Zorgwekkend: meer kinderen in vroege puberteit
Kinderartsen willen graag dat er een onderzoek komt.
Maakt jouw kleintje eerder lichamelijke veranderingen door dan je had verwacht? Denk bijvoorbeeld aan vroege borstontwikkeling of haargroei? Dan zou het kunnen wijzen op een vroegtijdige puberteit. Kindergeneeskundigen zien een zorgwekkende trend van Nederlandse kinderen die vroeg in de puberteit belanden. Deze vroege puberteit kan namelijk voor mentale en fysieke ongemakken zorgen. Lees snel verder!
Bij meisjes komt een te vroege puberteit vaker voor dan bij jongens. Als de borstontwikkeling begint vóór de 8 jaar, spreken we van een te vroege puberteit bij meisjes. Voor jongens geldt het als hun zaadballen beginnen te groeien vóór de 9 jaar.
Signalen vervroegde puberteit
Erica van den Akker, hoogleraar Kinderendocrinologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ziet signalen van vervroegde puberteit in Nederland. "Ik zit nu meer dan 20 jaar in dit vak. Toen ik in opleiding was en er kwam een kind met een te vroege puberteit was het: actie, wat is hier aan de hand? Maar als nu een kind in mijn spreekkamer komt, zeggen we, oké, dit zien we vaker. En dat zegt natuurlijk wel iets. Maar tegelijk hebben we geen cijfers en die hebben we wel zo hard nodig," vertelt ze aan RTL Nieuws.
Geen recente cijfers in Nederland
Hanneke van Santen, vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, vindt het ook vervelend dat er geen actuele cijfers zijn. "We zouden ontzettend graag willen onderzoeken of dit het geval is, maar helaas is er de afgelopen vijftien jaar geen financiële steun beschikbaar gesteld voor dergelijk onderzoek." De laatste keer dat er onderzoek is gedaan in Nederland was in 2009. "Toen werden meisjes voor het eerst ongesteld als ze 13 jaar waren. In 1955 was dat nog toen ze 13 jaar en 7 maanden waren," aldus Van Santen.
Minder infecties, maar meer overgewicht
In andere landen is wel recenter onderzoek gedaan. Uit deze onderzoeken komen verschillende factoren naar voren die kunnen bijdragen aan een vervroegde puberteit bij kinderen. Een van deze factoren is de industriële revolutie. Van den Akker: "Dankzij betere voeding hebben we minder last van infecties, maar ook microplastics worden onderzocht als mogelijke oorzaak, hoewel daar nog geen definitief bewijs voor is." Daarnaast hebben steeds meer kinderen overgewicht. "Kinderen met een lichaam dat op jonge leeftijd al voldoende vetmassa heeft en dus energiereserves, zijn ook eerder klaar voor de puberteit."
Psychische gevolgen
Op korte termijn kan een vervroegde puberteit volgens Van den Akker leiden tot psychische gevolgen. Er is dan geen overeenkomst tussen het lichaam en de geest van je kind. Op lange termijn kan een vervroegde puberteit volgens zelfs leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende aandoeningen. Je kunt hierbij denken aan suikerziekte, borstkanker en hart- en vaatziekten. Bovendien stoppen kinderen vroegtijdig met groeien. Paula van Dommelen, onderzoeker bij de TNO, bevestigt dat in Nederland in de afgelopen 15 jaar geen onderzoek meer gedaan is naar de vervroegde puberteit. "We weten niet hoe het nu is. In de laatste studies zagen we dat meisjes elke 10 jaar een paar maanden vroeger ongesteld werden. We willen heel graag weten hoe het nu met die vervroegde puberteit zit."
Bron: RTL Nieuws