Snap
  • motoriek
  • Kind
  • ontwikkeling

Zorgwekkend: motoriek van kinderen hard achteruit

"Een laag niveau is later nauwelijks in te halen," aldus de expert

Heb je wel eens gemerkt dat de energie en vaardigheden van je kleintje niet helemaal zijn waar je ze zou verwachten? Daar kan een verklaring voor zijn. Het lijkt er namelijk op dat niet alleen de motoriek van kinderen achteruitgaat, maar ook hun algehele conditie, lenigheid en kracht. Martin Hersman, bekend als oud-schaatser en vitaliteitsstrateeg, deelt zijn zorgen.

"Toen wij jong waren, konden twee of drie kinderen in de klas niet in een touw klimmen. Tegenwoordig kunnen twee of drie kinderen dat wél," vertelt Hersman aan NPOradio1 . "We gaan met z’n allen keihard achteruit." Als de motoriek op zo'n jonge leeftijd al wordt beïnvloedt, kan dat gevolgen hebben voor later. "Je conditie wordt per tien jaar tien procent minder en je krachtniveau neemt per tien jaar enorm af. Als jij op je 65e nog je boodschappentas of je kleinkind op wilt tillen, is het zo dat je op je 25e tot 30e een bepaald krachtniveau moet hebben. Een laag niveau is later nauwelijks in te halen."

Steeds minder buitenspelen

Verschillende onderzoeken bevestigen de zorgen van Hersman. Zo blijkt dat kinderen steeds minder buitenspelen. Slechts twee jaar geleden zwierven nog zo'n 325.000 kinderen dagelijks buiten rond, maar nu, in 2024, is dat aantal gehalveerd tot 169.000. Ook het aantal uur dat ze buitenspelen loopt flink terug. Dat blijkt onder andere uit nieuw onderzoek van Jantje Beton. “We spelen met de gezondheid van kinderen.” Nu de lente zijn intrede doet en de dagen langer worden, is het de tijd van het jaar om de buitenlucht te omarmen. De meeste van ons kunnen zich nog herinneren hoe we als kinderen urenlang buiten ravotten, maar voor de huidige generatie is dat een zeldzaamheid geworden. De feiten liegen er niet om. “Dat is eigenlijk wel schrikbarend,” vindt Jantje Beton-ambassadeur Anne Appelo.

iPad is het nieuwe buitenspelen

Tegenwoordig lijkt het erop dat ouders hun kleintjes steeds vaker een iPad in de handen drukken om zelf even op adem te komen, stelt Hersman. Maar wist je dat dit al in een vroeg stadium de ontwikkeling van de motoriek kan beïnvloeden? Denk maar eens aan een baby die in een wipstoel voor de tv belandt in plaats van lekker rondkruipt. Dat is volgens Hersman zonde van de kansen om hen bewegingsvaardigheden te ontwikkelen. 

Goede voorbeeld geven

Hersman dringt aan op een verandering in hoe ouders en de maatschappij als geheel dit probleem aanpakken. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat ouders het goede voorbeeld geven en pleit voor initiatieven die kinderen aanmoedigen om meer te bewegen. Dus laten we allemaal ons best doen om onze kleintjes te stimuleren om lekker actief te zijn!

Lees ook: 
Ik pink een traantje weg