Snap
  • Kind
  • onderzoek
  • social media
  • foto's delen
  • ouders

Zorgen over online delen van kinderfoto's

Het delen van deze foto's kan namelijk grote gevolgen hebben.

Of het nu het eerste woordje is, het behalen van een zwemdiploma, een zonovergoten vakantie, of zelfs een medaille bij een sportwedstrijd, als trotse ouder heb je deze bijzondere momenten misschien wel vastgelegd en gedeeld met de wereld. Maar vergeet niet, voorzichtigheid is cruciaal. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de Nederlandse ouders foto's van hun kleintje op sociale media deelt, zonder zich bewust te zijn van de mogelijke schadelijke gevolgen. 

Jos Kerssen van de Fraudehelpdesk deelt zijn zorgen over 'sharenting', een samentrekking van de Engelse woorden sharing en parenting. Dat slaat op het overmatig delen van kinderfoto's. "Het kan leiden tot verschillende vormen van identiteitsfraude", vertelt hij aan de NOS.

Identiteitsfraude

Zo kunnen criminelen informatie halen uit jouw socialemedia-accounts om hulpvraagfraude te plegen. Hierbij doen ze zich voor als een bekende of dierbare van je kleintje en vragen ze om financiële hulp. "Door jouw posts kunnen ze gemakkelijker vragen beantwoorden over de persoon die ze faken." Daarnaast kunnen ze zelfs uit de foto's op jouw account halen waar je kleintje naar school gaat. Hiermee sturen ze nep-mails naar ouders, waarin ze zich voordoen als de school en om geld vragen. Het is belangrijk om hier alert op te zijn!

Deepfake

Misschien nog wel gevaarlijker is het volgens Kerssen dat het voor cybercriminelen mogelijk is om een deepfake, een met kunstmatige intelligentie gemanipuleerde video, te maken waarin het lijkt alsof het kind iets zegt of doet. "Een crimineel heeft maar een paar foto's nodig en een klein stukje audio om een deepfake te maken." Cybersecuritybedrijf Kaspersky waarschuwt op zijn website dat de foto's die ouders delen informatie kunnen bevatten waarmee pedoseksuelen kinderen kunnen traceren. Ouders kunnen volgens het bedrijf niet goed controleren waar de foto's terechtkomen en in hoeverre ze worden verspreid.

"Foto's kunnen bijvoorbeeld de school of het schooluniform van het kind afbeelden, of de naam van de straat waar het gezin woont. En aan de locatie van een foto is soms zelfs de real-time locatie van een kind te achterhalen", aldus het bedrijf.

Lees ook: 
De schommel blijft leeg

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.