeren. Zo zou het herinvoeren van schoolzwemmen tot wel 212 miljoen euro per jaar kunnen kosten, aldus RTL NieuwsVoor dat geld krijgen alle basisschoolleerlingen vanaf groep 1 zwemles tot ze hun diploma's A, B en C hebben.

Tijdsbesparing voor ouders

Het onderzoek zegt ook dat schoolzwemmen een tijdsbesparing van ruim een half miljard euro kan betekenen voor alle ouders. Bovendien zou je ook wat centjes kunnen besparen doordat jouw kleintjes geen extra zwemlessen meer nodig hebben, wat een mogelijke besparing van maximaal 177 miljoen euro inhoudt.

Zwemdiploma's nemen af 

Even terug in de tijd: in 1985 werd het schoolzwemmen afgeschaft, en sindsdien bepalen scholen zelf of ze het aanbieden. In 1990 gaf nog 90 procent van de scholen zwemles, maar in 2021 was dat slechts 26 procent. Het aantal kinderen zonder zwemdiploma is in de afgelopen jaren snel gestegen, van 6 procent in 2018 naar 13 procent in 2022. De onderzoekers noemen deze stijging zorgwekkend en benadrukken het belang van een zwemdiploma nog eens. In Nederland is zwemveiligheid namelijk erg belangrijk vanwege het vele (open) water.

Feiten over verdrinking onder kinderen

In de afgelopen tien jaar verdronken er jaarlijks gemiddeld 78 kinderen in Nederland, met en zonder dodelijke afloop, aldus VeiligheidNL. Driekwart van deze kinderen is tussen de 0 en 5 jaar oud. In 2022 ging het om 73 doden door verdrinking. Negen van hen waren jonger dan twintig jaar. Verdrinking onder kinderen tussen de 0 en 5 jaar oud komt vaak voor in opblaasbare zwembadjes, vijvers en in bad. 

In 2021 zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid, naar het risicobewustzijn en het gedrag van ouders met kinderen van 0 tot 5 jaar. Wat opviel, is dat 83% van de ouders dacht dat hun kind gilt, spartelt, roept of huilt als het verdrinkt. Maar hier zit een misvatting; kinderen verdrinken zonder geluid.

Het is van groot belang om altijd een oogje in het zeil te houden, dit kan namelijk voorkomen dat er iets ernstigs gebeurt. Ook al lijkt het toezicht houden een eenvoudige taak, toch bleek uit het onderzoek dat 25% van de ouders zich liet afleiden wanneer hun kind in de buurt van het water was. Blijf daarom alert en houd die kleine waterratjes in de gaten!

Bron: RTL Nieuws, VeiligheidNL

Lees ook: 
Veilig zwemmen met kinderen

Nathalie Van Buul's avatar
11 maanden geleden

Dit moet zeker terugkomen alleen niet vanaf groep 1 omdat ze dan te jong zijn

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.