Snap

Veilig zwemmen met kinderen

Zwemmen met kinderen is natuurlijk heerlijk, echter wel op een veilige manier.

Zwemmen met kinderen is natuurlijk heerlijk, echter wel op een veilige manier. Tegenwoordig zijn er een heleboel drijfmiddelen om veilig met kinderen te zwemmen, maar welke moet je nou kiezen? Ik geef een aantal voorbeelden van drijfmiddelen voor kinderen. Let wel op: het betreft hier drijfmiddelen en geen reddingsmiddelen. Kinderen moeten ten alle tijden in de gaten gehouden worden in het water (ook al hebben ze één of meerdere zwemdiploma’s). Tevens geldt bij alle drijfmiddelen: gebruik een drijfmiddel op de goede wijze. Let dus op het gewicht wat een drijfmiddel kan dragen, dat staat er niet voor niets op.

Veilig zwemmen met zwemvleugels

Zwemvleugels worden gebruikt voor de jongere kinderen. Deze bandjes worden om de bovenarm van het kind gedaan en zijn opblaasbaar of van schuimrubber. Dit drijfmiddel zorgt ervoor dat een kind makkelijk zijn/haar hoofd boven water kan houden, omdat de vleugels om de bovenarmen zitten. Indien je opblaasbare vleugels gebruikt, gebruik dan vleugels met meerdere compartimenten. Als een van de compartimenten kapot gaat, dan is het drijfvermogen aan die zijde niet helemaal verdwenen, doordat het andere compartiment nog intact is.

Kurken

De drijfkurken kennen we vooral van de zwemlessen. Deze drijvers van schuim worden om het middel gedragen. Met deze drijvers is het voor een kind zonder zwemles moeilijker om met het hoofd boven water te blijven, maar voor lessen prima om te leren drijven. Doordat de kurken om het middel van het kind zitten kan er makkelijker gedreven worden met de buik en benen omhoog. Voor vrij zwemmen kun je beter andere drijfmiddelen gebruiken.

Zwemband

Een zwemband is een soort van drijfmiddel, opblaasbaar en te verkrijgen in verschillende vormen (dieren) en maten, maar wordt over het algemeen gebruikt voor speeldoeleinden. Een zwemband moet je dus ook niet als drijfmiddel gebruiken voor een kind dat nog niet kan zwemmen en dus geen diploma’s heeft. Een zwemband zit niet strak om het lichaam van een kind en als het zich niet goed vasthoudt kan het zo kopje onder gaan. Een zwemband kan natuurlijk wel in combinatie met vleugels of kurken gebruikt worden, maar zie dit dan wel als speelgoed en niet als drijfmiddel. Dit is absoluut geen middel om veilig te zwemmen met je kind.

Babyfloat

Een babyfloat is voor de echte kleintjes die nog niet kunnen lopen. Dit is een drijfmiddel puur om een kind aan water te laten wennen. Als een kindje met zijn voetjes bij de bodem kan, zal het in de babyfloat lekker op ontdekking kunnen gaan in het kinderbadje. Let wel goed op met een babyfloat: een kind kan redelijk makkelijk omslaan en ook zijn de banden waarop het kindje zit niet altijd heel erg stevig. Let dus extra goed op als je, je kindje in een babyfloat zet. Tevens is dit drijfmiddel meestal het eerste drijfmiddel waarmee een kind het water in gaat. Gaat het mis in de babyfloat, dan kan een kind een angst voor water ontwikkelen.

Zwempak met drijfmiddelen

Een zwempak met drijfmiddel is voor een wat ouder kind. Het drijfvermogen bij zo’n pak zit op de borst, rug en meestal in de kraag. Met zo’n pak moet een kind wel zelf het hoofd boven water zien te houden, want het werkt ongeveer hetzelfde als bij kurken. Bij een pak met drijfmiddel is het handig dat jonge kinderen het pak niet zelf uit kunnen trekken, dat het niet lek kan raken of leeg kan lopen. Je moet alleen bij aanschaf wel goed op de leeftijds- en gewichtsklasse letten.

Veilig zwemmen met je kind;zonder drijfmiddelen, met toezicht

Dit zijn de meest voorkomende drijfmiddelen die verkocht worden. Echter is het wel van belang dat je, je kinderen niet alleen laat zwemmen met drijfmiddelen. Doe de drijfmiddelen ook eens uit in het water en houd je kind dan goed vast (waar jij als ouder kan staan). Je kind leert zo niet te wennen aan de drijfmiddelen. Tevens is spelen in het peuter/kinderbadje waar het kind goed kan staan zonder drijfmiddelen een aanrader. Je kind moet ook leren aan het vallen en opstaan in het water. Door ze vaak zonder drijfmiddel te laten wennen, is de kans dat je kind in paniek raakt vele malen kleiner.

Ga jij vaak zwemmen met je kindje? en welk drijfmiddel gebruik je dan om veilig te kunnen zwemmen?